Με εγκατέλειψε, όταν έμεινα έγκυος, χωρίς να ενδιαφερθεί ποτέ

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Αγαπητή Σταυρούλα

Είμαι είκοσι εννέα χρόνων και πρόσφατα αρραβωνιασμένη. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι Ελληνας της Αμερικής και μεγαλωμένος με πολύ αυστηρές αρχές από την οικογένειά του. Εγώ είμαι Ελληνίδα, ζω στην Αθήνα και γνωριστήκαμε στο χωριό από το οποίο καταγόμαστε και οι δυο.

Πριν να γνωρίσω τον αρραβωνιαστικό μου, είχα μία σχέση με έναν άνθρωπο που μου φέρθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Ημασταν μαζί για δύο χρόνια, από τον πρώτο χρόνο που άρχισα να δουλεύω μετά το πανεπιστήμιο. Αυτός ήταν περίπου δέκα χρόνια μεγαλύτερος, πολύ γοητευτικός, με μεγάλη εμπειρία στις γυναίκες και δυστυχώς παντρεμένος.

Οταν μου το είπε, τον είχα ήδη ερωτευτεί και έμεινα σε μία σχέση που για μένα ήταν καταστροφική. Με εγκατέλειψε, όταν έμεινα έγκυος, χωρίς να ενδιαφερθεί ποτέ τι θα κάνω με το παιδί. Το μωρό δεν το κράτησα, δείλιασα, δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο στους γονείς μου, που ζουν σε χωριό.

Την επιλογή μου αυτήν, την πλήρωσα πολύ ακριβά. Επαθα μία επιπλοκή και ο γιατρός μου είπε ότι πιθανόν δεν θα μπορέσω να μείνω ξανά έγκυος.

Δεν το έχω πει στον αρραβωνιαστικό μου. Ούτε για τη σχέση που με διέλυσε ξέρει τίποτα, ούτε για την εγκυμοσύνη. Οταν τον γνώρισα ήμουν πολύ κλειστή και δεν εμπιστευόμουν κανέναν.

Στη συνέχεια που δεθήκαμε και τον αγάπησα, δεν άντεχα να του το πω. Είναι ένας άγγελος, ένας άντρας ευγενικός, ευαίσθητος, όμως πολύ αυστηρός στην ηθική του. Φοβόμουν μήπως τον χάσω, είναι άνθρωπος πολύ κοντά στην εκκλησία και φοβόμουν πως δεν θα μπορούσε να δεχτεί όσα έκανα.

Και τώρα, ενώ θα έπρεπε να πετάω από τη χαρά μου, ο γάμος μου πλησιάζει, νιώθω όλο και πιο δυστυχισμένη. Δεν ξέρω πια τι να κάνω. Θέλω να του πω την αλήθεια, αλλά πώς; Πώς να τον πληγώσω έτσι; Πώς να του πω ότι παντρεύεται μία γυναίκα που ίσως να μην μπορεί να του χαρίσει την οικογένεια που ονειρεύεται;

Α.

Αγαπητή Α,

Δεν είναι εύκολη η θέση στην οποία βρίσκεσαι, να αναρωτιέσαι αν πρέπει να μιλήσεις στον αρραβωνιαστικό σου. Φοβάσαι πως δεν θα αντέξει την αλήθεια σου, πως θα τον χάσεις, αν μάθει τα λάθη που έκανες στο παρελθόν σου.

Ομως πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις μια καινούρια ζωή με ένα τόσο μεγάλο μυστικό κρυμμένο μέσα σου; Και δεν εννοώ την καταστροφική σχέση που είχες, ούτε και την εγκυμοσύνη σου.

Αυτά είναι προσωπικά σου ζητήματα και έχεις κάθε δικαίωμα να τα μοιραστείς ή όχι με τον άνθρωπό σου, και σε μια ώριμη σχέση αγάπης πρέπει να έχεις το δικαίωμα να μοιραστείς αυτά που σε πονάνε, τότε και μόνο τότε, όταν εσύ νιώθεις έτοιμη.

Ομως, το να κρύψεις από τον αρραβωνιαστικό σου το γεγονός ότι υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να κάνεις παιδιά είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι κάτι που αφορά και τον ίδιο άμεσα, έχει επιπτώσεις και στη δικιά του ζωή. Μου γράφεις ότι ονειρεύεται να κάνει δική του οικογένεια, να έχει δικά του παιδιά μαζί σου.

Μήπως με το να του κρύβεις την αλήθεια για το αν μπορείς να μείνεις έγκυος, του στερείς το δικαίωμα να επιλέξει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί για τη ζωή του; Πώς θα ένιωθες εσύ, αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα; Αν εσύ μπορούσες να κάνεις παιδιά και εκείνος όχι; Αν εσύ ήλπιζες κάθε μέρα πως θα αποκτήσεις ένα μωράκι και εκείνος σου έκρυβε το γεγονός ότι δεν μπορεί; Και πώς θα ένιωθες αν ξαφνικά μάθαινες την αλήθεια;

Γιατί όσο καλά και να κρύψεις την αλήθεια, ποτέ δεν θα μπορέσεις να είσαι σίγουρη ότι δεν θα αποκαλυφθεί. Μπορείς να αποκλείσεις το γεγονός ότι δεν θα πάτε μαζί σε γιατρό, όταν θα καταλάβει ο άντρας σου ότι δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος;

Τι θα κάνεις αν η αλήθεια αποκαλυφθεί τότε; Θα πεις κι άλλο ψέμα πάνω στο πρώτο, ότι τάχα δεν το ήξερες; Μπορεί μία σχέση αγάπης να στεριώσει και να ανθίσει πάνω σε ψέματα;

Αυτό που εγώ θα σε συμβούλευα είναι να του πεις την αλήθεια, όσον αφορά τη δυσκολία που μπορεί να έχεις για να μείνεις έγκυος. Να του μιλήσεις ειλικρινά, να του πεις γιατί του το έκρυψες και να του ζητήσεις να σε συγχωρέσει.

Αν είναι άνθρωπος με αρχές και κοντά στην εκκλησία, είμαι σίγουρη ότι θα γνωρίζει τη σημασία της συγχώρεσης. Αν δεν θέλεις να του μιλήσεις για το παρελθόν σου, πες του το και ζήτησέ του να το σεβαστεί και να σου επιτρέψει να του μιλήσεις, όταν εσύ νιώσεις ότι μπορείς.

Και μετά άφησέ τον άνθρωπό σου να αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να είναι μαζί σου, από τη στιγμή που δεν μπορείς να κάνεις παιδιά. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που η αγάπη και η σχέση τους ήταν πολύ πιο δυνατή, από το γεγονός ότι δεν έκαναν παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available