Εχω έρθει από Ελλάδα – Αντιμετωπίζω άσχημη συμπεριφορά…

(Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 38 χρόνων και έχω έρθει από την Ελλάδα, ενάμιση χρόνο περίπου. Ηθελα πολύ να ζήσω στην Αμερική και μάλιστα στην πόλη που εγκαταστάθηκα, γιατί έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και νόμιζα ότι έτσι θα μου έλειπε λιγότερο η πατρίδα μου.

Ηρθα με μεγάλη χαρά και παρά τις πρώτες δυσκολίες σιγά σιγά προσαρμόστηκα, γνώρισα και κάποιες παρέες και η ζωή μου μπήκε σε μία σειρά. Ομως αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα, στο χώρο εργασίας μου, το οποίο δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω.

Αυτό είναι η άσχημη και κακεντρεχής συμπεριφορά των συναδέρφων στο τμήμα μου. Από την αρχή δεν με είδαν με καλό μάτι, και μάλιστα από την πρώτη στιγμή ένιωσα αδικαιολόγητη εχθρότητα από τη μεριά τους που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν με καλούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πολλές φορές, όταν μιλάνε σε πηγαδάκια, μόλις πλησιάσω σταματάνε.

Συχνά μαθαίνω από διάφορους ότι με συζητούν πίσω από την πλάτη μου, ότι σχολιάζουν το ντύσιμό μου και το γεγονός ότι δεν έχω παντρευτεί ακόμη. Το χειρότερο, όμως είναι ότι διαδίδουν διάφορα ψέματα για μένα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της δουλειάς μου, και μάλιστα φροντίζουν οι φήμες αυτές να φτάνουν στον διευθυντή.

Αυτό είναι πολύ άδικο, γιατί είμαι εξαιρετικά συνεπής, εργατική και πολύ αποτελεσματική στη δουλειά μου. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά που μπαίνω στο χώρο εργασίας μου, να νιώθω πίεση και στεναχώρια.

Εφτασα στο σημείο να σκέφτομαι να αλλάξω δουλειά, έχω βρει και κάτι που όμως είναι εντελώς άσχετο με αυτό που κάνω. Διστάζω όμως, γιατί το αντικείμενο της εργασίας μου, το κατέχω καλά, έχω εξειδικευμένες σπουδές πάνω σε αυτό και ειλικρινά το αγαπώ πολύ. Πώς να τους κάνω να σταματήσουν;

Π.Τ.

Αγαπητή Π.Τ.

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο πράγμα να πηγαίνεις στη δουλειά σου με σφιγμένη την ψυχή για τα όσα τυχόν θα αντιμετωπίσεις. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η λύση δεν είναι να αλλάξεις δουλειά. Αλλωστε, κανείς δεν σου εγγυάται ότι στην καινούρια σου εργασία δεν θα υπάρχουν ανάλογα προβλήματα.

Το πρώτο πράγμα που θα σε συμβούλευα να κάνεις, είναι να μελετήσεις προσεκτικά την κατάσταση και να καταγράψεις τα γεγονότα, χωρίς να προβάλεις πάνω σε αυτά τη δική σου ερμηνεία. Σκέψου, ποια είναι τα άτομα που σε ενοχλούν και με ποιες ακριβώς συμπεριφορές.

Μην εξετάσεις τις προθέσεις των άλλων, μην προσπαθήσεις να καταλάβεις τι σκέφτονται, αλλά εξέτασε μόνο τις πράξεις τους. Συνεχίζεις να τις βρίσκεις εχθρικές ή μήπως υπάρχει περίπτωση να έχει διαμορφωθεί μια δυσάρεστη κατάσταση λόγω αμοιβαίων παρεξηγήσεων;

Επειτα, μελέτησε τη δική σου συμπεριφορά. Αναρωτήσου αν κάνεις εσύ κάτι που να προκαλεί άσχημες αντιδράσεις και αν ναι, σκέψου πώς θα μπορούσες να το βελτιώσεις.

Τέλος, επιδίωξε να έχεις ήρεμες συζητήσεις με τους συναδέρφους αυτούς. Εξήγησέ τους με ήρεμο τρόπο τι σε ενοχλεί και ζήτησέ τους να κάνουν το ίδιο. Δείξε καθαρά ότι θέλεις να βελτιωθούν οι σχέσεις σας και κάνε το πρώτο βήμα.

Αν παρόλα αυτά, συνεχίζεις να έχεις την αίσθηση ότι οι συνάδερφοί σου είναι αδικαιολόγητα εχθρικοί απέναντί σου, είναι πιθανόν να έχεις να κάνεις με αυτό που ονομάζουμε «τοξικούς ανθρώπους».

Οι άνθρωποι των οποίων τη συμπεριφορά περιγράφεις είναι συνήθως ανασφαλή άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και μειωμένη αυτοπεποίθηση που προσπαθούν να αναδειχθούν μειώνοντας τους άλλους.

Μερικές φορές μάλιστα, καθώς νιώθουν ανεπαρκείς μπροστά σε έναν καινούριο συνάδερφο με προσόντα και ικανότητες δεν βρίσκουν άλλον τρόπο να τον αντιμετωπίσουν πέρα από τον υπονομεύσουν με συκοφαντίες και άλλες ποταπές πράξεις.

Στην περίπτωση αυτή μην περιμένεις να αλλάξει η συμπεριφορά τους εύκολα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επανεξετάσεις και να τροποποιήσεις τη δική σου συμπεριφορά.

Πρώτα απ’ όλα, μην παίρνεις τίποτα προσωπικά, αγνόησε τις προκλήσεις και διατήρησε την καλή σου ψυχολογία. Αν καταφέρεις τα παραπάνω έχεις ήδη πετύχει πολλά.

Οποιοδήποτε κακεντρεχές σχόλιο σου κάνουν, εσένα δεν σε αφορά καθόλου. Εσύ, κράτα τις αποστάσεις σου και φέρσου επαγγελματικά. Επικεντρώσου στους επαγγελματικούς στόχους, συμπεριφέρσου δίκαια και αντικειμενικά και μην πέσεις ποτέ στο δικό τους επίπεδο.

Ο καλός επαγγελματίας συνεργάζεται με όλους και ενδιαφέρεται κυρίως για το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Δεν τον αφορούν μικροπρέπειες στο χώρο της δουλειάς.

Τέλος, αν πράγματι πιστεύεις ότι η συμπεριφορά τους είναι επικίνδυνη για την επαγγελματική σου εξέλιξη και κινδυνεύει η φήμη ή η αξιοπιστία σου ή αν δεις ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κράτα αναλυτικό αρχείο όλων των γεγονότων με ημερομηνία και ώρα και ενημέρωσε το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή τον διευθυντή σου.

Στην αναφορά που θα κάνεις τόνισε ιδιαίτερα τα αρνητικά σημεία της συμπεριφοράς τους και τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν αυτά στην εργασία σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available