Η κόρη του συντρόφου μου φέρεται λες και είμαι ανύπαρκτη

Αγαπητή Σταυρούλα,

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχω σχέση με έναν άντρα 45 ετών που έχει μία δεκατετράχρονη κόρη. Ο σύντροφός μου έχει χωρίσει εδώ και πέντε χρόνια, ύστερα από πρωτοβουλία της πρώην του (έμπλεξε με τον κουμπάρο τους).

Εγώ είμαι 43 ετών χωρισμένη χωρίς παιδιά. Ο σύντροφός μου είναι ένας πολύ στοργικός και δοτικός άνθρωπος και η σχέση του με την κόρη του είναι πολύ στενή.

Η μικρή πολλές φορές μένει στο δικό του σπίτι για μέρες, έχει μάλιστα τα περισσότερα πράγματά της εκεί, μιας και η σχέση της με την μητέρα της δεν είναι καθόλου καλή. Οταν την γνώρισα στην αρχή, ήταν αρκετά φιλική μαζί μου και εγώ ένιωσα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε στενή σχέση, ότι θα μπορούσε να με βλέπει σαν δεύτερη μαμά της.

Ωστόσο, από τότε που αποφασίσαμε με τον πατέρα της να μείνουμε μαζί και να παντρευτούμε, η συμπεριφορά της απέναντί μου άλλαξε απότομα, έγινε μάλλον εχθρική. Οταν δεν είναι ο πατέρας της μπροστά, με αγνοεί και μπορεί να της μιλάω και να μην μου απαντάει.

Οταν είμαστε στο σπίτι όλοι μαζί, δεν μου απευθύνει το λόγο και οτιδήποτε λέει ξεκινάει με τη φράση «μπαμπά…» λες κι εγώ είμαι ανύπαρκτη.

Μονοπωλεί συνεχώς και με διάφορους τρόπους το ενδιαφέρον του πατέρα της, για παράδειγμα έχει συνεχώς κάτι που την απασχολεί και του ζητάει να συζητήσουν ιδιαιτέρως.

Εχει αρχίσει να με κουράζει αυτή η κατάσταση. Τι να κάνω;

Μαρία Χ.

Αγαπητή Μαρία,

Η κόρη του άντρα σου είναι ένα παιδί και μάλιστα πληγωμένο, όπως είναι πολλά από τα παιδιά που οι οικογένειές τους διαλύονται για κάποιο λόγο. Το κορίτσι αυτό βίωσε τον χωρισμό των γονιών της εννέα χρονών και πάνω που μπόρεσε να ισορροπήσει και να νιώσει ξανά ασφάλεια κυρίως μέσα από τη σχέση της με τον πατέρα της, μιας και δεν έχει καλή σχέση με τη μητέρα της, εμφανίστηκες εσύ και όπως είναι φυσικό νιώθει να απειλείται.

Φοβάται μήπως χάσει την αγάπη του πατέρα της, μήπως δεν είναι πια σημαντική στη ζωή του, μήπως βρεθεί μόνη της κάπου ανάμεσα στους δύο γονείς της και τις καινούριες τους «οικογένειες».

Από την άλλη, κι εσύ νιώθεις να απειλείσαι επίσης, έτσι όπως η μικρή προσπαθεί να σε βγάλει έξω από αυτό που θεωρεί δική της οικογένεια, έξω από τη σχέση της με τον πατέρα της.

Αναρωτιέσαι ίσως για τη θέση σου στη ζωή του αγαπημένου σου και φοβάσαι μήπως έχει στην κόρη του μεγαλύτερη αδυναμία από όσο θα έπρεπε και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του μαζί σου.

Πραγματικά μια δύσκολη και πολύπλοκη κατάσταση που όμως είναι φυσιολογική και μπορεί να βελτιωθεί αν υπάρχει διάθεση. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή.

Αρχικά, όσον αφορά στη σχέση σου με το κορίτσι, καλό θα ήταν να μην έχεις προσδοκίες ότι θα πάρεις τη θέση της μητέρας, για να μην απογοητεύεσαι. Οσο άσχημη σχέση κι αν έχει μαζί της, έχει μητέρα και όταν νιώθει ότι κάποια θέλει να πάρει τη θέση της αντιδρά άσχημα.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα μπορέσεις να έχεις μία καλή σχέση με την κόρη του άντρα σου αργότερα, κι αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Δώσε της τον χρόνο να καταλάβει ότι ο δικός σου στόχος δεν είναι ούτε να αντικαταστήσεις τη μητέρα της ούτε να της «πάρεις» τον πατέρα.

Είναι να της προσφέρεις τη φιλία και την αγάπη σου και να είσαι κοντά της, όταν σε χρειάζεται για να την ακούσεις ή να την στηρίξεις, αν σου το ζητήσει.

Όταν το κορίτσι ηρεμήσει και έχει πια συνηθίσει την παρουσία σου στο σπίτι, πρότεινέ της να κάνετε κάποια πράγματα που της αρέσουν μαζί οι δυο σας, όπως να δείτε μια ταινία, να πάτε μία βόλτα, να πάτε μαζί για φαγητό. Ετσι, θα αρχίσετε με αργά αλλά σταθερά βήματα να χτίζετε τη σχέση σας και να δένεστε περισσότερο.

Προς το παρόν προσπάθησε η συμπεριφορά σου απέναντί της να είναι σταθερή, με αγάπη, με σεβασμό και με κατανόηση. Δείξε της ότι καταλαβαίνεις ότι θέλει να περνάει μόνη της χρόνο με τον πατέρα της και ότι και εσύ συμφωνείς με αυτό και το διευκολύνεις.

Οργάνωσέ τους εσύ κάποιες στιγμές που μπορούν να περάσουν οι δυο τους, για παράδειγμα κλείσε τους τραπέζι σε ένα καλό εστιατόριο, πάρε τους εισιτήρια για μια συναυλία που μπορούν να πάνε οι δυο τους, ή οτιδήποτε άλλο νομίζεις ότι θα τους άρεσε να κάνουν μαζί.

Οταν είστε οι δυο σας προσπάθησε να της μιλάς ήρεμα και ευγενικά και μην την πιέζεις για τίποτα. Αν σου φέρεται άσχημα μην παίρνεις προσωπικά τη συμπεριφορά της και μην κάνεις το λάθος να εμπλακείς σε σύγκρουση μαζί της, όσο και αν σε προκαλέσει.

Μην ξεχνάς ότι έχεις να κάνεις με ένα παιδί. Ωστόσο, βάλε τα όρια σου. Δώσε της να καταλάβει ότι το μόνο που ζητάς από εκείνη είναι να σου φέρεται με τον ίδιο σεβασμό που της φέρεσαι εσύ.

Τέλος, ξεκαθάρισε μέσα σου, αν η σχέση σου με τον σύντροφό σου είναι για εσένα η σχέση της ζωής σου και αν έχεις τη διάθεση να παλέψεις για αυτήν.

Σίγουρα, δεν είναι καθόλου εύκολο να συνυπάρξει κανείς με παιδιά που δεν είναι δικά του και μόνο αν υπάρχει στο ζευγάρι αγάπη και σεβασμός μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available