Η σχέση με τη γυναίκα μου έχει αλλάξει ριζικά λόγω του παιδιού

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 30 χρόνων και παντρεμένος εδώ και 4 χρόνια με τη γυναίκα που ερωτεύτηκα. Η σχέση μας ήταν ζεστή και με πάθος. Αν και δουλεύαμε πολύ και οι δύο, πάντα βρίσκαμε χρόνο να κάνουμε πράγματα μαζί, όπως το να πάμε για περπάτημα ή να τα πούμε με ένα ποτήρι κρασί το βράδυ. Πολύ συχνά φεύγαμε το Σαββατοκύριακο οι δυο μας και περνούσαμε χρόνο μακριά από όλα.

Ζούσαμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και έτσι αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε την ευτυχία μας και να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας. Περίπου έξι μήνες πριν, αποκτήσαμε ένα αγοράκι το οποίο κυριολεκτικά λατρεύω.

Η σχέση μου όμως με τη γυναίκα μου έχει αλλάξει ριζικά. Ολη της η ζωή είναι πια το παιδί. Δεν κάνουμε τίποτα πλέον μαζί, το καταλαβαίνω ότι κουράζεται πολύ, παρόλο που δε δουλεύει αυτήν την περίοδο, για να μεγαλώσει το παιδί αλλά συμπεριφέρεται σα να μην την ενδιαφέρω καθόλου.

Κοιμάται μαζί με το παιδί, την ώρα που το βάζει για ύπνο, αν και της δείχνω με κάθε τρόπο ότι θέλω να περάσω χρόνο μαζί της.

Οσες φορές κοιμηθήκαμε μαζί, ήταν ύστερα από δική μου πίεση. Εχουμε σταματήσει και να συζητάμε, ακόμη και για πράγματα που αφορούν όλη την οικογένεια, όπως η δουλειά μου.Το μόνο πράγμα για το οποίο μιλάμε πια είναι το παιδί μας.

Κάθε φορά που πάω να της μιλήσω νιώθω σαν να ζητιανεύω την αγάπη της. Μου λείπει. Πώς να της το δώσω να το καταλάβει;

Στέφανος

Αγαπητέ Στέφανε,

Πράγματι, ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να αλλάξει πολύ τις ισορροπίες μέσα σε μία οικογένεια και να ανατρέψει πολλά από τα δεδομένα της, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι το πρώτο.

Κι έχεις δίκιο, συνήθως οι γυναίκες αλλάζουν συμπεριφορά και προτεραιότητες, όταν γίνονται μανούλες. Αυτό συμβαίνει, γιατί το μητρικό ένστικτο με το οποίο έχει προικίσει η φύση τις γυναίκες ενεργοποιείται με τη γέννηση του μωρού και είναι πολύ ισχυρό, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια που το παιδί είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτώμενο από τη μητέρα του.

Ετσι, το ενδιαφέρον της γυναίκας εστιάζεται στο μωρό της, για να μπορεί να το προστατεύσει και να το φροντίσει. Τη φάση αυτήν περνάνε οι περισσότερες νέες μητέρες και διαρκεί κάποιους μήνες μέχρι το μωρό να σταθεροποιήσει τις ώρες φαγητού και ύπνου και η μητέρα να ξαναβρεί τους ρυθμούς και τις δυνάμεις της.

Αυτό ακριβώς φαίνεται πώς συμβαίνει και στη γυναίκα σου. Σαν καινούρια μητέρα έριξε όλη την προσοχή της στο μωρό σας, όχι γιατί αγαπά εσένα λιγότερο, ούτε γιατί δεν ενδιαφέρεται πια για τη σχέση σας, αλλά γιατί αισθάνεται ότι το παιδί σας αυτήν την στιγμή την έχει περισσότερο ανάγκη από ότι εσύ, αισθάνεται ότι η δική ζωή του εξαρτάται από εκείνη.

Είμαι σίγουρη πως έχεις ήδη καταλάβει ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου είναι μια πολύ απαιτητική, σχεδόν εξαντλητική εργασία, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες που το μωρό θηλάζει και μπορεί να μην κοιμάται καλά.

Τους δικούς του ρυθμούς ακολουθεί αναγκαστικά και η μητέρα του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει ξάγρυπνη για ώρες μέσα στη νύχτα και να μην αντέχει από την κούραση τις ώρες που εσύ είσαι στο σπίτι.

Για αυτό, πρώτα από όλα θα ήταν ίσως καλό, να εμπλακείς περισσότερο στην ανατροφή του μωρού σας και να μη βιώνεις σαν παρατηρητής το μεγάλωμά του. Για παράδειγμα, τώρα που είναι βρέφος ακόμη, θα μπορούσες εσύ να αναλάβεις το μπάνιο του ή να το βάλεις για ύπνο.

Ετσι η γυναίκα σου αφενός, θα μπορούσε να ξεκουραστεί και αφετέρου να έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της αλλά και για εσένα. Ομως εξίσου σημαντικό είναι, ότι η ενασχόληση με το παιδί σου από αυτήν την τρυφερή ηλικία θα σε δέσει πραγματικά μαζί του, θα θέσει τις βάσεις για τη σχέση πατέρα – γιου, θα χαρίσει στο παιδί σου συναισθηματική ασφάλεια. Και φυσικά όλο αυτό θα σας ενώσει σαν οικογένεια.

Θα σου πρότεινα επίσης, να μιλήσεις ειλικρινά με τη γυναίκα σου, χωρίς εγωισμό και επικρίσεις αλλά με αγάπη και να της δείξεις πόσο σου λείπουν οι στιγμές σας. Ζητήστε βοήθεια από τις γιαγιάδες ή κάποιους συγγενείς και καθιερώστε κάποιες στιγμές που θα τις περνάτε μόνο οι δυο σας.

Αλλά και ακόμη μέσα στο σπίτι, τις φορές που το μωρό σας κοιμάται, ετοίμασε εσύ το τραπέζι, περιποιήσου τη γυναίκα σου και χάρισέ της στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Οσο το μωρό μεγαλώνει οι ρυθμοί της ζωής σας θα επανέρχονται και θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να περνάτε μαζί. Αγάπη στη σχέση σας υπάρχει. Λίγη υπομονή και κατανόηση χρειάζεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available