Πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί Ελληνες;

(AP Photo/Petros Giannakouris, FILE)

Πόσο φτωχοί είναι οι Ελληνες σε σχέση με το κόστος διαβίωσης στη χώρα; Η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών δεν αφορά πλέον μόνο τον φτωχό πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 2017, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2016.

Πώς ορίζεται η στέρηση;

Με ποιους δείκτες ορίζονται οι συνθήκες διαβίωσης και η φτώχεια, δηλαδή η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών;

Με την αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, την αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, την έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, την αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, τη δυσκολία ικανοποίησης έκτακτων οικονομικών αναγκών, τις δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, την αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο.

Δηλαδή η φτώχεια μπορεί να κριθεί από το πόσα χρήματα χρειάζονται για να γεμίσει το «καλάθι του νοικοκυριού» με στοιχειώδη τρόφιμα για το μήνα, να πληρωθούν οι λογαριασμοί και το νοίκι.

Βεβαίως το κόστος διαβίωσης διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού, τον τόπο διαμονής και από το αν μένουν ή όχι σε ιδιόκτητο σπίτι. Το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.720 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.453 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 1.783 ευρώ.

Φωτογραφία αρχείου: ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ.

Το ψωμί ψωμάκι

Το 43,7% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 4,4%.

Οι Ελληνες φαίνεται ότι στερούνται και το φρέσκο ψωμί, αφού η μέση μηναία κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 90% σε σχέση με το 2008. Και είναι πολλά τα παιδιά που στερούνται το καθημερινό γάλα, αφού κατακόρυφη πτώση σε αντίστοιχα ποσοστά καταγράφεται και στο γάλα σε σχέση με το 2008.

Από τα καλοριφέρ στις ξυλόσομπες

Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 26,0%, ενώ είναι 45,3% για τα φτωχά νοικοκυριά και 21,5% για τα μη φτωχά νοικοκυριά.

Τα καλοριφέρ σε πολλές πολυκατοικίες και μονοκατοικίες παραμένουν κλειστά, ενώ οι γειτονιές ντουμανιάζουν από τον καπνό που εκπέμπεται από τις ξυλόσομπες, όπου πλέον οι κάτοικοι καίνε ό,τι τους βρίσκεται.

 Το άγχος των απρόβλεπτων δαπανών

Η μεγαλύτερη δυσκολία για τα νοικοκυριά είναι πλέον το να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες που προκύπτουν, είτε αυτές που μηχανεύεται το κράτος για να απορροφήσει χρήματα από τα νοικοκυριά είτε αυτές που χρειάζονται για τη συντήρηση, σπιτιού, αυτοκινήτου και πολύ περισσότερο για λόγους υγείας.

Συγκεκριμένα, το 78,3% των φτωχών νοικοκυριών και το 47,3% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου 384 ευρώ.

Απλήρωτοι λογαριασμοί

Η αποπληρωμή των δανείων εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, δεδομένου πως τα έξοδα των νοικοκυριών για πάγιους λογαριασμούς και ανάγκες έχουν αυξηθεί, ενώ τα έσοδά τους έχουν μειωθεί.

Ετσι το 55,2% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.

Το 56,5% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης, του φυσικού αερίου, κ.λπ. Και τελικά το 64,7% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

Αυτοκίνητα σε στάση

Το 23,0% των φτωχών νοικοκυριών, το 8,7% των μη φτωχών νοικοκυριών και το 11,4% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο. Στο τέλος κάθε έτους πολλοί είναι αυτοί που πλέον καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους.

Η κατανάλωση βενζίνης για την κίνηση των αυτοκινήτων έχει μειωθεί πολύ, ενώ τα διόδια στις νέες εθνικές οδούς έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος των μετακινήσεων. Ιδιαίτερα πλήττονται όσοι χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά για τις δουλειές τους.

Τέρμα τα τραπεζώματα

Η χαρά του Ελληνα και η διέξοδος παραδοσιακά δεν ήταν τα ταξίδια, αλλά το τραπέζι με την παρέα και τους συγγενείς ή η βραδινή έξοδος για ένα ποτό για τις νεαρότερες ηλικίες.

Πλέον όμως το 20,9% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συναντιέται ούτε στο σπίτι, ούτε κάπου αλλού με φίλους ή συγγενείς για ένα γεύμα ή για ένα ποτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους φτωχούς του πληθυσμού  ανέρχονται σε 40,5% και για τους μη φτωχούς σε 16,2%. Οι επιχειρήσεις εστίασης που άλλοτε ανθούσαν στην Ελλάδα, σήμερα καρκινοβατούν, εκτός από αυτές που προσφέρουν σουβλάκια και πίτσες. Και βέβαια το 50% του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα διακοπών μιας εβδομάδας το χρόνο.

 Η ανασφάλεια

Η φτώχεια συχνά συμβαδίζει με την εγκληματικότητα, τις παραβατικές συμπεριφορές και την ανασφάλεια. Το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων βανδαλισμών και της εγκληματικότητας είναι έντονο σε μεγάλες πόλεις. Παρότι στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ένα ποσοστό 13,9% των νοικοκυριών του συνόλου της χώρας αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του, στην Αθήνα και ειδικά στο κέντρο της ο φόβος είναι μεγάλος και οι λύσεις φαίνονται μακρινές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available