Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του ιερέα Ντιν Πανάγου

Ο διάκονος Τζέιμς Γουίτακερ μεταδίδει τη Θεία Κοινωνία στους πιστούς, ενώ δίπλα του διακρίνεται ο π. Ντιν Πανάγος. Φωτογραφία: Μητρόπολης Βοστώνης.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να εκτυλίσσονται στην υπόθεση του ιερέα Ντιν Πανάγου από την κοινότητα της Αγίας Σοφίας του Νιου Λόντον Κονέκτικατ, καθότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», επιφανές μέλος της κοινότητας υπέβαλε καταγγελία στην κοινότητα και τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, ότι ο π. Πανάγος επιδόθηκε «σε ανάρμοστες συζητήσεις» με τον έφηβο γιο της.

Προς τούτο κλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2107, στα γραφεία της κοινότητας, στην οποία μεταβαίνει ο π. Θεόδωρος Μπάρμπας, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βοστώνης, μαζί με τον καθηγητή της Ποιμαντικής Ψυχολογίας της Θεολογικής Σχολής κ. Φίλιππο Μαμαλάκη.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Ελευθέριος Μίτσελ αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις στον «Ε.Κ.» επικαλούμενος τις οδηγίες του νομικού συμβούλου. Στελέχη της κοινότητας που μας μίλησαν με τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους είπαν ότι ανησυχούν για την όλη υπόθεση του πρώην ιερέα τους π. Ντιν Πανάγου όπως εκτυλίσσεται. Μερικοί διατύπωσαν φόβους μήπως αρχίσουν τα δημοσιεύματα στον τοπικό αμερικανικό Τύπο του Κονέκτικατ και ευρύτερα. Τονίζεται ότι ο π. Πανάγος είναι έγγαμος κληρικός και πατέρας δύο ενήλικων τέκνων.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι από την ημέρα που απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» το θέμα του π. Πανάγου, ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος έχει δεχθεί αρκετά «παράπονα» για τον π. Πανάγο.

Ο «Ε.Κ.» έγραψε συγκεκριμένα πως «ανάστατη είναι η κοινότητα της Αγίας Σοφίας στην πόλη Νιου Λόντον του Κονέκτικατ με την αιφνίδια παραίτηση του ιερατικού της προϊσταμένου π. Ντιν Πανάγου, ο οποίος ιεράτευε στην κοινότητα από το 2005. Η κοινότητα ανήκει στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Βοστώνης.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 ο π. Ντιν Πανάγος έστειλε e-mail στα μέλη της κοινότητας με το οποίο ενημέρωνε για την αποχώρησή του.

Επίσης, γράψαμε πως «κάτι συνέβη ανάμεσα στον π. Ντιν Πανάγο και στον Διάκονο Τζέιμς Γουίτακερ (James Whittaker) στο σπίτι του π. Πανάγου. Ο Διάκονος Γουίτακερ ενημέρωσε τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ενώ μετέβη στη Βοστώνη και συνομίλησε με τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο. Τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Ελευθέριος Μίτσελ και ο αντιπρόεδρος κ. Παντελής Κεχαγιάς και ζήτησαν την αποπομπή του π. Πανάγου από την κοινότητα.

Η κοινότητα θα καταβάλλει πλήρως τον μισθό και τα ευεργετήματα στον π. Πανάγο κατά τη διάρκεια της τρίμηνης άδειάς του.

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος αρνείται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να θέσει σε αργία τον π. Πανάγο, ενώ στην τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο τα απέδωσε όλα σε «κουτσομπολιά». Παραθέτουμε το συγκεκριμένο σημείο της συνομιλίας μας.

«Ε.Κ.»: Θα κάνετε ανακρίσεις;

Μεθόδιος: Θα το ερευνήσω. Τη στιγμή αυτή και ο πρωτοσύγκελος (π. Θεόδωρος Μπάρμπας) ερευνούμε την κατάσταση, αλλά δεν θα βασιστώ στους κουτσομπόληδες που θέλουν να τον κρεμάσουν. Αν είναι για κρέμασμα, θα κρεμαστεί, αλλά εγώ δεν βασίζω τη διοίκηση της Εκκλησίας σε κουτσομπολιά. Αν έχουν να πουν κάτι γραπτώς να κάνουν το παράπονό τους.

«Ε.Κ.»: Σας μίλησε ο Διάκονος;

Μεθόδιος: Το τι μου είπε ο Διάκονος δεν το ξέρετε εσείς.

Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» ότι ο π. Πανάγος διατηρεί μακρόχρονη φιλία και εγγύτητα με τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο, σε σημείο που το 2001 τον διόρισε στον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης, από τον οποίο όμως τον απέπεμψαν μέσα σ’ ένα χρόνο. Επίσης ο π. Πανάγος συνδέεται παλαιόθεν και με τον πρωτοσύγκελο, π. Θεόδωρο Μπάρμπα. Ο π. Πανάγος διετέλεσε και πρόεδρος του Ιερατικού Συνδέσμου στης Μητρόπολης Βοστώνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *