Προχωρούν το σχέδιο για επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος (ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε πρακτική υλοποίηση της απόφασή τους για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους υπό τ/κ διοίκηση προχωρά το ψευδοκράτος.

Όπως μετέδωσαν χθες τ/κ ΜΜΕ, ειδική τεχνική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της «προεδρίας», της «κυβέρνησης» σε επίπεδο «υφυπουργών», της τουρκικής «πρεσβείας» και του κατοχικού στρατού, αλλά και της Επιτροπής Περιουσιών που αναγνωρίζεται ως ένδικο μέσο της Τουρκίας στα κατεχόμενα από το ΕΔΑΔ, είχε σύσκεψη στο «προεδρικό» για εξέταση των νομικών, οικονομικών και τεχνικών πτυχών της επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Τετάρτη 16 Αυγούστου. Αποφασίστηκε επίσης υποεπιτροπή η οποία θα βρίσκεται σε επαφή με τη μαρωνιτική κοινότητα.

Η πρόθεση, τουλάχιστον από πλευράς του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και ο σχεδιασμός απόσυρσης του κατοχικού στρατού από την Αγία Μαρίνα (από όπου έχουν εκτοπιστεί από το 1964 και οι Τ/Κ κάτοικοι και η οποία εντάχθηκε σε στρατόπεδο του τουρκικού στρατού μετά την εισβολή) χρονολογείται τουλάχιστον από τον Μάρτιο, οπότε ο Τ/Κ ηγέτης μετέφερε στους Τ/Κ και Μαρωνίτες πρόσφυγες πως εντός τριών-τεσσάρων μηνών θα καθίστατο δυνατή η επιστροφή τους.

Σερντάρ: «Υπηκοότητα» στους Μαρωνίτες

Το κατά πόσο θα επιστραφούν περιουσίες στους Μαρωνίτες ή αν θα δοθούν «υπηκοότητες» σε όσους επιστρέψουν, θα αποφασιστεί από την τεχνική επιτροπή που έχει συστήσει η τ/κ πλευρά, δήλωσε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Σερντάρ Ντενκτάς στη «YeniDuzen», σκιαγραφώντας ουσιαστικά τις ανησυχίες της «κυβέρνησης», αλλά και δίνοντας ενδείξεις για το πώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα.

Η τεχνική επιτροπή, ανέφερε, θα αποφασίσει «πώς θα επιστρέψουν οι Μαρωνίτες, πώς θα επιστραφούν οι περιουσίες τους και αν θα τους δοθεί υπηκοότητα», εκτιμώντας πως από τα 4.000 που γράφεται πως θα επιστρέψουν στα εν λόγω χωριά, το πιθανότερο είναι πως περίπου 2.000 θα το κάνουν και ακόμα λιγότεροι θα κατοικήσουν μόνιμα.

Ο Σ. Ντενκτάς παραδέχθηκε ακόμα πως ενδέχεται να υπάρξει ζήτημα σε σχέση με περιουσίες Μαρωνιτών οι οποίες δόθηκαν από το καθεστώς σε Τ/Κ και Τούρκους, μοιράζοντας μάλιστα και «τίτλους ιδιοκτησίας». Όσον αφορά το καθεστώς των Μαρωνιτών οι οποίοι θα επιστρέψουν, πρότεινε πως όποιος θέλει θα πρέπει να μπορεί να λάβει «υπηκοότητα» ή καθεστώς μόνιμης κατοικίας. Ο Σερντάρ Ντενκτάς έκανε λόγο μάλιστα και για ανάλογη δική του πρόταση και για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προσθέτοντας όμως πως χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Ερωτηθείς αν συμφωνούν μαζί του ο Μουσταφά Ακιντζί και το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Σ. Ντενκτάς ανέφερε πως ο κ. Ακιντζί συμφωνεί «σε γενικές γραμμές» μαζί του και πως το ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν αντέδρασε, δείχνει πως δεν υπάρχει αντίρρηση.

«Η Τουρκία να πράξει τα ίδια για όλους τους πρόσφυγες»

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα μεταδόθηκαν από τα κατεχόμενα για τους Μαρωνίτες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υποχρέωση της Τουρκίας είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν θα κάνουν πράξη αυτά που λένε, δηλαδή να επιτρέψουν την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους.

Ούτως ή άλλως, σημείωσε, «ήταν υποχρέωση της Τουρκίας να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια σύμφωνα με τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, την οποία ουδέποτε εφάρμοσε» από τον Αύγουστο 1975.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει όμως να πράξει ανάλογα για τους πρόσφυγες της Καρπασίας και όλους τους άλλους πρόσφυγες.

«Η ενέργεια αυτή δεν αίρει την παρανομία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου που υπήρξε με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Δεν ξοφλάει η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο με το να επιτρέψει μόνο στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους. Θα πρέπει να τερματίσει την κατοχή και να επιτρέψει σε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», τόνισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *