Προτροπή Καντέρ σε Τραμπ

O Enes Kanter (AP Photo/David Zalubowski, File)

Ο Ενές Καντέρ προέτρεψε τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει με τόλμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, αφού οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη ζήτησαν τη σύλληψη και την έκδοσή του λόγω των δεσμών του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο 26χρονος σέντερ των Νιου Γιορκ Νικς είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατηγορήθηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο ότι ανήκε σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα, κάτι που ο Καντέρ αρνείται. Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε με σήμα στην Interpol να συλλάβει τον παίκτη του μπάσκετ και ζήτησε την έκδοση του, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα την Πέμπτη. Η Interpol αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Καντέρ περιγράφει τον εαυτό του ως στενό σύμμαχο του ιερωμένου κήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, με έδρα τις ΗΠΑ, που κατηγορήθηκε για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, κάτι που εκείνος αρνείται. Ο Καντέρ δήλωσε ότι είχε δεχθεί απειλές θανάτου λόγω των απόψεών του και δεν αγωνίστηκε στο παιχνίδι της ομάδας του στο Λονδίνο, επειδή φοβήθηκε μήπως δεχθεί επίθεση από πράκτορες της τουρκικής κυβέρνησης ή υποστηρικτές του Ερντογάν.

«Αισθάνομαι ότι ο Τραμπ πρέπει να μιλήσει σίγουρα γι αυτά τα θέματα με αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, επειδή υπάρχουν πολλές αναφορές για απαγωγή των ανθρώπων, τη βασανιστήρια στη φυλακή, και θανάτους», δήλωσε ο Καντέρ στο Reuters από την Νέα Υόρκη. Ο Καντέρ ανέφερε ότι συναντήθηκε με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, αλλά δεν έχει ακόμη μιλήσει με κανέναν άνθρωπο από την Κυβέρνηση του Τραμπ και θα ήθελε εάν μπορούσε να συζητήσει με τον πρόεδρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει… Πάντως, στην Συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, στο Λονδίνο, εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στον Καντέρ, λέγοντας: «Καταλαβαίνω γιατί επέλεξε να μην έρθει. Δεν υπήρχε πρόθεση από τη λίγκα να μην κάνει το ταξίδι. Ζούμε σε ένα κόσμο, στον οποίο αντιμετωπίζει θέματα και το ΝΒΑ καταλαβαίνει πως πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για μένα από την ασφάλεια των παικτών. Παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές που δέχεται ο Καντέρ, ακόμα κι αν τις λένε άνθρωποι στα social media. Υποστηρίζω τον παίκτη Καντέρ στο πρωτάθλημα και το γεγονός ότι οι παίκτες μιλούν για σοβαρά ζητήματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available