Ο πατέρας των παιδιών που προσέχω με ενοχλεί…

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι είκοσι οχτώ χρονών, από την Ελλάδα, και ήρθα στην Αμερική πριν από ένα χρόνο μαζί με τον γιο μου που είναι πέντε χρονών γιατί στην Αθήνα έχασα την δουλειά μου και δεν τα βγάζαμε εύκολα πέρα.

Εδώ ζουν οι αδερφές της μητέρας μου και με βοηθούν πολύ. Βρήκα αμέσως δουλειά, προσέχω δύο χαριτωμένα μικρά παιδάκια και πληρώνομαι πολύ ικανοποιητικά.

Ομως συμβαίνει κάτι που δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Εδώ και έναν μήνα, ο πατέρας των παιδιών με πλησιάζει συνεχώς με τρόπο που με ενοχλεί. Μου κάνει κομπλιμέντα, με ρωτάει λεπτομέρειες για την προσωπική μου ζωή, πότε χώρισα, αν έχω κάνει σχέση με άλλον άντρα και άλλες τέτοιου είδους ερωτήσεις.

Του φέρομαι τυπικά όμως εκείνος δεν φαίνεται να καταλαβαίνει σε πόσο δύσκολη θέση με φέρνει. Δυστυχώς, τώρα τελευταία γυρίζει στο σπίτι πριν από τη γυναίκα του και λίγο πριν λήξει το ωράριό μου και έτσι αναγκαστικά τον συναντάω συχνά.

Προχθές, με ρώτησε αν θέλω να με πάει σε ένα πολύ ακριβό εστιατόριο στην πόλη που ζούμε. Φυσικά αρνήθηκα με ευγενικό τρόπο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Δε θέλω να χάσω τη δουλειά μου, έχω δεθεί πολύ με τα παιδάκια κι εκείνα μαζί μου και η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα που παίρνω είναι πολύ καλά.

Δεν ξέρω αν θα τα βγάζω πέρα αλλάζοντας δουλειά. Από την άλλη αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα, γιατί τη γυναίκα του την εκτιμώ πολύ και φοβάμαι μήπως εκείνος γίνει ακόμη πιο επιθετικός. Πώς να τον βάλω στη θέση του; Μήπως πρέπει να μιλήσω στη γυναίκα του;

Παναγιώτα

Αγαπητή Παναγιώτα,

Είναι πράγματι δύσκολη και δυσάρεστη η θέση σου, γιατί από τη μια έχεις μια δουλειά που την αγαπάς, που σε καλύπτει οικονομικά και δε θέλεις να τη χάσεις, ενώ από την άλλη πρέπει να «βάλεις στη θέση του» τον άνθρωπο που σε πληρώνει και ο οποίος μπορεί να σε απολύσει.

Για αυτό, και είναι πολύ σημαντικό να είσαι ψύχραιμη και η συμπεριφορά σου να είναι τυπική και σταθερή. Αρχικά, θα ήταν καλό να αποφεύγεις τη συναναστροφή με τον πατέρα των παιδιών που προσέχεις.

Προσπάθησε να είσαι έτοιμη την ώρα που εκείνος επιστρέφει, να έχεις τελειώσει με όλες τις υποχρεώσεις σου που έχουν σχέση με τα παιδιά, ώστε να του ζητάς να φεύγεις.

Ετσι θα καταλάβει ότι δεν θέλεις κάτι περισσότερο μαζί του. Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να μείνεις και είναι και ο ίδιος στο σπίτι, φρόντισε να είσαι συνέχεια μαζί με τα παιδιά, απέφυγε με κάθε τρόπο να βρεθείς μόνη στον ίδιο χώρο μαζί του.

Πρόσεξε πολύ και τον τρόπο που του συμπεριφέρεσαι ή του μιλάς. Να είσαι πάντα πολύ τυπική, σοβαρή και ευγενική και να αποφεύγεις να του χαμογελάς ή να αστειεύεσαι μαζί του. Σε περίπτωση που σου κάνει προσωπικές ερωτήσεις μην του δώσεις απάντηση, πες του ευγενικά ότι σε φέρνει σε δύσκολη θέση.

Αν ο πατέρας των παιδιών δεν πάρει το μήνυμα με όλα τα παραπάνω, ίσως θα ήταν καλό να του μιλήσεις ανοιχτά και να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου ευγενικά αλλά με τρόπο κατηγορηματικό και κάθετο.

Πες του με ειλικρίνεια ότι σε φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, ότι θα ήθελες η σχέση σας να είναι αυστηρά επαγγελματική, ότι δεν ενδιαφέρεσαι για κανενός άλλου είδους σχέση μαζί του και ότι αν συνεχίσει να σε πιέζει θα αναγκαστείς να αφήσεις τη δουλειά σου.

Τόνισέ του το γεγονός ότι τα παιδιά του σε αγαπάνε πολύ και σε έχουν συνηθίσει και ότι εκείνος και η γυναίκα του γνωρίζουν ότι μπορούν να νιώθουν ασφαλείς μαζί σου, γιατί και εσύ τα αγαπάς και τα προσέχεις σαν να ήταν δικά σου παιδιά.

Είμαι σίγουρη ότι ξέρει πόσο δύσκολο είναι να εμπιστευτεί κανείς τα παιδιά του σε κάποιον εκτός οικογενείας και δε θα έπαιρνε εύκολα το ρίσκο να τα ταλαιπωρήσει ή να τα θέσει σε κίνδυνο. Μίλησέ του ευγενικά χωρίς να τον προσβάλλεις ή να τον επικρίνεις.

Θα πρέπει να του κόψεις κάθε ελπίδα ότι μπορεί να σχετιστεί μαζί σου, να του δώσεις να καταλάβει ότι δεν ενδιαφέρεσαι καθόλου και όχι ότι σε εμποδίζει το γεγονός ότι είναι παντρεμένος, γιατί αυτό μπορεί να το παρεξηγήσει και να συνεχίσει να σε παρενοχλεί ελπίζοντας ότι στο τέλος θα υποχωρήσεις.

Αν όμως καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι μαζί του, θα σταματήσει να σε ενοχλεί, εφόσον είναι λογικός άνθρωπος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Δε νομίζω ότι θα ήταν σωστό να μιλήσεις στη γυναίκα του για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα, εκείνος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι παρεξήγησες το ανθρώπινο ενδιαφέρον του ή ακόμη χειρότερα ότι εσύ τον προκάλεσες και εκείνος σε απέκρουσε και τώρα θέλεις να τον εκδικηθείς.

Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ο λόγος του να μετρήσει περισσότερο από τον δικό σου και εσύ να βρεθείς χωρίς δουλειά και χωρίς συστάσεις.

Δεύτερον, ακόμη και στην περίπτωση που η γυναίκα του σε πιστέψει, εσύ δε θα κερδίσεις τίποτα, γιατί το πιο λογικό θα ήταν να σε διώξει από κοντά του. Και σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι να χάσεις τη δουλειά σου.

Τέλος, μπορεί να μην είναι σωστή η συμπεριφορά του εργοδότη σου, αλλά δε θα ήταν καλό να διαλυθεί μία οικογένεια με δύο μικρά παιδάκια. Και δεν ξέρεις πώς μπορεί να αντιδράσει η σύζυγος, αν της πεις τι έχει συμβεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available