«Πόσα χρωστάω;» – Οι Αμερικανοί σοκάρονται από τη νέα φορολογική νομοθεσία

(AP Photo/Cody Jackson)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η πρώτη φορολογική περίοδος σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία αποδεικνύεται σοκαριστική, μπερδεμένη και περιστασιακά τρομακτική για ορισμένους Αμερικανούς, ειδικά για όσους είχαν συνηθίσει να έχουν επιστροφές από την κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, πάρτε το ζευγάρι Αντι Κραφτ και Εϊμι Ελίας από το Πόρτλαντ του Ορεγκον, που είχε συνηθίσει σε κάποια μικρή επιστροφή φόρου, ύψους μερικών εκατοντάδων δολαρίων. Τώρα όμως ανακάλυψαν ότι οφείλουν για φέτος 10.160 δολάρια.

«Δεν πρόκειται να ξεχάσω τη στιγμή που νόμιζα ότι ‘είμαστε μια χαρά’ και μετά όταν συμπληρώσαμε τη δήλωση ‘W-2’ το στόμα μου άνοιξε διάπλατα. Δεν υπήρχε περίπτωση να πιστέψω ότι αυτό που έβλεπα ήταν ακριβές» είπε ο Κραφτ.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε μείωση φόρων με τη νέα νομοθεσία. Και πράγματι, η πλειοψηφία των Αμερικανών διαπίστωσε κάποια μείωση φέτος. Το μη κομματικό Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής προέβλεψε ότι ο νέος φορολογικός νόμος θα μείωνε τους φόρους εισοδήματος με περίπου $1.260 κατά μέσο όρο, αν και ωφελεί περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ορισμένοι είδαν ήδη τα οφέλη στις μεγαλύτερες επιταγές. Κι αυτό επειδή ο νόμος υποχρεώνει τους εργοδότες να αλλάξουν ό,τι παρακρατούσαν. Και τώρα το IRS ζητά αυτά τα χρήματα από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είχαν αποταμιεύσει αρκετά για φόρους.

Eπιπροσθέτως, ο νόμος περιορίζει προσωπικές απαλλαγές, αυξάνει τις πιστώσεις για τα παιδιά, μειώνει δημοφιλείς εκπτώσεις και γενικά τις περιορισμένες κρατήσεις και γενικά αναθεωρεί πολλές γνωστές πρακτικές που καθορίζουν ό,τι συμβαίνει στη φορολογική περίοδο. Αυτό προκαλεί στους φορολογούμενους μία κάποια εγρήγορση.

«Ημασταν πολύ άνετοι με τη φορολογική μας νομοθεσία, που είχε βασικά παραμείνει ίδια από το 1986, και ξαφνικά όλα αυτά τα πράγματα πολύ σημαντιά για τον κόσμο άλλαξαν, όλα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο Χάουαρντ Γκλέκμαν, υψηλόβαθμος υπάλληλος στο Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής.

Το ζεύγος Κραφτ και Ελίας μπορούν να πληρώσουν τον φόρο τους αλλά είναι δυσάρεστα έκπληκτοι. Ο Αντι προσπάθησε ακόμη και να αναλύσει μηχανικά τα πράγματα για να καταλάβει τι πήγε στραβά, ενσκήπτοντας σελίδα – σελίδα στους κανόνες της εφορίας.

Εκανε με προσοχή τα μαθηματικά. Ενωσε με προσοχή όλους τους αριθμούς. Το ζευγάρι τελικά ζήτησε από τον λογιστή να επαληθεύσει τα στοιχεία που είδαν στον αλγόριθμο «TurboTax». Τα στοιχεία ήταν σωστά.

Ουσιαστικά το ζευγάρι ήταν σε χαμηλότερη φορολογική κλίμακα, αλλά και πάλι χρωστούσαν στην κυβέρνηση. «Αισθάνομαι να έφτασα στο επίπεδο της θλιβερής αποδοχής» είπε ο Αντι. «Κατά ένα διαστρεβλωτικό τρόπο θα έπρεπε να το πληρώνω σταδιακά όλο τον χρόνο, αλλά τώρα πρέπει να το πληρώσω όλο μαζί».

Eμπειρογνώμονες όπως ο Γκλέκμαν, παροτρύνουν τους φορολογούμενους να ασχολούνται λιγότερο με την επιστροφή φόρου ή με αυτό που οφείλουν κατά τον υπολογισμό του νέου φορολογικού νόμου, καθώς λένε ότι «αυτά είναι απλά ένα μέρος της φορολογικής σας εικόνας».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι πολλοί Αμερικανοί στηρίζονται στις επιστροφές. Περίπου τα τρία τέταρτα των φορολογούμενων τυπικά παίρνουν κάτι πίσω με μέσο όρο τα 2.800 δολάρια. Για χαμηλοεισοδηματίες η επιστροφή αποτελεί το μεγαλύτερο εισόδημα του έτους.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η εφορία (IRS) ανέφερε ότι η μέση επιστροφή ανέρχεται στα 1.949 δολάρια ή 8,7% χαμηλότερα από πέρυσι. Οι συνολικές επιστροφές μειώθηκαν κατά 16%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available