Ρεκόρ του αιώνα η φετινή βροχόπτωση για την Κύπρο

Φυσικός καταρράκτης από την υπερχείλιση του φράγματος Ξυλιάτου (Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ένα μετά το άλλο τα φράγματα στις ελεύθερες περιοχές του νησιού υπερχειλίζουν και η πληρότητα που παρουσιάζουν όλα μαζί χαρακτηρίζεται κάτι περισσότερο από ικανοποιητική.

Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου Κλεάνθης Νικολαΐδης, έρευνα, που διεξήγαγε τις τελευταίες ημέρες η υπηρεσία του, κατέδειξε ότι για τους μήνες Οκτώβρη 2018, Νοέμβρη 2018, Δεκέμβρη 2018 και Ιανουάριο 2019, η συνολική βροχή η οποία καταγράφηκε στην Κύπρο ήταν αθροιστικά η τέταρτη πιο υψηλή τα τελευταία 117 χρόνια. «Σημειώστε επίσης ότι η διαφορά από την τρίτη πιο πλούσια βροχερή χρονιά αυτούς τους τέσσερις μήνες ήταν μόνο 1 – 2 εκατοστόμετρα πιο ψηλά από φέτος, όμως γενικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις εποχικές προγνώσεις της υπηρεσίας του, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, η πληρότητα που παρουσιάζουν τα φράγματα στις ελεύθερες περιοχές χαρακτηρίζεται πολύ-πολύ ικανοποιητική. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2019, η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα μεγάλα φράγματα ανήλθε στα 165,394 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 56,9% της χωρητικότητάς τους. Η αντίστοιχη περσινή ήταν μόλις 57,533 κυβικά μέτρα νερού, με πληρότητα 19,8%. Τέσσερα από τα μεγάλα φράγματα, ο Μαυροκόλυμπος στην Πάφο, η Αγία Μαρίνα στη Χρυσοχού και τα φράγματα Ξυλιάτου και Καλοπαναγιώτη, έχουν ήδη υπερχειλίσει, ενώ ένα ακόμη φράγμα, εκείνο των Πολεμιδιών, που την περασμένη Παρασκευή παρουσίαζε πληρότητα 99,8%, ήταν στο παρά ένα της υπερχείλισης.

Από τα λεγόμενα εμπλουτιστικά φράγματα έχουν επίσης υπερχειλίσει εκείνα της Ταμασσού, της Κλήρου και της Σολέας.

Την ικανοποίησή του για τη βροχόπτωση των τελευταίων μηνών εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι για τα σιτηρά χρειάζεται να συνεχιστεί η βροχόπτωση τόσο κατά τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτη. Μέχρι σήμερα πάντως, χαμένοι θεωρούνται οι πατατοπαραγωγοί που μετρούν απώλειες λόγω περονόσπορου. Χαμένοι επίσης εμφανίζονται και οι μπανανοπαραγωγοί, αφού η παγωνιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της αναμενόμενης σοδειάς τους.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι νέες βροχοπτώσεις αναμένονται στο νησί από την Τρίτη και για τις επόμενες δύο μέρες τουλάχιστον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available