Σημαντική άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης για την Wall Street παρά τις μεγάλες απώλειες

(AP Photo/Mary Altaffer, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ένα «ράλι» στο τέλος της συνεδρίασης την Πέμπτη κλείνοντας στο «πράσινο» αφού «έσβησαν» μεγάλες απώλειες έως 611 μονάδες ενδοσυνεδριακά για τον Dow Jones Industrial Average.

Ειδικότερα, το καμπανάκι της λήξης, βρήκε τον Dow στις +258 μονάδες ή +1,1%. Ο S&P 500 πρόσθεσε 21 μονάδες στις 2.488 (+0,86%), ενώ υποχωρούσε έως 70 ενδοσυνεδριακά. Μετά και το καλό διήμερο πάντως ο Δεκέμβριος δεν είναι ιδανικός για τους δύο δείκτες που είναι στο «κόκκινο» για τη χρονιά, με μόνο δύο συνεδριάσεις να απομένουν. Στις 6.579 μονάδες ο Nasdaq με άνοδο 25 μονάδες ή +0.38%.

Η κατάσταση στη Γουόλ Στριτ, αλλά και στα Χρηματιστήρια διεθνώς το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι επίκειται ακόμα και ύφεση της παγκόσμιας Οικονομίας.

Η αστάθεια ήταν ο κανόνας αυτό το μήνα. Ο Dow Jones, μέχρι και την Τετάρτη, έπεσε 1% ή περισσότερο σε οκτώ από τις 17 συναλλαγές. Ακόμη και με τα μεγάλα κέρδη της Τετάρτης, ο Dow Jones, ο S&P 500 και ο Nasdaq είναι κάτω από περισσότερο από 10% για το μήνα.

Η μερική διακοπή της κυβέρνησης που άρχισε το Σαββατοκύριακο έχει επιβαρύνει την αγορά. Οι επενδυτές έχουν επίσης θορυβηθεί από την αναταραχή στο προσωπικό στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ, τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις ανησυχίες ότι τα εταιρικά κέρδη πρόκειται να υποχωρήσουν αργά ή γρήγορα.

Οι τεχνολογικές εταιρείες, ένας μεγάλος μοχλός των κερδών της αγοράς πριν από την οικονομική κρίση του Οκτωβρίου, υποχωρούσαν την Πέμπτη.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι εμπορικές συναλλαγές συνεχίστηκαν μετά από τις διακοπές για τα Χριστούγεννα, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 3,1%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,3%. Ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας μειώθηκε κατά 2,1%.

Στις ασιατικές αγορές, ο δείκτης Nikkei 225 ανέκαμψε με 3,9%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας άλλαξε ελάχιστα. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,7% και ο S&P-ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,9%.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, μια ημέρα πριν, την Τετάρτη, η εικόνα στη Γουόλ Στριτ ήταν εντελώς διαφορετική. Με άνοδο πάνω από 1.000 μονάδες, την μεγαλύτερη ημερήσια στην Ιστορία, έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Dow Jones, καθώς η Γουόλ Στριτ είχε μία από τις καλύτερες ημέρες συναλλαγών για τις μετοχές εδώ και 10 χρόνια.

Οι επενδυτές «πήραν πίσω» όλες τις απώλειες από την πτώση της παραμονή των Χριστουγέννων.
Ειδικότερα, ο Dow Jones είχε άνοδο 5% ή 1.086 μονάδες στις 22.878. Ο S&P 500 είχε επίσης άνοδο 5% ή 116 μονάδες στις 2.467. Ο Nasdaq κέρδισε 5,8% ή 361 μονάδες στις 6.554.

Οι μετοχές των εταιρειών Ενέργειας είχαν πολύ σημαντικά κέρδη, καθώς η τιμή του πετρελαίου είχε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από 2 χρόνια.

Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για «reflex rally» (ράλι αντίδρασης) μετά την πτώση της Δευτέρας που έθεσε την Wall Street σε τροχιά για τον χειρότερο Δεκέμβριο από την Μεγάλη Υφεση και έπειτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available