Η γυναίκα μου φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο με τις αγορές

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 42 ετών και έχω έρθει στην Αμερική εδώ και πέντε χρόνια μαζί με την γυναίκα μου και τους δύο γιους μας. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε πολύ, όμως τώρα έχουμε τακτοποιηθεί μια χαρά και έχουμε συνηθίσει τη ζωή μας εδώ.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που με απασχολεί πολύ. Η γυναίκα μου έχει αρχίσει να αγοράζει συνέχεια ρούχα, παπούτσια και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την εμφάνισή της. Η διασκέδασή της είναι να πηγαίνει με τις φίλες της στα Mall και να βρίσκει «ευκαιρίες», κι όταν δεν έχει τη δυνατότητα να πάει, τα ψωνίζει μέσω Ιντερνετ.

Σχεδόν καθημερινά, καταφτάνουν πακέτα με πράγματα για την ίδια ή για το σπίτι. Στην αρχή δεν της έλεγα τίποτα, γιατί είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια που τα οικονομικά μας ήταν στενά, έκανε οικονομία και μάλιστα χωρίς να διαμαρτύρεται.

Τώρα τελευταία όμως, μου φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο με τις αγορές. Προσπάθησα να της το εξηγήσω με ήρεμο τρόπο, αλλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει. Επιμένει ότι ψωνίζει φτηνά και μόνο ό,τι έχει πραγματικά ανάγκη.

Εγώ όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να έχει πραγματικά ανάγκη μια μεγάλη ντουλάπα ρούχα και κάθε είδους παπούτσια. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν ξοδεύει μεγάλα ποσά, αλλά και πάλι να ψωνίζει τόσο συχνά; Παλιά δεν ήταν τόσο καταναλωτικό ον. Πώς να την βοηθήσω να το καταλάβει;

Αντρέας

Αγαπητέ Αντρέα,

Η αλήθεια είναι ότι συχνά εμείς οι γυναίκες βρίσκουμε ευχαρίστηση στα ψώνια και μάλιστα στο να ξετρυπώνουμε «ευκαιρίες». Στις περισσότερες από εμάς αρέσει να πηγαίνουμε με φίλες για αγορές και να ψάχνουμε για καλά και φτηνά ρούχα ή παπούτσια.

Πίστεψέ με, η γυναίκα σου δεν είναι περίπτωση, ιδιαίτερα εδώ στην Αμερική που ο καταναλωτισμός είναι τρόπος ζωής και το μάρκετινγκ και η διαφήμιση είναι στα καλύτερά τους.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που τα ψώνια θα γίνουν εθισμός και μάλιστα σε βαθμό που αυτός που αγοράζει δεν σέβεται τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καταχρεώνει τις πιστωτικές κάρτες, αγοράζει παρορμητικά οτιδήποτε «του χτυπήσει το μάτι», νιώθει επιτακτική την ανάγκη να ψωνίσει για να νιώσει καλύτερα, τόσο που δεν βγαίνει από το σπίτι χωρίς να πάρει κάτι.

Απ’ όσα μου γράφεις η γυναίκα σου στερήθηκε πολλά πράγματα λόγω οικονομικής στενότητας και είναι πιθανό τώρα που η οικονομική σας κατάσταση βελτιώθηκε, να νιώθει ότι δικαιούται να «καλοπιάσει» τον εαυτό της και να ξοδέψει κάποια χρήματα, για να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της.

Μου γράφεις ότι δεν ξοδεύει μεγάλα ποσά που σημαίνει ότι σκέφτεται τον προϋπολογισμό της οικογένειας και έχει συναίσθηση των αγορών της. Επομένως, το πιο πιθανό είναι για μια περίοδο να «εκτονώνεται» μέσω των αγορών και να μην πάσχει από αγοραστική μανία.

Ομως, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού, γιατί πολλές φορές πίσω από τέτοιου είδους συμπεριφορές κρύβονται προβλήματα που έχουν σχέση με την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις, για να την βοηθήσεις να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Πρώτα απ’ όλα συζήτησε μαζί της, χωρίς επικρίσεις και κατηγορίες, αλλά με αγάπη και διάθεση κατανόησης.

Προσπαθήστε μαζί να βρείτε για ποιους λόγους την ευχαριστεί να αγοράζει συχνά, τι νιώθει, μήπως το κάνει επειδή βαριέται, μήπως γιατί νιώθει άγχος και πίεση και αυτό την ξεκουράζει προσωρινά; Πρότεινέ της με τα χρήματα που ξοδεύει να αρχίσει να κάνει κάτι δημιουργικό, να μάθει κάτι καινούριο, να αρχίσει γυμναστήριο, να αρχίσει σεμινάρια αυτοβελτίωσης.

Μπορείς ακόμη να της προτείνεις και κάποιους πρακτικούς τρόπους, για παράδειγμα να ξαναδεί όλα τα ρούχα στην ντουλάπα της και να ξεχωρίσει αυτά που δεν φοράει καθόλου, αυτά που φοράει σπάνια και αυτά που φοράει συχνά.

Ετσι, ίσως θα καταλάβει ποιες αγορές τής είναι άχρηστες. Θα βοηθούσε πολύ να τακτοποιήσει την ντουλάπα της με τρόπο που να βρίσκει εύκολα τα ρούχα που φοράει έτσι ώστε να ξέρει τι ακριβώς έχει και τι της χρειάζεται πραγματικά.

Συμβούλεψέ την να κρατάει ένα αναλυτικό αρχείο αγορών, έτσι ώστε να συνειδητοποιεί τι παίρνει και πόσα χρήματα ξοδεύει. Να το συμβουλεύεται κάθε φορά, πριν κάνει μία νέα αγορά.

Πρότεινέ της, όταν θέλει να αγοράσει κάτι να μην το παίρνει εκείνη τη στιγμή αλλά να το αφήνει και να το ξανασκέφτεται για μερικές μέρες.

Ετσι, θα έχει φύγει ο πρώτος ενθουσιασμός και η παρόρμηση και θα καταλάβει πιο εύκολα, αν πραγματικά το χρειάζεται. Θα τη βοηθούσε κάθε φορά που θέλει να αγοράσει κάτι, να ελέγχει αν έχει ήδη κάτι παρόμοιο και να αξιολογεί με μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 το αν πραγματικά το χρειάζεται.

Αν νιώθει πολύ έντονη την παρόρμηση να αγοράσει χωρίς να χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο, πρότεινέ της να κάνει κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή, για παράδειγμα να πάει για τρέξιμο ή να μιλήσει με την φίλη της.

Συζητήστε μαζί για το ποσό που θα μπορούσε να ξοδεύει τον μήνα χωρίς τύψεις για ό,τι την ευχαριστεί και δώσε της να καταλάβει ότι αν δεν ξοδεύει συνεχώς, για να αγοράζει φτηνά πράγματα, μπορεί να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει κάτι που πραγματικά θα την ευχαριστήσει.

Τέλος, βάλτε έναν κοινό στόχο, για παράδειγμα ένα μακρινό ακριβό ταξίδι και πρότεινε στην γυναίκα σου να αγοράζει ό,τι πραγματικά χρειάζεται και να αποταμιεύει για το ταξίδι αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available