Πώς έφτασε στην κατάρρευση το σύστημα στην φυλακή του Μπρούκλιν

Το Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Ιδρυμα στο Μπρούκλιν στις 8 Ιανουαρίου. AP Photo/Kathy Willens, File

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Αν και στη μέση της Νέας Υόρκης, είχαν αποκοπεί από τον υπόλοιπο Κόσμο. Ηταν στα τέλη Ιανουαρίου όταν εκατοντάδες κρατούμενοι στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Ιδρυμα στο Μπρούκλιν κλειδώθηκαν στα κελιά τους μετά που μία φωτιά έριξε τον ηλεκτρισμό στο κτίριο. Οπως αποδείχθηκε θα περνούσαν τις πιο ψυχρές ημέρες στο σκοτάδι, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό.

«Κρύο σαν κόλαση», ανέφερε ο κρατούμενος Σιν Ντότρι στον δικηγόρο του. Μπορούσε να δει το χνώτα του στο αχνό φως που έμπαινε από το παράθυρο.
Οταν τα νέα για το πώς πέρασαν οι κρατούμενοι έφτασαν στον έξω κόσμο, ο διευθυντής της φυλακής Χέρμαν Ε. Κουέι αρχικά αρνήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με απώλεια ηλεκτρισμού.

«Τα κελιά κρατουμένων έχουν ελάχιστα επηρεαστεί», απάντησε το γραφείο του διευθυντή στη «New York Times», ένα μήνυμα που ηχούσε σαν αυτό που είχε δοθεί από το Γραφείο Φυλακών στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο δεκάδες συνεντεύξεις με κρατούμενους και τις οικογένειές τους, με συνηγόρους υπεράσπισης, υπαλλήλους της φυλακής στο Μπρούκλιν, συνδικαλιστές και νομοθέτες σχημάτισαν μία άλλη εικόνα, αποκαλύπτοντας μια κρίση που όχι μόνο ερχόταν σε αντίθεση με ό,τι είπε το Γραφείο στην Ουάσιγκτον, αλλά ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι αρχικά εμφανίστηκε.

Η συσκότιση, που κράτησε μία εβδομάδα, έληξε στις 3 Φεβρουαρίου, όταν επανήλθε το ρεύμα μετά από λαϊκή κατακραυγή. Λίγες ημέρες αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης που επιβλέπει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών  δήλωσε ότι είναι «αφοσιωμένο στις ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας όλων των κρατουμένων και των εργαζομένων» και ότι ελεγκτής εσωτερικών υποθέσεων από το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή, θα ερευνήσει την υποδομή της εγκατάστασης και την αντίδραση έκτακτης ανάγκης. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available