Είμαι σε απόγνωση, πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ξεμπλέξει;

Αγαπητή Σταυρούλα,

Εχω μία κόρη τριάντα χρόνων, που είναι πολύ όμορφη και με πολλά προσόντα. Εχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική και έχει μία πολύ καλή δουλειά σε μία μεγάλη τράπεζα που την πληρώνει πολύ ικανοποιητικά.

Θα μπορούσα να πω ότι είναι δυναμικός χαρακτήρας και πολύ καλλιεργημένη. Δυστυχώς, ατύχησε στον γάμο της και χώρισε σχετικά νωρίς, γιατί ο άντρας της επέλεξε μία άλλη γυναίκα.

Από τότε έμεινε για πολλά χρόνια μόνη, μέχρι πριν από πέντε μήνες που έμπλεξε με έναν άντρα εντελώς ακατάλληλο γι’ αυτήν. Τον έχει ερωτευτεί τρελά και παρόλο που η σχέση τους είναι προβληματική, εκείνη δεν τον χωρίζει.

Κάθε τόσο μαλώνουν έντονα και της φέρεται άσχημα, της φωνάζει, την βρίζει, την υποτιμάει και της ζητάει να χωρίσουν. Υστερα από κάθε καβγά, εκείνη γίνεται ράκος, του ζητάει να τα ξαναβρούν και μόλις αυτός την ξαναπλησιάζει, εκείνη τρέχει πάλι κοντά του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Φοβάμαι ότι την εκμεταλλεύεται και οικονομικά, αν και εκείνη δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο, γιατί ξέρω ότι αυτός δεν εργάζεται αυτήν την περίοδο και τους βλέπω να βγαίνουν συχνά έξω και να φεύγουν ταξιδάκια τα Σαββατοκύριακα.

Θέλω να την βοηθήσω να καταλάβει με ποιον έχει μπλέξει, αλλά δεν με αφήνει. Οταν πάω να της μιλήσω γι’ αυτόν θυμώνει και φεύγει. Της έχω πει να πάμε σε ψυχολόγο αλλά αρνείται. Είμαι σε απόγνωση, πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ξεμπλέξει;

Ευγενία Τ.

 

Αγαπητή Ευγενία,

Μου γράφεις ότι ανησυχείς πολύ για την κόρη σου και τον σύντροφό της και μπορώ πολύ καλά να καταλάβω τους λόγους σου. Φαίνεται πως η κόρη σου ζει μια σχέση έντονου πάθους, όπου τα δυσάρεστα συναισθήματα του χωρισμού και της εγκατάλειψης εναλλάσσονται με τα ευχάριστα της επανασύνδεσης και του έρωτα.

Αυτή η συναισθηματική αστάθεια και η ένταση που προκαλεί, την δυσκολεύει να σκεφτεί λογικά, την εμποδίζει ίσως να δει καθαρά τον άντρα που είναι μαζί, και να θέσει τα όριά της σε μια σχέση, όπου φαίνεται ότι της ασκείται και ψυχολογική βία. Είναι δύσκολο να βγει κανείς από τέτοιες σχέσεις και απαιτείται συνειδητοποίηση της κατάστασης και προσπάθεια.

Μάλιστα, το γεγονός ότι επιτρέπει στον σύντροφό της να την υποτιμά και να την κακομεταχειρίζεται λεκτικά, μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη αυτοεκτίμησης και συναισθηματική ανασφάλεια.

Γι’ αυτό και θα βοηθούσε η συζήτηση με ψυχολόγο, ή με κάποιον άλλον ειδικό που θα την καθοδηγούσε στο να καταλάβει τα συναισθήματά της και τις πραγματικές επιθυμίες της, ώστε να πάρει τις αποφάσεις της. Μου γράφεις όμως ότι αρνείται.

Ισως αυτή της η άρνηση να σημαίνει ότι ενδόμυχα γνωρίζει πως βρίσκεται μέσα σε μια κατάσταση που δεν της ταιριάζει, αλλά δεν θέλει να το ακούσει, δεν θέλει να το αποδεχτεί. Γι’ αυτό και δεν θα της κάνει καλό ούτε εσύ να αρχίσεις τις συμβουλές ή να κάνεις δυσοίωνες προβλέψεις για την σχέση της.

Αυτό που μπορείς να της προσφέρεις, είναι η δυνατότητα να σου μιλάει, όταν δεν είναι καλά και εσύ να την ακούς με αγάπη και κατανόηση. Να την αφήνεις να μιλάει περισσότερο εκείνη, να την παροτρύνεις μάλιστα με τις ερωτήσεις σου να σου μιλάει, και να αποφεύγεις να παίρνεις θέση. Εκείνη πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει και να αποφασίσει τι θα κάνει.

Κι όσο περισσότερο μιλάει γι’ αυτό που την απασχολεί, τόσο πιο εύκολα θα συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να νιώθει ασφάλεια μαζί σου και ότι μπορεί να σου εμπιστευτεί τα πάντα, γιατί δεν θα την κρίνεις και δεν θα την απορρίψεις.

Σκέψου μήπως η κόρη σου προσπαθεί τόσο πολύ να κρατήσει αυτήν την σχέση, από φόβο να αποτύχει δεύτερη φορά στη ζωή της σε αυτόν τον τομέα, από φόβο μήπως δεν μπορεί να πετύχει σε καμία σχέση.

Δώσε στην κόρη σου να καταλάβει ότι δεν πρέπει να νιώθουμε ντροπή για τα λάθη μας και για τις αποτυχίες μας, αλλά να μαθαίνουμε από αυτά και να εξελισσόμαστε. Μίλησέ της με παραδείγματα από τη δική σου ζωή, αποκάλυψέ της τα δικά σου λάθη, φέρε την πραγματικά κοντά σου.

Θύμισέ της συνέχεια πόσο σημαντική είναι, πόσα έχει καταφέρει στην επαγγελματική της καριέρα, βοήθησέ την να αγαπήσει ξανά τον εαυτό της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available