Πώς βιώνουν ομογενείς την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού

Η Μαρία Παπαδοπούλου-Κωνσταντινίδη./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση της ιδίας στον «Ε.Κ»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η εξάπλωση του κορωνοϊού, κάθε μέρα και περισσότερο, έχει καθηλώσει στα σπίτια του πολύ κόσμο αλλάζοντας την καθημερινότητά του. Πολλοί πλέον εργάζονται από τα σπίτια τους και βγαίνουν έξω μόνο για να προμηθευτούν τρόφιμα. Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να προσέχουν διπλά.

Ο Αθανάσιος και η Δήμητρα Κυράνη, από το Μπρέντρι της Βοστώνης βγαίνουν έξω από το σπίτι μόνο για να πάνε στον γιατρό. Η ίδια είναι 73 χρόνων και ο σύζυγός της 83. «Είναι δύσκολο όταν είσαι και ηλικιωμένος και υπάρχουν προβλήματα υγείας. Χθες, βγήκαμε για να πάμε στον γιατρό γιατί ο άντρας μου παίρνει φάρμακο. Χθες έπρεπε να πάω και στο φαρμακείο. Θα το ρίξουμε στην τύχη, τι να κάνουμε. Εχουμε ανάγκες», μας λέει.

Οπως τονίζει η ίδια, η ζωή τους πλέον έχει αλλάξει τελείως. «Πλένουμε συνεχώς τα χέρια. Αυτό δεν το αντέχω. Το νερό και το σαπούνι είναι ευλογία αλλά σκίστηκαν τα δάχτυλά μου. Κάθε τι που πιάνεις, πρέπει να πλένεσαι». Το ζευγάρι έχει βοήθεια για τα ψώνια και άλλες εξωτερικές δουλειές και προσπαθεί να μένει μέσα. «Αν χρειαστώ κάτι, θα φωνάξω άτομο και θα μας ψωνίσει. Αυτό που συμβαίνει δεν το έχουμε ξαναζήσει. Είναι τρομακτικό, ελπίζω να περάσει και να επιβιώσει ο κόσμος» προσθέτει η κ. Κυράνη.

Ο Σταύρος Αντωνακάκης αποφεύγει να κυκλοφορήσει έξω. Οπως λέει, έχει λόγους που χρειάζεται να μένει στο σπίτι. «Πρέπει να μένω μέσα, αναγκαστικά. Δεν έχω άλλη επιλογή. Ετσι, όσο μπορώ το αποφεύγω, αλλά αν βγω είμαι πολύ προσεκτικός». Μάλιστα τονίζει πως όταν έρχονται γράμματα από το ταχυδρομείο, φοράει γάντια για να τα πάρει. «Τα αφήνω σε μια άκρη για δύο ημέρες και μετά τα ανοίγω. Ολο αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο για εμάς όμως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, να μην έχουμε άγχος και να κάνουμε υπομονή. Ας ελπίσουμε πως θα περάσει αυτή η μπόρα και να επιστρέψουμε σε φυσιολογικές καταστάσεις» αναφέρει ο κ. Αντωνακάκης.

Η δικηγόρος Όλγα Σωμηρά./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση της ιδίας στον «Ε.Κ»

Η Ολγα Σωμηρά είναι δικηγόρος ακινήτων και εργάζεται στο Μανχάταν. Ομως από την περασμένη Παρασκευή η ζωή της άλλαξε. Πλέον δουλεύει από το σπίτι και αποφεύγει τις εξόδους. «Οταν άρχισα να καταλαβαίνω τη σοβαρότητα της κατάστασης, τον Φεβρουάριο, παρήγγειλα μάσκες. Ηρθαν χθες και πήγα να τις αφήσω στους γονείς μου. Μου λείπουν, όμως είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν πρέπει να έρθουμε σε επαφή. Ετσι, τους τις πήγα και τα άφησα έξω από το σπίτι. Χαιρετηθήκαμε από το παράθυρο από μακριά. Επικοινωνούμε καθημερινά με βιντεοκλήση». Η ίδια πάντως δηλώνει πως φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό στην Οικονομία. «Πώς θα είναι μετά από ένα μήνα τα πράγματα για την οικονομία, για όλα αυτά τα εστιατόρια και τον κόσμο που έχει χάσει τις δουλειές του; Ακόμη, λυπάμαι όλους αυτούς που βρίσκονται εκεί έξω για να κάνουν ντελίβερι και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Για περισσότερες από δέκα ημέρες βρίσκεται μέσα στο σπίτι ο Τιμολέων Ζιώγκας ο οποίος εργάζεται στο ελληνικό σχολείο Hellenic Classical Charter School, στο Μπρούκλιν. Ακύρωσε ήδη ένα ταξίδι που είχε προγραμματίσει για την Ολλανδία το Πάσχα. «Ολα τα σχέδιά μας ανατράπηκαν. Η ζωή όλων άλλαξε ξαφνικά. Ως μαθηματικός πιστεύω τα νούμερα και αυτά ήταν κακοί προφήτες, ειδικά μετά την Ιταλία» τονίζει. Ο ίδιος αποφεύγει τις περιττές εξόδους. «Από την ημέρα που αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία είμαι μέσα στο σπίτι όμως το ‘social distancing’ το εφαρμόζω πάνω από τρεις εβδομάδες. Η ζωή μέσα στο σπίτι όταν δεν κάνει διαδικτυακό μάθημα στα παιδιά του σχολείου περνάει με μουσική, βιβλία και Netflix (Νέτφλιξ), ενώ κάνω και γαστρονομικά πειράματα μαγειρεύοντας. Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε άμεσα στα νέα δεδομένα και τα διαδικτυακά μαθήματα του σχολείου πάνε πολύ καλά. Τα παιδιά κατέχουν την τεχνολογία».

O μαθηματικός Τιμολέων Ζιώγκας./ Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του ιδίου στον «Ε.Κ»

Ψύχραιμη δηλώνει η Μαρία Παπαδοπούλου-Κωνσταντινίδου για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα «επειδή με τον φόβο και τον πανικό δεν γίνεται τίποτα» λέει στον «Ε.Κ.». Η μόνη έξοδός της είναι στην αυλή του σπιτιού ή μια βόλτα στο τετράγωνο. «Το παιδί δεν το βγάζω καθόλου, μόνο στην αυλή. Καθόμαστε συνέχεια σπίτι μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Στο σούπερ μάρκετ πηγαίνει ο άντρας μου ώστε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας». Η ίδια, άρχισε να σχεδιάζει τη βάφτιση του μικρού της γιου πριν ξεσπάσει η πανδημία. «Είναι τον Ιούνιο, όμως δεν ξέρουμε τι θα έχει συμβεί έως τότε. Αν θα έχουν τελειώσει όλα αυτά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available