Πρώτα η αφήγηση, μετά η πολιτική για τον Πιτ Μπούτιτζετζ

Ο κ. Pete Buttigieg (AP Photo/Darron Cummings)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Η ερώτηση ήταν αρκετά απλή, αλλά ο γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς (John Edwards) σκόνταψε. Για 49 δευτερόλεπτα ο Δημοκρατικός από τη Βόρεια Καρολίνα, ένας ρήτορας των δικαστηρίων, δεν μπόρεσε μπροστά σε ακροατήριο του Χάρβαρντ να μιλήσει για μία αγαπημένη του ταινία.

Τελικά και αφού ο παρουσιαστής του MSNBC Κρις Μάθιους τον κατηγόρησε ότι κάνει πολιτικούς υπολογισμούς στο μυαλό του, ο κ. Εντουαρντς απάντησε αμυντικά ότι η ταινία ήταν η «The Shawshank Redemption» (σ.Σ. στην Ελλάδα είχε τον τίτλο «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»).

Δύο βδομάδες μετά τον Οκτώβριο του 2003, ο κ. Πιτ Μπούτιτζετζ (Pete Buttigieg) εκτόνωσε την απόγνωσή του και σε αντίθεση με τον κ. Εντουαρντ έγραψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί είχαν «με μαγκιά» στριμώξει την αγορά. Και μετά θρήνησε για την υποκρισία των προσωπικοτήτων του Δημοκρατικού Κόμματος και την αδυναμία τους να επιδείξουν κάποια προσωπικότητα.

Δέκα έξι χρόνια αργότερα η παρατήρηση αυτή γίνεται εμφανής, καθώς ο αουτσάιντερ Πιτ Μπούτιτζετζ για τον Λευκό Οίκο διανύει την εκστρατεία του δυναμικά λόγω της προσωπικότητάς τους. Αλλοι υποψήφιοι, γράφει η «New York Times», έχουν δέσει την υποψηφιότητά τους με ιδεολογικά ή κοινωνικά επιχειρήματα.

Οταν ξεκίνησε την υποψηφιότητά του είπε «βρίσκομαι εδώ για να σας πω μια διαφορετική ιστορία από το ‘Κάντε Ξανά Μεγάλη την Αμερική’», σε αναφορά του συνθήματος του Ντόναλντ Τραμπ («Make America Great Again») ο ανοικτά δηλωμένος 37χρονος γκέι δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ (South Bend) στην Ιντιάνα.

Το ξεχωριστό πολιτικό πάθος του κ. Μπούτιτζεζ φαίνεται να είναι αφηγηματικό, περικλείοντας τον συμβατικό φιλελευθερισμό σε ένα σοβαρό, νεανικό πρόσωπο που οι Δημοκρατικοί ίσως θεωρούν ικανό να κερδίσει τις μεσοδυτικές πολιτείες της χώρας.

Ο Νταν Γκλίκμαν (Dan Glickman), πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Κλίντον, που ήξερε τον Μπούτιτζετζ στο Χάρβαρντ, είπε ότι διέκρινε σε αυτόν έναν τόνο με «ήρεμη ευαίσθητη συμπεριφορά».

Ο 74χρονος Γκλίκμαν, που τότε ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής του Χάρβαρντ πρόσθεσε ότι «έχει τον τρόπο του να διατυπώνει ένα όραμα, το οποίο είναι προοδευτικό, αλλά δεν ξεφεύγει από τα όρια».

Μια εξέταση των γραπτών του κ. Μπούτιτζετζ από τη «ΝΥΤ», ξεκινώντας από το κολέγιο, διαπίστωσε ότι η ρητορική είναι μια σταθερή ενασχόληση. Ως φοιτητής, ο κ. Μπούτιτζετζ συνήθιζε να συζητά τις προκλήσεις των Δημοκρατών με όρους γλώσσας και επιχειρημάτων παρά με όρους πολιτικής ιδεολογίας.

Ο κ. Μπούτιτζετζ προέτρεπε τους φιλελεύθερους στα φοιτητικά του άρθρα να μιλούν ως «αποτελεσματικές πολιτικές αξίες» και υπενθύμισε ότι αλληλογραφούσε με τον γλωσσολόγο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ, Τζορτζ Λάκοφ (George Lakoff) ο οποίος δημοσίευσε το 2004 ένα μπεστ σέλερ βιβλίο για την πολιτική επικοινωνία.

Σε μία συνέντευξη ο κ. Μπούτιτζετζ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί το 2004 αντιμετώπισαν «κρίση αυθεντικότητας» με πάρα πολλούς να προσποιούνται ότι είναι πιο επιθετικοί από ό,τι στην πραγματικότητα τους επέτρεπε η συνείδησή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available