Προωθούνται νομοθετήματα στην Κύπρο ενόψει Brexit

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας σε συνεδρία της συζήτησε τα δύο νομοθετήματα που θα οδηγήσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να καταστήσει νόμιμες τις συμφωνίες μεταξύ κυπριακών και βρετανικών πανεπιστημίων καθώς θα καταστούν έκνομες στην περίπτωση του Brexit.

Πρόκειται για δύο τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία, του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων και το δεύτερο τη νομοθεσία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τα δύο νομοθετήματα επεξεργάζεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, υπό το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Ρευστό και άγνωστο παραμένει για τη Βουλή το τοπίο σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την όποιου είδους έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ για τους 10.500 Κύπριους φοιτητές που φοιτούν στη χώρα, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε, πως η Βουλή και η αρμόδια Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει απόλυτα τη σωστή διαχείριση των όποιων κινδύνων προκύπτουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από το Brexit ανεξάρτητα από τη μορφή του.

Σημείωσε πως η Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους της εξόδου της Βρετανίας και μετά την 3η συνεχόμενη έκτακτη συνεδρία της, θα συνεχίσει τη συζήτηση και στην τακτική συνεδρία της, την Τετάρτη, στην οποία προσκλήθηκαν να παραστούν και εκπρόσωποι των φοιτητών.

Πάμε πρόσω ολοταχώς για νομοθετική ρύθμιση την ερχομένη εβδομάδα ώστε να προλάβουμε τις συνέπειες που δυνατόν να υπάρξουν σε σχέση με τις συμφωνίες Πανεπιστημίων της Κύπρου με Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέχισε τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτές οι συμφωνίες να διασφαλιστούν απόλυτα.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε περαιτέρω πως για να επιτευχθεί ο στόχος διενεργείται εντατικός διάλογος ώστε η κυπριακή νομοθεσία να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαφυλαχθούν ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα Franchise, ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι αριθμός φοιτητών που φοιτούν στην Κύπρο, λαμβάνουν από τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κύπρο διπλώματα βρετανικών πανεπιστημίων, στη βάση συμφωνιών μεταξύ των πανεπιστημίων και εγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι με βάση την υφιστάμενη εθνική νομοθεσία, οι συμφωνίες αυτές αφορούν συμφωνίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εντός της ΕΕ και στην περίπτωση που του Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι μέλος της ΕΕ, η εθνική νομοθεσία θα πάσχει και γι αυτό θα κάνουμε την απαιτούμενη διόρθωση.

Στην επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση συμφώνησαν το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας και η Νομική Υπηρεσία επεξεργάζεται την πρόταση που ετοιμάζεται από κοινού. Διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Παιδεία της Βουλής διασφαλίζει τον διάλογο, έχει ακούσει του εμπλεκόμενους και θα ετοιμάσει τα κείμενα των τροποποιήσεων στη λεπτομέρεια τους σε πλήρη συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία και ακολουθείται αυτή η διαδικασία επειδή η Βουλή μπορεί να κινηθεί ταχύτερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available