Ενα χρόνο ερωτευμένος με την E. χωρίς να της έχω μιλήσει ποτέ ανοικτά

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι είκοσι δύο χρονών και βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Εδώ και ένα χρόνο, είμαι ερωτευμένος με την E. χωρίς να της έχω μιλήσει ποτέ ανοικτά για τα αισθήματά μου. Κάναμε πολύ παρέα, μέχρι που πριν από έξι μήνες τα έφτιαξε με τον καλύτερό μου φίλο, που είμαστε κολλητοί από το Δημοτικό.

Την Ε. την γνωρίσαμε μαζί με τον φίλο μου και βγαίναμε συχνά έξω και οι τρεις. Πριν της ζητήσει να τα φτιάξουν, εκείνος με είχε ρωτήσει αν θα με πειράξει, αλλά εγώ δεν του είπα την αλήθεια για τα αισθήματά μου.

Ομως τώρα, η σχέση τους δεν πάει καλά, ο φίλος μου φλερτάρει και με άλλες, όταν βρει ευκαιρία, και εκείνη μου εκμυστηρεύτηκε ότι δεν περνάει καλά μαζί του.

Νομίζω ότι έχει καταλάβει για εμένα και θέλει να είμαστε μαζί, γιατί μου πετάει κάτι υπονοούμενα του τύπου «Με εσένα έπρεπε να τα φτιάξω» και κάτι τέτοια. Δεν ξέρω αν πρέπει να της μιλήσω ανοικτά, δεν θέλω να χάσω την ευκαιρία να είμαι μαζί της, πιστεύω ότι είναι το άλλο μου μισό, αλλά δεν θέλω να χαλάσει και η σχέση μου με τον κολλητό μου.

Νίκος

Αγαπητέ Νίκο,

Είναι πράγματι δύσκολη η θέση σου και θα πρέπει εσύ ο ίδιος να αποφασίσεις τι είναι το σωστό για εσένα να κάνεις.
Μου γράφεις ότι η κοπέλα σου δεν περνάει καλά με τον φίλο της που είναι και δικός σου φίλος. Την έχεις ρωτήσει γιατί στην περίπτωση αυτή δε χωρίζει; Αυτό δε θα ήταν το λογικό;

Οταν κανείς νιώθει να είναι σε μία σχέση που δεν του ταιριάζει και μάλιστα στην δικιά σας ηλικία, που δεν εμπλέκονται παιδιά και υποχρεώσεις; Νομίζω, ότι θα ήταν αρκετά σημαντικό, πριν αποφασίσεις τι θα κάνεις, να έχεις την απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ να μείνουν μόνοι και προτιμούν να είναι με κάποιον ακόμη κι αν δεν τους ταιριάζει. Ισως γιατί φοβούνται την μοναξιά, ίσως γιατί δεν αντέχουν να μένουν μόνοι με τον εαυτό τους ή για διάφορους άλλους λόγους.

Πολλές φορές μάλιστα, για να ξεφύγουν από μία προβληματική σχέση, βρίσκουν κάποιον τρίτο και συνδέονται μαζί του, προκειμένου να μπορέσουν να αποδεσμευτούν από τον σύντροφό τους. Επομένως, θεωρώ σημαντικό να ξέρεις ποια είναι τα πραγματικά αισθήματα της κοπέλας.

Θέλει στα αλήθεια να είναι μαζί σου, γιατί σε έχει γνωρίσει και σε έχει επιλέξει, γιατί ταιριάζει ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή και τις σχέσεις και γιατί θέλετε ερωτικά ο ένας τον άλλον, ή μήπως ψάχνει διέξοδο από τη σχέση της με τον τωρινό της φίλο και εσύ είσαι η εύκολη λύση;

Επιπλέον, θεωρώ ότι και στην περίπτωση που και εκείνη σε έχει επιλέξει και θέλει να είστε μαζί, θα ήταν καλύτερο να χωρίσει πρώτα και να περάσει ένα διάστημα χωρίς να μπει σε καινούρια σχέση.

Η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για να ξεκαθαρίσει τι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη σχέση της, τι έμαθε από αυτήν, ποια είναι τα όριά της και τι υποχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει, τι ονειρεύεται για το μέλλον. Περνώντας κατευθείαν από τη μία σχέση στην επόμενη, δε θα έχει χρόνο να σκεφτεί και να ωριμάσει και υπάρχει περίπτωση να κάνει τα ίδια λάθη και να βρεθεί στα ίδια αδιέξοδα.

Μου γράφεις ότι δε θέλεις να χαλάσεις τη σχέση σου με τον κολλητό σου. Δεν ξέρω πόσο εκείνος ενδιαφέρεται για την Ε., όμως ανεξάρτητα από αυτό, θεωρώ ότι δε θα ήταν σωστό εσύ να μπεις στη μέση. Οι φιλίες μας είναι εξίσου σημαντικές με τις ερωτικές μας σχέσεις, αν όχι πολλές φορές σημαντικότερες.

Θα πρέπει να σκεφτείς πόση αξία έχει για εσένα αυτή η φιλία, που κρατάει από το Δημοτικό. Ακόμη θα ήταν καλό να λάβεις υπόψη σου το γεγονός ότι εκείνος σε ρώτησε πριν συνδεθεί ερωτικά μαζί της, δε θέλησε να σε στεναχωρήσει, σου έδειξε ότι είσαι σημαντικός.

Και δεν είναι δικό του λάθος αν εσύ δεν του είπες την αλήθεια. Επομένως, θα πρέπει να σκεφτείς πώς θα νιώσει, αν θεωρήσει ότι εσύ είσαι η αιτία που χάλασε η σχέση του και αν αξίζει να βάλεις σε κίνδυνο μια φιλική σχέση που κρατάει τόσα χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω, θα σου πρότεινα να περιμένεις να δεις πώς θα εξελιχθεί η σχέση της Ε. με τον φίλο σου. Κι αν πράγματι δεν πάει καλά και είσαι σίγουρος ότι αυτή είναι η κοπέλα που θέλεις, να μιλήσεις ειλικρινά στον φίλο σου, πριν κάνεις κάτι μαζί της.

Και κάτι τελευταίο. Μου γράφεις ότι αυτή η κοπέλα είναι το άλλο σου μισό. Σου προτείνω να ψάξεις στο διαδίκτυο το αριστούργημα του Shel Silverstein «To κομμάτι που λείπει συναντά το Μεγάλο Ο». Με πολύ όμορφο τρόπο μας δίνει να καταλάβουμε ότι ίσως δεν πρέπει να αναζητούμε το άλλο μας μισό, αλλά έναν ώριμο ολοκληρωμένο άνθρωπο να πορευτούμε μαζί του. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι και εμείς έχουμε να προσφέρουμε το ανάλογο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available