Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία κατά της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Πόλεμο νεύρων κατά της Κύπρου έχει κηρύξει η Τουρκία, που με σκληρές δημόσιες τοποθετήσεις, καθώς και ελεγχόμενη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης προσπαθεί να δείξει την ενόχλησή της για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total.

Μετά την έναρξη των εργασιών του πλωτού γεωτρυπάνου West Capella, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», αλλά και πολεμικά σκάφη κάνουν «βόλτες» σε κυπριακά χωρικά ύδατα και μπαινοβγαίνουν σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Το «Μπαρμπαρός» συνέχισε και την Κυριακή τις κινήσεις του εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το Σάββατο μετά από παρουσία 45 λεπτών εντός του Οικοπέδου 6 κινήθηκε βόρεια προς την Τουρκία, για να αλλάξει όμως ρότα και να  κινείται νότια με πορεία προς το οικόπεδο 7.

Το «Μπαρμπαρός» πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου

Εξάλλου η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) έπλεε προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιπλέον μετέδιδαν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα είχε πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα “West Capella”, της εταιρείας ΤΟΤΑΛ που ξεκίνησε τις διεργασίες βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο λεγόμενος «υπουργός Ενέργειας» στα κατεχόμενα Σουνάτ Ατούν δήλωσε στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στην Μόρφου, λέγοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση.

Ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως ως Τ/κ είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.

«Οι Ε/Κ ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν», ανέφερε.

Η Αθήνα και η Λευκωσία προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Η αντίδραση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη και ο σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις.

Έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο “West Capella” συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό. Κανονικά πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, «απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «δεν πρέπει να παρασυρθούμε στο παιχνίδι έντασης ή αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται με ηλεκτρονικά μέσα (ραντάρ) τόσο από τη Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και από άλλες χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη κατάσταση στη περιοχή. Η Τουρκία γνωρίζει ότι βρίσκεται στο μικροσκόπιο δυνάμεων που δεν επιθυμούν ένταση και για αυτό το λόγο οι προκλήσεις δεν έχουν απειλητικό χαρακτήρα.

Στην Κύπρο η Γαλλίδα Υπουργός Αμυνας

Στο μεταξύ σε μια περισσότερη συμβολική επίσκεψη αναμένεται τη Δευτέρα στη Κύπρο η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Florence Parly η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν 25 μέρες.

Η Γαλλίδα υπουργός θα επισκεφθεί τα πληρώματα των γαλλικών φρεγατών που ναυλοχούν στη Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαίδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στις συναντήσεις αναμένεται ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την γεώτρηση της Total.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *