Η πεθερά του… πώς είναι δυνατόν να θέλει να χωρίσει το ζευγάρι

Αγαπητή Σταυρούλα,

Σου γράφω για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας καλός μου φίλος. Είναι παντρεμένος εδώ και μερικά χρόνια και όλα φαίνονταν μια χαρά στο γάμο του. Βέβαια, από την αρχή παραπονιόταν ότι η πεθερά του μπερδεύεται στα πόδια του.

Μάλιστα παλιότερα είχε προσπαθήσει να τον χωρίσει από τη γυναίκα του, χωρίς να το πετύχει. Πρόσφατα, ο φίλος μου έμεινε χωρίς δουλειά και αυτό χειροτέρεψε τις σχέσεις του με την πεθερά του, παρόλο που ο ίδιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει την οικογένειά του. Προσέχει τον μικρό γιο του και μαγειρεύει αυτός, μια και η γυναίκα του εργάζεται έξω από το σπίτι.

Δεν μπορώ να καταλάβω την πεθερά του. Πώς είναι δυνατόν να θέλει να χωρίσει το ζευγάρι, επειδή ο φίλος μου και γαμπρός της δεν είναι αρκετά πλούσιος; Πώς γίνεται να θέλει να διαλύσει μια οικογένεια για οικονομικά προβλήματα κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σήμερα και που μπορεί να είναι περαστικό; Δηλαδή, η κόρη της θα είναι καλύτερα αν μεγαλώνει μόνη της το παιδί τους, αντί να το μεγαλώνει μαζί με τον πατέρα του;

Ο φίλος μου είναι καλός άνθρωπος και νοιάζεται πολύ και για τη γυναίκα του και για τον γιο του. Είναι πολύ μορφωμένος και πηγαίνει σε συνεντεύξεις, για να βρει δουλειά ενώ παράλληλα προσέχει το παιδί του. Οταν μου ζητάει τη γνώμη μου, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να πει στην πεθερά του να κοιτάει τη δουλειά της. Ο πεθερός του δεν ανακατεύεται καθόλου, γιατί να μην κάνει το ίδιο και αυτή;

Σε παρακαλώ, τι άλλο με συμβουλεύεις να πω για να βοηθήσω τον φίλο μου;

Χαράλαμπος

Αγαπητέ Χαράλαμπε,

Μου γράφεις ότι ο φίλος σου δεν έχει καλές σχέσεις με την πεθερά του και ότι εκείνη προσπαθεί να χωρίσει το ζευγάρι. Υποθέτω ότι η πεθερά κατηγορεί συνεχώς τον γαμπρό της στην κόρη της και την επηρεάζει αρνητικά με αποτέλεσμα εκείνη να έχει αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στον άντρα της και φίλο σου. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, το πραγματικό πρόβλημα εστιάζεται στη σχέση του φίλου σου με τη γυναίκα του.

Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα ζευγάρια, άλλες φορές μικρότερα κι άλλες πιο σοβαρά, αλλά αν υπάρχει ανάμεσα τους αγάπη, σεβασμός και κατανόηση δεν είναι εύκολο να φτάσουν στο χωρισμό, πόσω δε μάλλον, επειδή το θέλει κάποιος τρίτος όπως η μητέρα του ενός από τους δύο. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για ώριμα άτομα που έχουν καταφέρει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την πατρική τους οικογένεια και έχουν συνείδηση του ρόλου τους, ως σύντροφοι και ως γονείς.

Σε περίπτωση όμως που ο ένας από το ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να απογαλακτιστεί, δημιουργούνται προβλήματα που είναι δύσκολο να λυθούν, ιδιαίτερα αν ο γονιός ενισχύει την προσκόλληση του παιδιού του μαζί του.

Για αυτό, σε ένα πρώτο επίπεδο, η συμβουλή που θα μπορούσες να του δώσεις είναι να επισκεφτούν μαζί έναν ειδικό, ψυχολόγο ή σύμβουλο γάμου. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν από πού ξεκινούν τα προβλήματα στη σχέση τους και να προσπαθήσουν μαζί να τα λύσουν.

Φυσικά και το ζήτημα της ανεργίας επιβαρύνει την κατάσταση.

Δε μου γράφεις για πόσο μεγάλο διάστημα έχει μείνει ο φίλος σου άνεργος. Είναι χωρίς εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να βρει καμία δουλειά ή βρίσκει θέσεις που δεν του αρέσουν γιατί, για παράδειγμα, είναι κατώτερες από τα προσόντα του (μου γράφεις ότι είναι πολύ μορφωμένος);

Στην περίπτωση αυτή, ίσως θα ήταν καλό να εργαστεί προσωρινά σε μια θέση που δε θα ήταν της επιλογής του, ώστε να ανασάνει η οικογένεια οικονομικά και παράλληλα να αναζητά τη δουλειά που επιθυμεί. Ετσι και η γυναίκα του θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί είναι λογικό να ανησυχεί πολύ για το μέλλον της οικογένειας μιας και έχει μικρό παιδί. Αλλά και ο φίλος σου θα νιώσει καλύτερα. Ο άντρας που μένει άνεργος, συχνά αισθάνεται ανίκανος να στηρίξει την οικογένειά του και αυτόν τον επηρεάζει ψυχολογικά αρνητικά, με αποτέλεσμα να αλλάζει η συμπεριφορά του, να κλείνεται στον εαυτό και να απομακρύνεται συναισθηματικά από την σύντροφό του. Ισως αν επιλυθεί το πρόβλημα της εργασίας, βελτιωθούν και οι σχέσεις του ζευγαριού.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα ο φίλος σου να εμπλακεί σε διαμάχη με την πεθερά του, προσπαθώντας να τη βάλει στη θέση της. Αυτό είναι κάτι που θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν το κάνει η ίδια της η κόρη.

Θα μπορούσε ίσως να της μιλήσει και να της δώσει να καταλάβει ότι νοιάζεται πραγματικά για την οικογένειά του και ότι αγωνίζεται για το καλύτερο, αλλά μόνο αν μπορεί να κρατήσει το επίπεδο της συζήτησης σε ήρεμους τόνους και αν μπορεί να αντέξει τυχόν προσβολές και επικρίσεις χωρίς να πέσει στο ίδιο επίπεδο. Αλλιώς, αν και ο ίδιος παρεκτραπεί, υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να χειροτερέψουν.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available