Εχω σταματήσει τη δουλειά για να μεγαλώσω τα παιδιά, αλλά έχω κουραστεί

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι παντρεμένη εδώ και έξι χρόνια και έχω δύο παιδάκια. Το πρώτο είναι πέντε χρονών και το δεύτερο είναι ενός έτους.

Εχω σταματήσει τη δουλειά μου, για να μεγαλώσω τα παιδιά, αλλά έχω κουραστεί μέσα στο σπίτι και θέλω να αρχίσω πάλι να δουλεύω.

Πρόσφατα η πεθερά μου βγήκε στη σύνταξη και της είπα απ’ έξω απ’ έξω ότι θέλω να αρχίσω τη δουλειά ξανά, περιμένοντας να μου προτείνει να κρατήσει εκείνη το μωρό. Εκανε πως δεν κατάλαβε.

Οι δικοί μου γονείς είναι στην Ελλάδα και δεν μπορούν να βοηθήσουν κι ο άντρας μου δε θέλει να ακούσει κουβέντα για babysitter. Τι να κάνω;

ChrissaTz.

Αγαπητή Chrissa,

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις ένα μικρό παιδί και να είσαι συνεχώς μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν είσαι δυναμικός χαρακτήρας και αγαπάς τη δουλειά σου.

Εσύ επέλεξες να σταματήσεις τη δουλειά σου για την ανατροφή των παιδιών σου και θεωρώ ότι τους έχεις κάνει ένα μεγάλο δώρο, να σε έχουν κοντά τους τα πιο τρυφερά χρόνια τους, να νιώθουν την αγάπη και να έχουν τη φροντίδα σου.

Από το γράμμα σου, ωστόσο, φαίνεται πως νιώθεις έντονα την ανάγκη να ξαναρχίσεις να εργάζεσαι. Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνεις ξεκάθαρη την επιθυμία σου αυτή στον άντρα σου και να συζητήσεις ειλικρινά μαζί του.

Προσπάθησε να τον πείσεις και με λογικά επιχειρήματα κι όχι μόνο με συναισθηματικά. Η δική σου δουλειά θα στηρίξει οικονομικά την οικογένεια και θα ξαλαφρώσει κι εκείνον από το να σηκώνει μόνος του το οικονομικό βάρος. Επειτα, αν εσύ νιώθεις παραγωγική, δημιουργική και πιο χαρούμενη, αυτό θα επιδράσει θετικά σε όλη την οικογένεια.

Μπορείς να δουλέψεις και part time στην αρχή μέχρι να προσαρμοστείτε όλοι στην καινούρια κατάσταση. Μίλησε ξεκάθαρα και στην πεθερά σου και ζήτησέ της αν μπορεί να βοηθήσει κάποιες ώρες την ημέρα ή κάποιες μέρες, χωρίς να την πιέσεις και άσε της χρόνο να το σκεφτεί και να αποφασίσει.

Αν βγήκε πρόσφατα στη σύνταξη, όπως μου γράφεις, ίσως χρειάζεται να ξεκουραστεί και να συνηθίσει τον καινούριο τρόπο ζωής της, πριν αναλάβει καινούριες ευθύνες.

Τέλος, ψάξε να βρεις μία αξιόπιστη κυρία που θα μπορεί να κρατάει το μωρό κάποιες μέρες και αν βρεις κάποια που να τηρεί τις προδιαγραφές σου, παρουσίασέ την και στον άντρα σου και ξανασυζητήστε το.

——————————————————

Η κόρη μου βγαίνει με ένα παιδί που γνώρισε στο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι καλό και έξυπνο παιδί, αλλά  δεν είναι Ελληνας.

Εγώ δεν έχω πρόβλημα με αυτό αλλά ο άνδρας μου ούτε που θέλει να το ακούσει και η κόρη μου θέλει να τον φέρει σπίτι για τα Χριστούγεννα. Τι να κάνω;

Τζένη

Αγαπητή Τζένη,

Ολοι εμείς που ζούμε στο εξωτερικό έχουμε κρυφό (ή και φανερό) πόθο να παντρέψουμε τα παιδιά μας με ομοεθνείς, για να διατηρηθεί η ελληνική κουλτούρα και μέσα από τις δικές τους οικογένειες. Το ίδιο νιώθει και ο άντρας σου.

Μίλησέ του ήρεμα χωρίς καβγάδες και φωνές, δείξε του ότι τον καταλαβαίνεις αλλά ότι διαφωνείς. Θύμισέ του ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να πετύχουμε ως γονείς, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να σέβονται τον εαυτό τους και να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

Κι αυτό τους το μαθαίνουμε, όταν εμείς πρώτοι σεβόμαστε την προσωπικότητα και τις επιλογές τους, όταν βέβαια δεν θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Η κόρη σου, όπως μου λες, είναι μαζί με ένα καλό και έξυπνο παλικάρι και για να θέλει να μοιραστείτε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα έχει αισθήματα για αυτόν. Αν ο πατέρας της απορρίψει τον νεαρό είναι πιθανόν να νιώσει ότι δεν την σέβεται, ότι δεν ενδιαφέρεται για τα αισθήματά της.

Στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσει να είναι με τον νεαρό, αποφεύγοντας να αναφέρεται σε εκείνον ή στη σχέση τους. Στη χειρότερη θα απομακρυνθεί από τον πατέρα της, με κίνδυνο να χαλάσει η σχέση τους και εκείνος «να χάσει» το παιδί του. Καλό θα ήταν να ζητήσεις να του μιλήσει και κάποιος άλλος, φίλος ίσως ή συγγενής, που ξέρεις ότι ο άντρας σου εκτιμάει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available