Πόλη του Οντάριο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το θέμα της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας έχει εισαχθεί και στην Γερουσία του Καναδά από τους ομογενείς Γερουσιαστές Πάνα Μέρσαντ και Λέο Χουσάκο. Φωτογραφία: ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ, επίσημος ιστότοπος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Την καθιέρωση της 19ης Μαϊου κάθε έτους ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Οσάβα, στην επαρχία του Οντάριο στον Καναδά.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναγνωρίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία ως ιστορικό γεγονός που πρέπει πάντα να μνημονεύεται και ως μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του ανθρώπινου γένους.

«Πρόκειται για αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η πράξη αναγνώρισης που υπογράφεται από τον δήμαρχο της πόλης Τζον Χένρι, με ημερομηνία 10 Απριλίου 2017. O δήμος της Οσάβα έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 150.000 κατοίκους και βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικότερα του Τορόντο, πάνω στη λίμνη Οντάριο.

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Οσάβα είναι ιστορική για τον Ελληνισμό του Οντάριο και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους εμάς, εδώ στον Καναδά και για τις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων προγόνων και της ανθρωπότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης.

Και προσθέτει, ότι «η πόλη της Οσάβα είναι η τέταρτη στον Καναδά που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ανακηρύσσει την 19η Μαΐου ως επίσημη ημέρα μνήμης».

Σε ανακοίνωσή του το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο εκφράζει τις ευχαριστίες του στον δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Οσάβα και υπενθυμίζει ότι μεταξύ του 1914 και του 1922 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ελληνες υπέστησαν συστηματική εξόντωση «με εντολές της οθωμανικής και κεμαλικής κυβερνήσεων, μέσω των σφαγών από τα οθωμανικά στρατεύματα και παραστρατιωτικούς, με απελάσεις που αποτελούσαν πορείες θανάτου, πορείες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία, την καταναγκαστική εργασία, την πείνα, τους βιασμούς και τις ατομικές δολοφονίες. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με εκείνες των Αρμενίων και των Ασσυρίων ήταν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα».

«Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν και ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι ναζί κατά των Εβραίων, των Ρομά και άλλων λαών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», υπογραμμίζει ο Δρ Χαλάτσης, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Οσάβα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλης έκτασης πρωτοβουλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη Γερουσία του Καναδά έχουν αναλάβει οι ομογενείς γερουσιαστές Λέο Χουσάκος και Πάνα Μέρτσαντ (Παναγιώτα Παπαγεωργίου). Η κ. Μέρσαντ εισήγαγε το θέμα στην Καναδική Γερουσία στις 6 Φεβρουαρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available