Εχασα τον άντρα μου τόσο άδικα σε τροχαίο, μέσα σε μια στιγμή…

(Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 30 χρονών και χήρα εδώ και δύο χρόνια. Με τον άντρα μου μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά, πήγαμε στο ίδιο Λύκειο και δεν υπάρχει σημαντική στιγμή στη ζωή μου που να μην την είχα μοιραστεί μαζί του.

Ομως, η ζωή ήταν πολύ σκληρή για μας. Τον έχασα τόσο άδικα σε τροχαίο, μέσα σε μια στιγμή. Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ευγενικός, τρυφερός, με λάτρευε, δεν υπήρχε κάτι που να μπορούσε και να μην το είχε κάνει για εμένα. Ηταν η αδερφή ψυχή μου, το άλλο μου μισό, η αγάπη που όλοι ονειρεύονται και λίγοι έχουν την ευτυχία να ζήσουν.

Στην αρχή δεν μπορούσα να δεχτώ αυτό που μου συνέβη, κλείστηκα μέσα, θρήνησα, δεν ήθελα να δω κανέναν. Τώρα, δύο χρόνια μετά είμαι κάπως καλύτερα, προσπαθώ να αρχίσω πάλι να βγαίνω με φίλους, να διασκεδάζω, ίσως και να ξαναφτιάξω τη ζωή μου.

Ομως, κάθε φορά που βγαίνω με κάποιον άντρα, δεν μπορώ να προχωρήσω, κάτι με σταματάει και δε δίνω συνέχεια. Κάποιοι από αυτούς είναι αξιόλογοι άνθρωποι, με ενδιαφέροντα και ξέρω ότι άλλη στη θέση μου θα επιδίωκε να βγει μαζί τους.

Εγώ όμως δεν μπορώ, τους συγκρίνω συνέχεια μαζί του. Και το χειρότερο, νιώθω πως τον προδίδω. Φοβάμαι μήπως μείνω μόνη, μήπως δεν ξανακάνω ποτέ μου κανονική σχέση με άντρα.

Ντέμη

 

Αγαπητή Ντέμη,

Είναι πολύ δύσκολο να έχεις χάσει τόσο νέο τον άνθρωπό σου και να παλεύεις να ισορροπήσεις στη ζωή σου μετά από μία τέτοια απώλεια. Ομως δεν πρέπει με τίποτα να σταματήσεις αυτήν σου την προσπάθεια να ξαναβρείς τον εαυτό σου, να επιστρέψεις στη ζωή σου.

Το παρελθόν σου είναι πολύτιμο, είναι οι αναμνήσεις σου, είναι το σύνολο των στιγμών που διαμόρφωσε το χαρακτήρα σου και την κοσμοθεωρία σου, αλλά δεν είναι η ζωή σου. Αυτή είναι η κάθε μέρα που ξημερώνει, η κάθε στιγμή που περνάει και εσύ οφείλεις στον εαυτό σου να μην αφήνεις να χάνεται, να την απολαμβάνεις.

Εζησες μια μεγάλη αγάπη και είσαι τόσο τυχερή για αυτό. Ακόμη και τώρα που δεν είσαι μαζί του, έχεις κερδίσει τόσο πολλά που άλλοι άνθρωποι ίσως να μην μάθουν ποτέ. Ξέρεις τι θέλεις από μία σχέση, ξέρεις ποια σημασία έχει για εσένα η έννοια της αγάπης.

Μην πέφτεις, όμως στην παγίδα της σύγκρισης. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζει τα συναισθήματά του, το ενδιαφέρον του. Μην προσπαθείς στο πρόσωπο αυτών που βγαίνεις να βρεις τον αγαπημένο σου που έχασες, είναι άδικο για αυτούς και οδυνηρό για εσένα.

Αυτό που θα πρέπει να διαπιστώσεις είναι αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν κοινά με εσένα, αν σε συγκινούν σαν άντρες και αν περνάς ευχάριστα μαζί τους, όταν αφήνεσαι να χαλαρώσεις. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να τους γνωρίσει, στην αρχή κάνε παρέα μαζί τους, μην βιαστείς να προχωρήσεις σε σεξουαλική σχέση, άφησε τα πράγματα να κυλήσουν χαλαρά και δες αν αυτοί οι άντρες θα σε κερδίσουν.

Δεν είναι ανάγκη να κάνεις από την αρχή μακροχρόνια σχέδια, ούτε να δεσμευτείς σε μια σχέση, όσο δεν νιώθεις καλά με την ιδέα, αλλά βγες, διασκέδασε, κάνε παρέες αλλά μην αποκλείεις το ενδεχόμενο μιας σχέσης στο μέλλον.

Αν παρ’ όλα αυτά νιώθεις ότι το παρελθόν σε κρατάει δεμένη και ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις με τη ζωή σου, θα σου πρότεινα να συζητήσεις με ένα ειδικό.

Σίγουρα πάντως, δεν προδίδεις κανέναν με το να θέλεις να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου, σα φυσιολογική γυναίκα. Και είμαι σίγουρη πως ο άντρας σου, που σε αγαπούσε πραγματικά, δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να μείνεις μόνη, χωρίς σύντροφο. Θα ήθελε να είσαι χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available