Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατά της συμμετοχής ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας (βίντεο)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο επικεφαλής της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Κεντάκι, Αντι Μπαρ, τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Εδικότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής την Πέμπτη 18 Μαϊου, ο Αντι Μπαρ δήλωσε ότι «με την Οικονομία της Ελλάδας επίσημα πάλι σε ύφεση και τις συζητήσεις να γίνονται για τρίτη φορά για διάσωση από το ΔΝΤ, είναι ολοφάνερο από τη σημερινή ακρόαση ότι οι προηγούμενες προσπάθειες του Ταμείου να σώσει την Ελλάδα από την αφερεγγυότητα υπήρξαν ανεπιτυχείς και ότι χρειάζεται να μάθει από τις αποτυχίες του».

Και πρόσθεσε ότι το «ΔΝΤ πρέπει να επικεντρωθεί στην κύρια αποστολή του, κι όχι να καλύπτει πολιτικά τους Ευρωπαίους πολιτικούς που αρνούνται να αναλάβουν υπευθυνότητα για την κρίση του ελληνικού χρέους».

Μάλιστα είναι ενδεικτικά τα όσα ειπώθηκαν στην ειδική αυτή συνεδρίαση:

• Η διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ έχει πολιτικοποιήσει το Ταμείο και έχει αφήσει την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση, αμαυρώνοντας τη μνήμη του Ταμείου και θέτοντας σε κίνδυνο τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων.

• Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης χρησιμοποιούν το ΔΝΤ σαν φύλλο συκής να αποφύγουν εκλογικές επιπτώσεις αν και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης έχει άφθονους πόρους να επιλύσει την ελληνική κρίση από μόνο του.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, προειδοποίησε επίσης το Ταμείο, πως αν συμφωνήσει να συμμετάσχει σε τρίτο πρόγραμμα «θα είναι υπεύθυνο για τον εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεών του, τον οποίο θα υποστεί».

Να σημειωθεί ότι στην ειδική ακρόαση της υποεπιτροπή κατέθεσαν και ειδικοί:

«Εκ των υστέρων, το ΔΝΤ δεν έπρεπε να έχει παραδοθεί τόσο εύκολα όσο έκανε στις ευρωπαϊκές πολιτικές ανάγκες. Για τη φήμη του, η ελληνική κρίση ήταν ίσως η χειρότερη απογοήτευση στην ιστορία του Ταμείου», ανέφερε ο Πολ Μπλαστέιν, υψηλόβαθμο μέλος του «Center for International Governance Innovation».

«Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους ανήκει στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, αυτή είναι μία ευκαιρία για το ΔΝΤ να αποκολληθεί από το αναθεωρημένο πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή την περίοδο το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο έχει μειωθεί στα 14 δισ., δολάρια, ενώ το χρέος προς τους Ευρωπαίους ξεπερνά τα 200 δισ. δολ.» δήλωσε ο Μεγκ Λουντσάγκερ, από το «Woodrow Wilson Center».

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση η Δρ Ρεμπέκα Νέλσον, ειδική του «International Trad», ανέφερε ότι η συγχρηματοδότηση έχει περιορίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η επονομαζόμενη τρόικα (από το ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ) περιορίζει τις αποφάσεις πολιτικής του ΔΝΤ και δυνητικά υπέβαλαν τις τεχνικές κρίσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ σε πολιτικές πιέσεις».

Επειδή όμως οι ΗΠΑ όχι μόνο αποτελούν τον κυριότερο χρηματοδότη του Ταμείου, αλλά η δράση του περνάει και από τον έλεγχο του Κογκρέσου, μένει τώρα να διαπιστωθεί πώς θα κινηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Ταμείου και με τη Γερμανία κατά κάποιον τρόπο απέναντί της.

Πηγή: financialservices.house.gov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *