Εντονα επικριτικός ο Μητροπολίτης Σικάγου για τις θέσεις του Μητροπολίτη Μόρφου

O Μητροπολίτης Σικάγου, κ. Ναθαναήλ. Φωτογραφία αρχείου: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS.

Εντονα επικριτικός για τις θέσεις που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, για την ομοφυλοφιλία, τις εκτρώσεις και ζητήματα σχετικά με τη ζωή των εγγάμων, εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, του Σικάγο, με άρθρο του που δημοσιεύεται σε δελτίο της Μητροπόλεώς του.

Οπως είναι γνωστό, ο Μόρφου Νεόφυτος, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι ομοφυλόφιλοι είναι αυτοί, των οποίων η μητέρα έκανε παρά φύση (πρωκτικό) έρωτα.

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, με το άρθρο του, εκφράζει θλίψη για τη συναισθηματική και πνευματική βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου. Και προσθέτει: Για μια τέτοια έλλειψη διακριτικότητας σε έναν επίσκοπο, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι αυτό που ειπώθηκε ήταν ηθικά λανθασμένο και είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τις διδασκαλίες της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης της Μόρφου δεν μιλάει την καρδιά και το μυαλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας γι’ αυτό το θέμα. Τα λόγια του Μητροπολίτη, εάν ληφθούν σοβαρά υπόψη, έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν τριβές μεταξύ γονέων και παιδιών. Υποκινούν επίσης κουτσομπολιά, δίνουν τροφή σε φήμες για ζευγάρια με παιδιά ομοφυλόφιλων. Τα λόγια του (του Μητροπολίτη Μόρφου) προκαλούν επίσης ντροπή σε όλους μας».

Περαιτέρω, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ αφού αναφέρει ότι η ομοφυλοφιλία απλώς ΔΕΝ προκαλείται με τον τρόπο που περιγράφεται από τον Μητροπολίτη Μόρφου, τονίζει και τα ακόλουθα:

Ακόμη και οι άγιοι δεν είναι ανοσιακοί από λάθη στην ομιλία, όπως μαρτυρεί η ίδια η Βίβλος (βλ. Γαλάτες 2: 11π.). Αναγνωρίζοντας την ιερότητα ενός προσώπου, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέτει ως εκ τούτου τίποτα για τα πάντα που είπε ή έκανε. Ενώ ακόμα σε αυτόν τον κόσμο, οι άγιοι κάνουν λάθη.

Μια ξεκάθαρη περίπτωση παρατηρείται με τον Aγιο Βασίλη τον Μέγα στις ομιλίες του για τη Δημιουργία. Ενώ διδάσκει πολλά θαυμάσια πράγματα και επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη κατανόηση της επιστήμης της εποχής του, αυτός ο προεξέχων Πατέρας της Εκκλησίας παίρνει μερικά πράγματα λανθασμένα, όπως λέει ότι οι βαριές βροχές παράγουν βατράχια και χέλια από την αυθόρμητη γενεά.

Ο Μητροπολίτης Μορφού απέδωσε τις παρατηρήσεις του για τα γονικά αίτια της ομοφυλοφιλίας στον Αγιο Πορφύριο της Καφσόκαλιιας. Ακόμη και αν αυτή η απόδοση είναι αληθινή, δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή της γνώμης απλώς και μόνο επειδή ένας αληθινά άγιος μπορεί να έχει κάποτε μια τέτοια άποψη. Η Αγία Παράδοση είναι το Σώμα της πίστης που έχουν πιστέψει όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλα τα μέρη διά μέσου των αιώνων. Τα σχόλια του Μητροπολίτη Νεοφύτου δεν είναι ούτε άγια ούτε μέρος της παράδοσής μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available