Ο άντρας μου θέλει να έρθει η μητέρα του να ζήσει μαζί μας

(AP Photo/Petros Karadjias, FILE)

Αγαπητή Σταυρούλα

Είμαι 48 χρόνων και έχω δύο αγόρια, ο ένας είναι στην 11η τάξη και ο άλλος είναι ακόμη στο Δημοτικό. Ο άντρας μου είναι καλός, έχει βέβαια τα στραβά του, αλλά μας αγαπάει και μας φροντίζει.

Δεν έχω κανένα σοβαρό πρόβλημα μαζί του εκτός από το ότι θέλει να φέρει την μάνα του από την Ελλάδα να ζήσει μαζί μας. Η μάνα του έχασε πρόσφατα τον άντρα της και από τότε δεν είναι καλά, λέει, φοβάται μην πεθάνει και κλαίγεται συνέχεια πώς έμεινε ολομόναχη.

Ο άντρας μου τής έχει μεγάλη αδυναμία και επειδή είναι μοναχοπαίδι, νιώθει υπεύθυνος για εκείνη. Μου είπε ότι θα τη φέρει να ζήσει μαζί μας για λίγους μήνες μέχρι να συνέρθει, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν αυτή έρθει εδώ, δεν θα φύγει ποτέ πίσω στο σπίτι της, γιατί όλοι σχεδόν οι συγγενείς της, αδέρφια, ξαδέρφια, έχουν πεθάνει.

Εγώ δεν τα πήγαινα ποτέ καλά μαζί της, και από τότε που είχα σχέση με το γιο της δεν με ήθελε. «Κοίτα να μη σε τυλίξει η Αμερικάνα και σε πάρει στην Αμερική» του έλεγε. (Εγώ γεννήθηκα εδώ στην Αμερική και όταν ήμουν δεκαπέντε χρόνων οι γονείς μου γύρισαν πίσω στο χωριό και εκεί γνωριστήκαμε με τον άντρα μου).

Οταν παντρευτήκαμε είχε τα μούτρα της κατεβασμένα και όταν φύγαμε με την κρίση είδε και έπαθε ο άντρας μου να την πείσει ότι είναι για το καλό μας. Δεν μου μιλούσε για ένα χρόνο περίπου, πίστευε ότι εγώ τον έπεισα να έρθουμε εδώ, για να είμαι κοντά στα αδέρφια μου και τη μάνα μου που, όταν πέθανε ο πατέρας μου γύρισε εδώ να μεγαλώσει τα παιδιά της αδερφής μου.

Αν έρθει εδώ θα μας κάνει τη ζωή άνω κάτω, θα αναστατώσει και τη ζωή των αγοριών που είναι στην εφηβεία. Εμείς δουλεύουμε όλη την ημέρα, και όταν γυρνάμε σπίτι θέλω την ησυχία μου. Το λέω στον άντρα μου, αλλά εκείνος δεν λέει να το καταλάβει.

Φοβάμαι πώς θα μας βάζει συνέχεια φυτίλια να μαλώνουμε και πως θα νιώθω ξένη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Από τότε που μου το είπε έχω χάσει την ηρεμία μου. Πώς να τον πείσω να μην την φέρει;

Σία

Αγαπητή Σία,

Σε έχει αναστατώσει η προοπτική να έρθει η πεθερά σου να ζήσει μαζί σας, όμως πρέπει να ηρεμήσεις και να σκεφτείς πιο ψύχραιμα. Πρώτα απ’ όλα η πεθερά σου δεν έχει έρθει ακόμη, οπότε σε περίπτωση που αυτό τελικά δεν συμβεί, στεναχωριέσαι χωρίς λόγο.

Ακόμη και αν ο άντρας σου επιμένει να έρθει η μητέρα του εδώ, δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να πάρει την απόφαση να αφήσει το σπίτι του και τη βόλεψή του και να έρθει σε μια άλλη ήπειρο, που δεν γνωρίζει κανέναν, για να μένει μόνη σε ένα σπίτι. Αλλά και αν αποφασίσει να έρθει, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι θα της αρέσει και θα θελήσει να μείνει μόνιμα μαζί σας.

Επιπλέον, ούτε εσύ ξέρεις πώς ακριβώς θα είναι όταν θα έρθει να μείνει μαζί σας. Φαντάζεσαι ότι θα σας αναστατώσει και αυτό σε κάνει να μην μπορείς να ηρεμήσεις. Ομως θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά.

Πώς θα ένιωθες στην περίπτωση που η πεθερά σου, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία, σε βοηθάει με το σπίτι και το μαγείρεμα, ή κρατάει τα παιδιά για να έχετε εσύ και ο άντρας σου κάποιες δικές σας στιγμές, για να μπορείτε να βγαίνετε μαζί έξω ή ακόμη καλύτερα για να πηγαίνετε πού και πού μικρές εκδρομές οι δυο σας;

Με δυο αγόρια σε αυτές τις ηλικίες είναι σίγουρο πώς οι στιγμές που μπορείς να χαρείς μόνη με τον άντρα σου είναι ελάχιστες.

Ασε που μπορεί να βελτιωθούν και οι σχέσεις σας, όταν θα την δεχτείς φιλόξενα και με αγάπη στο σπίτι σου. Τι καλύτερο από το να έχεις ακόμη έναν δικό σου άνθρωπο εδώ που ζεις τώρα; Περίμενε λοιπόν, να δεις πρώτα τι θα γίνει και μετά σκέψου πώς θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Μην κάνεις σενάρια με το μυαλό σου και μην στεναχωρείς χωρίς λόγο τον άντρα σου. Και η δική του η θέση είναι δύσκολη και σίγουρα χρειάζεται τη συμπαράστασή σου. Μην ξεχνάς ότι αυτή η γυναίκα τον μεγάλωσε, τον έκανε τον άντρα που εσύ αγαπάς και χαίρεσαι, πώς μπορείς να του ζητήσεις να την αγνοήσει τώρα που εκείνη έχει την ανάγκη του;

Θα σου πρότεινα, επομένως, να συζητήσεις ήρεμα και με αγάπη με τον άντρα σου και να τον στηρίξεις στην απόφασή του.

Διαβεβαίωσέ τον ότι θέλεις να βοηθήσεις την μητέρα του, διαμορφώστε μαζί το χώρο που θα μείνει, συζητήστε πώς θα θέλατε να είναι η συγκατοίκηση με την μητέρα του και βρείτε πρακτικούς τρόπους, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που τυχόν θα προκύψουν, έτσι ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Οσο για τα παιδιά σου, ακόμη κι αν ξεβολευτούν, θα μάθουν στην πράξη τι θα πει για ένα παιδί να σέβεται και να αγαπάει τον γονιό του

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available