Δεν πιστεύω ότι μπορεί να κρατηθεί μια σχέση από απόσταση…

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 30 χρόνων και νιόπαντρη. Με τον άντρα μου είμαστε μαζί από το Λύκειο και είμαστε πολύ αγαπημένοι. Δεν είχα παράπονα από αυτόν μέχρι τώρα, είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος που μου δείχνει με κάθε τρόπο την αγάπη του.

Ομως τώρα βρίσκομαι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Ο άντρας μου πήρε προαγωγή και η εταιρεία του τον στέλνει στην Ιαπωνία, για δύο χρόνια το λιγότερο.

Δεν το είχαμε συζητήσει ποτέ, δεν το περίμενε ούτε εκείνος. Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα είναι εξαιρετικά και η καριέρα του θα ωφεληθεί πολύ. Ωστόσο, δεν περίμενα ότι θα θέλει να πάει.

Οταν μου το είπε, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Με πείραξε πολύ. Φαίνεται να μην τον ενοχλεί το γεγονός ότι θα βλεπόμαστε κάθε έξι μήνες για δύο τρεις βδομάδες, ούτε ότι μπορεί να χρειαστεί να παρατείνει τη διαμονή του εκεί.

Εγώ δεν μπορώ να πάω μαζί του, δεν θέλω να αφήσω τη δουλειά μου και το σπίτι μας. Είμαι πραγματικά απελπισμένη. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να κρατηθεί μια σχέση από απόσταση και δεν ξέρω τι να κάνω για να τον πείσω να μείνει.

Λίνα

Αγαπητή Λίνα,

Καταλαβαίνω πολύ καλά πώς νιώθεις, δεν θα σου είναι εύκολο να είσαι μακριά από τον άντρα σου και να στερείσαι την καθημερινότητα μαζί του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είστε πολύ αγαπημένοι, όπως μου λες. Από την άλλη, αυτή ακριβώς είναι και η δύναμή σας, αυτό που μπορεί να σας οδηγήσει να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο, ακόμη κι αυτήν την τόσο μεγάλη απόσταση.

Αλλωστε με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα, η απόσταση αυτή εκμηδενίζεται. Σκέψου πόσο δύσκολο ήταν παλιότερα για τις γυναίκες που οι άντρες τους ήταν ναυτικοί ή μετανάστευαν σε μακρινές ηπείρους και εκείνες έμεναν πίσω να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, χωρίς Ιντερνετ, χωρίς emails και χωρίς videocalls.

Θα σου πρότεινα να τον αφήσεις να αποφασίσει τι θέλει να κάνει χωρίς να τον πιέσεις να μείνει, αλλά δημιουργώντας του ένα πλαίσιο ασφάλειας ότι θα στηρίξεις την επιλογή του, όποια και αν είναι αυτή. Αυτός άλλωστε δεν είναι ο ρόλος του συντρόφου;

Η αγάπη είναι μια καθημερινή πράξη που αποδεικνύεται μέσα από τα μικρά και τα μεγάλα. Αν το καλύτερο για τον άνθρωπό σου είναι να κυνηγήσει το επαγγελματικό του όνειρο, γιατί να μην τον βοηθήσεις να το πετύχει;

Αλλωστε, αν αρνηθεί επηρεασμένος από τις δικές σου αντιδράσεις και τον φόβο μη σε χάσει, πώς θα νιώθεις αν δεν του δοθεί ξανά μια τόσο καλή ευκαιρία να εξελιχθεί επαγγελματικά; Πώς θα νιώθει εκείνος αν ξέρει ότι απέρριψε μια ευκαιρία ζωής για να μην σε δυσαρεστήσει;

Μου γράφεις ότι είναι ένας άνθρωπος που εδώ και χρόνια σου δείχνει ότι σε αγαπάει, επομένως γιατί φοβάσαι ότι η απόσταση μπορεί να είναι εμπόδιο στη σχέση σας, η οποία έχει πλέον δοκιμαστεί; Δεν είστε ένα ζευγάρι που τώρα γνωρίζεται, που τώρα θέτει τις βάσεις τις κοινής συμβίωσης.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να κρατηθεί μια σχέση από απόσπαση, όμως τίποτε δεν είναι αδύνατο αν υπάρχει αγάπη και κατανόηση. Είστε χρόνια μαζί και αγαπημένοι, γιατί λοιπόν δεν βλέπεις αυτό που συμβαίνει, σαν μια ευκαιρία να δυναμώσει η σχέση σας ακόμη πιο πολύ;

Αν επιλέξει να φύγει, προσπάθησε να το δεις σαν μια χρονική περίοδο που θα τελειώσει. Δες το σαν μια ευκαιρία να ασχοληθείς με πράγματα που σου αρέσουν αλλά ίσως μέχρι τώρα δεν είχες το χρόνο. Γέμισε τις μέρες σου με δημιουργικές ασχολίες, έτσι ώστε να μην έχεις τη διάθεση να μελαγχολήσεις ή να σκεφτείς αρνητικά. Και οι δυο σας θα έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας και αυτό συνήθως δρα ευεργετικά στη σχέση δύο ανθρώπων.

Καλλιεργείστε μια κοινή ρουτίνα από απόσταση. Βρείτε κάποιες ώρες που θα τις περνάτε μαζί στο Ιντερνετ και ορίστε κάποια πράγματα που θα κάνετε μαζί, ας πούμε να δείτε μια ταινία ή να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο για τα οποία μετά θα συζητήσετε. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να έχετε κοινές εμπειρίες.

Η απόσταση μπορεί να συντελέσει στην ανανέωση της σχέσης σας, καθώς η ανάγκη για την εκδήλωση συναισθημάτων γίνεται μεγαλύτερη και οι συγκρούσεις περιορίζονται. Ιεραρχούνται πιο εύκολα τα σημαντικά από τα ασήμαντα και τα ζευγάρια δεν αναλώνουν το χρόνο τους σε συγκρούσεις χωρίς αιτία. Μάλιστα συχνά, εκτιμούν πραγματικά τον χρόνο που περνάνε μαζί.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται, για να περάσει ο καιρός εύκολα είναι εμπιστοσύνη και κατανόηση και από τις δύο πλευρές. Σκέψου ότι εκείνος δεν σε πιέζει να τον ακολουθήσεις, δεν σου ζητάει να αφήσεις τη δουλειά σου ή τα όνειρά σου. Εσύ, γιατί να το κάνεις;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available