Πρώτη φορά σύσκεψη στο Βατικανό για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

O πάπας Φραγκίσκος (AP Photo/Andrew Medichini, File).

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης ευρισκόμενος κάτω από την πίεση λόγω των καταιγισμού των αποκαλύψεων τον τελευταίο καιρό από τον αμερικανικό κυρίως Τύπο και πιο συγκεκριμένα τη «New York Times» και την «Washington Post», για το μείζον θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς όλων των βαθμίδων, συγκαλεί στο Βατικανό την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου ευρεία σύσκεψη καρδιναλίων και επισκόπων από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή για την ιστορία και τα χρονικά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κίνηση διότι στη σύσκεψη θα παρευρεθούν και θύματα αμφοτέρων των φύλων τα οποία κακοποιήθηκαν από ιερείς στις ενορίες τους ή κι ακόμα από επισκόπους, προκειμένου να καταθέσουν στη σύσκεψη τις περιπέτειες της κακοποίησής τους που έχουν τραυματίσει τη ζωή τους.

Ηδη αρκετοί ταξίδεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρώμη για να παραστούν στη σύσκεψη, ενώ απαιτούν να είναι παρών και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο στενός του κύκλος στο Βατικανό τον συμβουλεύει να μην εμφανιστεί για να μην φθαρεί, αλλά να αφήσει την επιτροπή αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης υπό τον καρδινάλιο της Βοστώνης Σίαν Ομάλι να αντιμετωπίσει τα θύματα.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ομάλι στου οποίου τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη αποκαλύφθηκε σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας με ιερέα και φοιτητές και ότι υπήρξε γραπτή καταγγελία, ισχυρίστηκε ότι δεν του έδωσε ποτέ την καταγγελτήρια επιστολή η γραμματέας του. Ο ίδιος μάλιστα ανήκει στο Τάγμα των Ιησουιτών και συνήθως κυκλοφορεί χειμώνα – καλοκαίρι χωρίς παπούτσια αλλά μ’ ένα είδος σανδάλια.

Πρόσφατα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «ΝΥΤ» κάνουν λόγο για Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς οι οποίοι είχαν ερωτικές συνευρέσεις με γυναίκες στις ενορίες τους και οι οποίοι έχουν παιδιά, θέμα το οποίο γνώριζε το Βατικανό και το κάλυπτε. Υπήρχαν μάλιστα και οδηγίες στους ιερείς αυτούς για το πώς να συμπεριφέρονται στα παιδιά τους και τις ευθύνες που οφείλουν να αναλάβουν. Αναμένεται δε να είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available