Είμαι δυστυχισμένος στο γάμο μου… ο λόγος η ίδια η γυναίκα μου

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι τριάντα χρόνων και έχω παντρευτεί πριν από τέσσερα χρόνια μια γυναίκα ένα χρόνο πιο μικρή από εμένα. Πρόσφατα αποκτήσαμε κι έναν γιο. Και οι δύο έχουμε τις δουλειές μας και, αντικειμενικά τουλάχιστον, δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα στη ζωή μας. Εχουμε οικονομική άνεση και μια ζωή που πολλοί θα ονειρεύονταν. Ομως, εγώ είμαι δυστυχισμένος στο γάμο μου. Ο λόγος δεν είναι ένα τρίτο πρόσωπο, αλλά η ίδια η γυναίκα μου.

Η γυναίκα μου είναι πολύ όμορφη, πολύ έξυπνη, πολύ δυναμική, πολύ κοινωνική, γενικά είναι μια χαρισματική προσωπικότητα που τραβάει πάνω της τα βλέμματα και την προσοχή ανδρών και γυναικών. Γίνεται πολύ εύκολα η ψυχή της παρέας και μονοπωλεί το ενδιαφέρον στις κοινωνικές μας συναναστροφές.

Ακόμη κι όταν βγαίνουμε με τους φίλους μου και τις γυναίκες τους, εκείνη προσέχουν, σε εκείνη μιλούν περισσότερο, εγώ είμαι πάντα στη σκιά της και μπορεί να κάθομαι σε ένα τραπέζι για ώρες χωρίς να μιλάω και να μην το έχει παρατηρήσει κανείς. Γενικά είμαι χαμηλών τόνων, αυτό που λέμε «ήσυχο και καλό παιδί», αλλά αυτό ποτέ δεν το ένιωσα ως πρόβλημα σε προηγούμενες σχέσεις που είχα, παρά μόνο τώρα μαζί της.

Κοντά της φαίνομαι τόσο λίγος και αυτό με καταρρακώνει. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να της εξηγήσω πώς νιώθω, δεν θα το καταλάβει και όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ κλείνομαι στον εαυτό μου, πολλές φορές της φέρομαι απότομα και μετά το μετανιώνω. Εκείνη δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά μου, και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, με αποτέλεσμα να μαλώνουμε συχνά. Θέλω να το σταματήσω, άλλα δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.

Θωμάς

Αγαπητέ Θωμά,

Διάβασα με πολύ προσοχή το γράμμα σου και θα ήθελα να σου επισημάνω τα εξής:
Πρώτα απ’ όλα, μου γράφεις ότι ο λόγος της δυστυχίας σου στον γάμο σου είναι η γυναίκα σου. Τίποτα όμως από όσα μου αναφέρεις για την γυναίκα σου δεν είναι μεμπτό ή προβληματικό.

Θα μου επιτρέψεις, επομένως, να διαφωνήσω μαζί σου και να σου πω ότι ο λόγος της δυστυχίας σου, δεν είναι η γυναίκα σου, αλλά ο τρόπος που εσύ βλέπεις τα πράγματα. Νομίζω πως έχεις μπει στην παγίδα να συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί της, να νιώθεις ανεπαρκής και να νομίζεις ότι το ίδιο πιστεύουν για εσένα και όλοι οι άνθρωποι του κοινωνικού σας περιβάλλοντος.

Αυτό σε καταρρακώνει με αποτέλεσμα να στρέφεσαι ενάντια στην γυναίκα σου, να της φέρεσαι με θυμό ή εχθρότητα και μάλιστα χωρίς εκείνη να καταλαβαίνει πολλές φορές το λόγο.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που θα σε συμβούλευα είναι να επισκεφτείς έναν ειδικό και να συζητήσεις μαζί του. Θα σε βοηθήσει ίσως να δεις τα πράγματα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα και να σώσεις τη σχέση σου.

Το ότι η γυναίκα σου είναι δυναμική, ενώ εσύ δεν είσαι, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η γυναίκα σου υπερτερεί σε κάτι και εσύ αντίστοιχα υστερείς. Το να είναι κανείς δυναμικός είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό όπως και το να είναι κανείς χαμηλών τόνων.

Το καθένα από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μπορεί να είναι το ίδιο θετικό ή αρνητικό, ανάλογα με τον τρόπο που ο καθένας από εμάς τα χρησιμοποιεί ή τα αντιμετωπίζει. Εσύ και η γυναίκα σου είστε απλά δύο διαφορετικοί άνθρωποι που μπορείτε να μάθετε πολλά ο ένας από τον άλλον, που ο καθένας από εσάς μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός με τον άλλον σε διαφορετικού είδους καταστάσεις.

Το ότι η γυναίκα σου έχει αυτού του είδους την προσωπικότητα, προφανώς και το γνώριζες πριν την παντρευτείς. Σε πείραζε και τότε ή μήπως την ερωτεύτηκες γι’ αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που την έκαναν τόσο διαφορετική από εσένα; Κι αν ναι, τι άλλαξε στη συνέχεια; Γιατί δεν μπορείς πια να χαρείς που έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο λαμπερό και δυναμικό;

Θα έλεγα πως αν πραγματικά θέλεις να σώσεις το γάμο σου, η μόνη λύση είναι να δεχτείς την γυναίκα σου όπως είναι. Μάλιστα, πολλοί άντρες στη θέση σου, θα ένιωθαν περήφανοι που τους διάλεξε για συζύγους μια τέτοια γυναίκα.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available