Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η ενότητα το πιο σημαντικό δίδαγμα του ’21

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εν μέσω μελών του αγήματος των ευζώνων που έλαβε μέρος στην παρέλαση προσέρχεται στη δεξίωση που ακολούθησε στο οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το πιο σημαντικό δίδαγμα από τον αγώνα του 1821 αλλά και του 1955 είναι η ενότητα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει συνειδητό από όλους ότι κοινός στόχος είναι η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση του τόπου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι καλά γνωστό πως «δεν είναι οι μεταξύ μας διαφορές που απέτρεψαν τη λύση του Κυπριακού, αλλά οι αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις που, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται εδώ και 45 ολόκληρα χρόνια, αμέσως μετά την εισβολή και την κατοχή».

Ο Κύπριος Πρόεδρος απαντούσε σε ερωτήσεις εξερχόμενος από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, μετά την τέλεση της πανηγυρικής δοξολογίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σε ερώτηση για το μήνυμα της ημέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι «μια μέρα που υπενθυμίζει ότι λαοί που μένουν πιστοί στις αρχές, στις αξίες, στις παραδόσεις, στον πολιτισμό τους και ανεξάρτητα κάτω από ποιές συνθήκες διαβιούν, πενίας, μπορούν ενωμένοι να επιτύχουν αυτό που αποτελεί σήμερα τη σύγχρονη Ελλάδα».

Ερωτηθείς πόσο αναγκαία είναι αυτή η ενότητα τώρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως των κρίσιμων στιγμών που διάγουμε και ενόψει και της συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας στις 12 Απριλίου και της υποβολής της έκθεσης της κ. Λουτ στις 15 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «δεν υπάρχει αγώνας που να επιτύχει όταν εκείνοι που θα πρέπει να τον δώσουν είναι διαιρεμένοι».

«Συνεπώς το πιο σημαντικό αλλά και το δίδαγμα μέσα τόσο από τον αγώνα του ‘21 αλλά και του ‘55 είναι η ενότητα», είπε.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «αυτό που θα πρέπει επιτέλους να γίνει συνειδητό από όλους μας είναι πως από την ώρα που κοινός στόχος είναι η απαλλαγή από την κατοχή, κοινός στόχος είναι η επανένωση αυτού του τόπου – αλλά με βάση κάποιες αρχές, μιας λύσης που θα είναι λειτουργική, θα είναι βιώσιμη, θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μακράν των οποιωνδήποτε επιρροών, ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος – τότε δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες ή να μην ομονοούμε και ως προς τους τρόπους επίτευξης αυτού του στόχου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι «είναι καλά γνωστό, βεβαίως, ότι δεν είναι οι μεταξύ μας διαφορές που απέτρεψαν τη λύση του Κυπριακού, αλλά οι αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις που, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται εδώ και 45 ολόκληρα χρόνια, αμέσως μετά την εισβολή και την κατοχή».

Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, στη δεξίωση που δόθηκε στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλου, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την αποφασιστικότητά του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να πετύχει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και την περιοχή, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θέλει να ελπίζει ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη συμφωνίας.

«Διανύοντας μία εποχή μεστή προκλήσεων και απειλών και δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, δικό μας ηθικό και πολιτικό χρέος απέναντι στις θυσίες όσων πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας, είναι να φανούμε αντάξιοι τους», ανέφερε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available