Ρεκόρ όλων των εποχών για τα φράγματα της Κύπρου

Φυσικός καταρράκτης από την υπερχείλιση του φράγματος Ξυλιάτου (Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ρεκόρ όλων των εποχών αποτελεί η φετινή εισροή νερού στα φράγματα, με σημαντικό αριθμό μεγάλων φραγμάτων να έχουν υπερχειλίσει, ενώ άλλα αναμένεται να υπερχειλίσουν τις προσεχείς ημέρες. Μεγάλη είναι και η εισροή νερού στο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, του Κούρη, όπου βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα 78 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΕΚΜ) ή πληρότητα 68,2%.

Η χωρητικότητα του φράγματος είναι 115 ΕΚΜ. Από τα φράγματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Νοτίου Αγωγού έχουν υπερχειλίσει τα φράγματα της Γερμασόγειας, των Λευκάρων και της Αρμίνου, ενώ εκτιμάται ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπερχειλίσει και το φράγμα της Καλαβασού.

Στην Πάφο έχουν υπερχειλίσει τα φράγματα Ασπρόκκρεμου και Μαυροκόλυμπου, ενώ στην Πόλη Χρυσοχούς της Αργάκας, του Πωμού και της Αγίας Μαρίνας. Έχουν υπερχειλίσει και τα φράγματα στην επαρχία Λευκωσίας: Βυζακιάς, Ξυλιάτου και Καλοπαναγιώτη, καθώς επίσης και τα εμπλουτιστικά έργα Ταμασού, Κλήρου – Μαλούντας και Σολέας.

Τα αποθέματα στα φράγματα έφθασαν στο 78,6% πληρότητα με αποθηκευμένα σήμερα 228,6 εκατ. Η αντίστοιχη περσινή πληρότητα ήταν 23,4% με αποθήκευση 67,9 ΕΚΜ.

Για την περίοδο Οκτωβρίου 2018 – Μαρτίου 2019 η εισροή νερού ξεπέρασε τα 200 ΕΚΜ. Η καλύτερη ετήσια εισροή, η οποία αποτελούσε το προηγούμενο ρεκόρ, ήταν το 2012 με 191,7 ΕΚΜ.

Όσον αφορά τις ροές των περασμένων δύο μηνών αποτελούν ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η ροή του Φεβρουαρίου με 53,9 ΕΚΜ αποτελεί ρεκόρ. Ο προηγούμενος καλός Φεβρουάριος ήταν το 2015 με 44,5 ΕΚΑ. Ρεκόρ είχαμε και τον Ιανουάριο, η ροή νερού ήταν 118,1 ΕΚΜ με την προηγούμενη καλύτερη ροή για Ιανουάριο να ήταν το 2012 με 92,6 ΕΚΜ. Σημειώνεται ότι τον φετινό Ιανουάριο σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή νερού στα φράγματα που είχαμε ποτέ μέσα σε έναν μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available