Πόντιοι Πιλάτοι

Ο ΕΣΑΚΕ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Αραγε υπάρχει έστω ένας άνθρωπος από τον χώρο του μπάσκετ, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται στην ιεραρχία του αθλήματος που είναι σε θέση αυτή την στιγμή να πει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι από δω και μπρος στo φετινό πρωτάθλημα της Α1. Ασφαλώς όχι καθώς ούτε η τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ, η δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών με την παρουσία των ιδιοκτητών των ομάδων, κατάφερε να δώσει λύση στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και να εκτονώσει την πρωτοφανή ένταση που υπάρχει κυρίως μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Αντίθετα ήταν μια συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την πλήρη απορρύθμιση ενός αθλήματος που μέχρι πριν λίγο καιρό αποτελούσε πρότυπο με την οργάνωση και την ευρυθμία του στην Ελλάδα, απέχοντας παρασάγγας από τον τρόπο λειτουργίας του έτερου δημοφιλούς σπορ στη χώρα, του ποδοσφαίρου.

Το πως φτάσαμε ως εδώ είναι εύκολο να εξηγηθεί σε γενικές γραμμές κι έχει να κάνει με τον εκτός ορίων ανταγωνισμό των δυο «αιωνίων» για τίτλους και διακρίσεις. Ενας ανταγωνισμός που όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος έφερε εν τέλει οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο στο ελληνικό μπάσκετ. Το να αντιμάχονται με λύσσα για τα πρωτεία σε όλα τα επίπεδα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι δικαίωμά τους, όμως δεν είναι σωστό να συμπαρασύρουν σε αυτή την ζοφερή κατάσταση και τις υπόλοιπες ομάδες και κατ’ επέκταση όλο το άθλημα. Κάπου πρέπει να μπει ένα στοπ, κάπου πρέπει οι άλλες ομάδες που συμπληρώνουν την Α1 να υψώσουν το ανάστημα τους, να φωνάξουν ως εδώ και να απαιτήσουν να σταματήσει πάραυτα αυτή φαρσοκωμωδία.

Δεν το κάνουν όμως και απλά συμμετέχουν με την στάση τους σ’ ένα κακοπαιγμένο σήριαλ που είναι σίγουρο εκατό τοις εκατό ότι θα αφήσει μεγάλες πληγές στο κορμί του ελληνικού μπάσκετ όταν κάποια στιγμή επανέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα. Αντί λοιπόν να πάρουν οι πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ομάδες που συγκροτούν την Α-1, πρωτοβουλίες εξόδου από την κρίση, προχωρούν σε λύσεις του… ποδαριού που απλά επιβεβαιώνουν την αδυναμία τους να αντισταθούν αποτελεσματικά στις… ορέξεις «πράσινων» και «ερυθρόλευκων».

Οπως αυτή για την προσωρινή αύξηση των ομάδων της Α-1 την επόμενη σεζόν σε 16 ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του Λαυρίου που υποβιβάσθηκε, εξαιτίας της απόφασης του Παναθηναϊκού να μην αγωνισθεί στο ματς με την Κύμη.
Σε μια Α1 που λόγω των οικονομικών προβλημάτων των περισσοτέρων συλλόγων δεν αντέχει επί της ουσίας ούτε οκτώ ομάδες, θα δούμε του χρόνου πρωτάθλημα με τις διπλάσιες. Με προχειρότητες, αδράνεια και υποχωρητικότητα δεν λύνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά αντίθετα διογκώνονται.

Αλλωστε δεν είναι μόνο οι υπόλοιπες ομάδες της Α1 που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα αρραγές μπλοκ απέναντι στους «αιωνίους». Είναι και η ΕΟΚ, αλλά και η Πολιτεία που απουσιάζουν δια της.. εκκωφαντικής σιωπής τους, νίπτοντας τας χείρας τους ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι κι αυτοί, μπροστά στα όσα συμβαίνουν.
Το μόνο που απομένει είναι να ευχηθούμε να μην έρθουν τα χειρότερα για το άθλημα που έχει προσφέρει τόσες χαρές και συγκινήσεις σε όλους τους Ελληνες απανταχού της γης.
Οσο για τα πλέι οφ που αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έχουν χάσει προ πολλού το ενδιαφέρον τους. Μαντέψτε γιατί;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available