Από έρωτας με την πρώτη ματιά, πλέον η γυναίκα μου με αποφεύγει

(Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 46 χρονών και παντρεμένος εδώ και 13 χρόνια. Με την γυναίκα μου γνωριστήκαμε στον γάμο της ξαδέλφης μου και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και για τους δυο μας.

Παρόλο που στην αρχή είχα κάποιες σκέψεις γιατί είναι έντεκα χρόνια πιο μικρή από εμένα, προχώρησα σε σοβαρή σχέση μαζί της, γιατί είχε πολύ ώριμο τρόπο σκέψης και μου έδειχνε με κάθε τρόπο ότι ήταν πολύ ερωτευμένη μαζί μου.

Παντρευτήκαμε ένα χρόνο μετά από τη γνωριμία μας και κάναμε τον γιο μας που τώρα είναι δέκα χρονών. Η γυναίκα μου αποφάσισε χωρίς να την πιέσω να αφήσει τη δουλειά της για να ασχοληθεί με το παιδί.

Δεν είχαμε προβλήματα στη σχέση μας μέχρι πριν από έξι μήνες περίπου, που η συμπεριφορά της άλλαξε απότομα.

Είναι απόμακρη, την πιάνω πολλές φορές να είναι αφηρημένη ή σκεφτική, δεν με περιμένει πια να γυρίσω από τη δουλειά για να καθίσουμε μαζί και πηγαίνει νωρίς για ύπνο, όταν της προτείνω να κάνουμε κάτι μαζί όλο είναι κουρασμένη και γενικά αποφεύγει να βρεθεί μόνη μαζί μου.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι κουρασμένη, γιατί έχει αναλάβει όλη τη φροντίδα του παιδιού μόνη της, τον πηγαίνει σε πολλές δραστηριότητες, τον βοηθάει στο σχολείο και γενικά ασχολείται πολύ μαζί του.

Ομως και πάλι δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι με αποφεύγει. Δεν ξέρω και αν είναι η ιδέα μου.  Μήπως έχει βρει κάποιον άλλον;

Τζ.

Αγαπητέ Τζ,

Σε προβληματίζει η αλλαγή της συμπεριφοράς της γυναίκας που άρχισε πριν από έξι μήνες και ανησυχείς μήπως έχει βρει κάποιον άλλον.

Πιστεύω ότι στην περίπτωση αυτή θα σου έδινε κάποια πιο ξεκάθαρα δείγματα. Θα επιδίωκε να βγαίνει έξω μόνη της πιο συχνά, θα φρόντιζε περισσότερο την εμφάνισή της, θα υπήρχαν έντονες εναλλαγές στη διάθεσή της, στιγμές που θα ήταν εξαιρετικά ευδιάθετη και άλλες που θα ήταν μελαγχολική.

Πιθανότατα θα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρύψει ότι κάτι συμβαίνει στη ζωή της. Πολλές φορές μάλιστα, οι άνθρωποι που απατούν τον σύντροφό τους, γίνονται πιο διαχυτικοί και ευχάριστοι μαζί του, είτε επειδή αισθάνονται τύψεις είτε επειδή επιθυμούν να μην καταλάβει εκείνος τίποτα μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την καινούρια τους σχέση.

Επομένως, ίσως θα έπρεπε να στρέψεις αλλού την προσοχή σου. Μήπως συνέβη στη ζωή της κάποιο σημαντικό γεγονός που τη στεναχώρησε, μήπως αντιμετωπίζει θέματα υγείας ή προβλήματα η πατρική της οικογένεια;

Μήπως την έχει κουράσει η ζωή στο σπίτι τώρα που το παιδί μεγάλωσε και έχει ανάγκη να δουλέψει ξανά και να διοχετεύσει κάπου δημιουργικά την ενέργειά της; Μήπως είναι δυσαρεστημένη με τη δική σου συμπεριφορά απέναντί της και αποφεύγει να στο πει, γιατί φοβάται πως αυτό μπορεί να επηρεάσει το γάμο σας;

Πολλές φορές η αλλαγή στη συμπεριφορά του συντρόφου μπορεί να είναι προσωρινή και να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η ρουτίνα, η κούραση ή στη συσσώρευση πολλών μικρών καθημερινών προβλημάτων.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να συζητήσεις μαζί της όσα σε απασχολούν. Βγείτε κάπου οι δυο σας, χωρίς το παιδί, για να μπορέσετε να μιλήσετε ήρεμα και χωρίς διακοπές.

Επισήμανε στη σύζυγό σου ότι έχεις παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά της που σε στεναχωρούν και σε προβληματίζουν και ζήτησέ της να σου μιλήσει ειλικρινά για όσα την απασχολούν.

Φρόντισε να την κάνεις να αισθανθεί ασφαλής για να σου μιλήσει, προσέγγισέ την με αγάπη χωρίς να την κατηγορείς ή να της επιρρίπτεις ευθύνες, δείξε της πόσο σημαντική είναι για εσένα και πόσο πολύ σου έχει λείψει το ενδιαφέρον της.

Αν μετά από τη συζήτησή αυτή συνεχίζεις να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, θα σου πρότεινα να επισκεφτείτε μαζί έναν ειδικό, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ψυχικής διαταραχής, όπως η κατάθλιψη, που πολλές φορές εμφανίζεται ως μία κατάσταση θλίψης ή και απόσυρσης.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη συνήθως χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή, ελαττώνουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, επιδιώκουν να απομονώνονται. Ευτυχώς, η ασθένεια αυτή θεραπεύεται αποτελεσματικά ιδιαίτερα αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available