Πώς το νομοσχέδιο για την Υγεία «βοηθά» τον ομογενή Προσωπάρχη Ράινς Πρίμπους

AP Photo/Alex Brandon.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το νομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βρίσκεται στη Γερουσία, με αυξημένη πιθανότητα να εγκριθεί για να αντικαταστήσει τον Obamacare, έχει ήδη αλλάξει τη ζωή ενός Αμερικανού, έγραψε σε δημοσίευμά της η «New York Times», αναφερόμενη στον ομογενή Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε το εν λόγω δημοσίευμα, ο κ. Πρίμπους «ήξερε πως είναι η καλύτερή του και ίσως η τελευταία του ελπίδα να ενδυναμωθεί ως επικεφαλής του επιτελείου στον Λευκό Οίκο».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επιρρίψει πολλές ευθύνες στον κ. Πρίμπους για την αποτυχημένη, πρώτη προσπάθεια κατά του Obamacare τον Μάρτιο, σύμφωνα πάντα με την «ΝΥΤ». Φέρεται να είχε πει σε συνεργάτες του ότι εκείνη η απόπειρα είχε αποτύχει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των υπεραισιόδοξων προβλέψεων του κ. Πρίμπους (οι οποίες βέβαια εκ των πραγμάτων δεν επαληθεύτηκαν, αφού όπως είναι γνωστό οι Ρεπουμπλικανοί διαβλέποντας ήττα στην Ολομέλεια, απέσυραν τότε το νομοσχέδιο και δεν το έθεσαν καν σε ψηφοφορία) αλλά και εξαιτίας της ζεστής σχέσης του ομογενή προσωπάρχη με τον πρόεδρο της Βουλής, Πολ Ράιαν.

Υστερα από εκείνη την ήττα, οι συνεργάτες του Προέδρου είχαν προσέξει ότι εκείνος είχε υιοθετήσει μια πρακτική να ενώνει τα ονόματα των δύο σε ένα, στο «Ρyan-ce», σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η «ΝΥΤ».

Το πιο πιθανό είναι ο κ. Πρίμπους να μην απολυόταν προχθές ακόμα και αν το νομοσχέδιο δεν εγκρινόταν από τη Βουλή. Ωστόσο, εκείνος θεωρούσε την ψηφοφορία στο Καπιτώλιο κάτι σαν προσωπικό στοίχημα, σύμφωνα με στελέχη της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου αλλά και των Ρεπουμπλικανών που μίλησαν στη «Νew York Times». Οι ίδιοι μάλιστα επεσήμαναν μια ενδεχόμενη νέα ήττα προχθές στη Βουλή θα αποτελούσε ανεπανόρθωτο πλήγμα για ήδη τον αποδυναμωμένο Ράινς Πρίμπους.

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Πρίμπους πίεζε τον κ. Ράιαν να φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και πολλές φορές οι πιέσεις του προς εκείνον δοκίμαζαν την φιλία τους.

Ετσι λοιπόν, η προχθεσινή θετική εξέλιξη δίνει στον ομογενή προσωπάρχη τη δυνατότητα να αγοράσει χρόνο, κάτι που χρειάζεται τόσο πολύ, μετά τους τρεις πρώτους χαοτικούς μήνες στον Λευκό Οίκο, όπου οι υποχρεώσεις φάνηκαν να τον ξεπερνάνε, και όπως ενδεχομένως να ξεπέρναγαν και οποιονδήποτε άλλο στη θέση του, όπως επισημαίνει η «New York Times».

«Στην αρχή νόμιζα ότι ο Ράινς Πρίμπους ήθελε να γίνει ο άνθρωπος που ήλεγχε τα πάντα στον Λευκό Οίκου, ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Ωστόσο, δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν πρόκειται να σε αφήσει» είναι τα λόγια του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ από την Νότια Καρολίνα ο οποίος κατά καιρούς έχει επικρίνει τον πρόεδρο Τραμπ και ο οποίος μιλάει συχνά με τον Πρίμπους. «Νομίζω ότι έχει μάθει να παίζει έναν διαφορετικό ρόλο από ανάγκη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *