Η μητέρα μάς μεγάλωσε μόνη… η σχέση μαζί της δεν είναι όπως θα ήθελα

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 18 χρόνων, σπουδάζω και ζω με την μητέρα μου, τον αδερφό μου και την αδερφή μου. Εγώ είμαι η μεγαλύτερη από τα αδέρφια μου. Ο πατέρας μου έχει πεθάνει εδώ και οχτώ χρόνια και η μητέρα μου μάς μεγάλωσε μόνη της με πολλές στερήσεις, πράγμα για το οποίο νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη.

Ομως η σχέση μου μαζί της δεν είναι όπως θα ήθελα. Η μητέρα μου είναι πολύ αυστηρή και έχει την ανάγκη να ελέγχει τα πάντα. Ξέρω ότι με αγαπάει, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν με εμπιστεύεται, και αυτό με πληγώνει.

Δεν θέλει να βγαίνω συχνά έξω και όταν γυρνάω αργά θυμώνει και μου κρατάει μούτρα. Οταν είμαι έξω με παίρνει τηλέφωνο συνέχεια με διάφορες αφορμές, αλλά εγώ καταλαβαίνω ότι το κάνει για να με ελέγξει.

Πριν από έξι μήνες έκανα σχέση για πρώτη φορά και δεν της άρεσε καθόλου. Διαμαρτύρεται συνεχώς για τη σχέση που έχω και κατηγορεί τον φίλο μου για ό,τι κάνει, πολλές φορές χωρίς λόγο, έτσι για να τον μειώσει στα μάτια μου.

Ξέρω ότι κανένας δεν θα ήταν αρκετά καλός για μένα σύμφωνα με τη μαμά μου, γιατί κατά βάθος δεν θέλει να φύγουμε από κοντά της.

Την αγαπάω, αλλά νιώθω ότι με πνίγει. Σκέφτομαι να βρω δουλειά και να φύγω από το σπίτι, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρω να ολοκληρώσω το Κολέγιο.

Δεν ξέρω τι να κάνω…

Ματίνα

Αγαπητή Ματίνα,

Η σχέση μας με την μητέρα μας είναι μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας. Είναι μια έντονη σχέση, η πρώτη σχέση αγάπης που βιώνουμε και είναι καθοριστική για την εξέλιξή μας.

Ρόλος της μητέρας είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει το παιδί της με αγάπη, δίνοντάς του ταυτόχρονα τα εφόδια ώστε, όταν ενηλικιωθεί, να είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του και να κυνηγήσει τα όνειρά του, φτιάχνοντας τη δική του ζωή.

Ομως μερικές φορές οι μητέρες δεν είναι έτοιμες γι’ αυτήν την αλλαγή και μπορεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους να μην αντιμετωπίζουν τα ενήλικα παιδιά τους ως αυτόνομες προσωπικότητες. Ιδιαίτερα αν έχουν αναγκαστεί εξαιτίας των συνθηκών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μόνες τους, να έχουν εκείνες την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτά.

Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και στη δικιά σου μανούλα. Φοβάται πως δεν είσαι ακόμη έτοιμη να αποφασίσεις για τη ζωή σου και νιώθει την ανάγκη να σε προστατεύσει. Δεν έχει τον άντρα της να μοιραστεί μαζί του τις ανησυχίες της και την ευθύνη για το μεγάλωμά σου και αυτό την κάνει να είναι υπερπροστατευτική και πιο αυστηρή από ό,τι χρειάζεται μιας και έχει αναλάβει και τον ρόλο του πατέρα μαζί με αυτόν της μάνας.

Προσπάθησε, λοιπόν, να την καταλάβεις και να δικαιολογήσεις τη συμπεριφορά της, χωρίς βέβαια να την αποδεχτείς.

Αρχικά, μίλησέ της ανοιχτά και θέσε τα δικά σου όρια στη σχέση σας. Εξήγησέ της με αγάπη ότι ήρθε η ώρα να αποφασίζεις εσύ για τον εαυτό σου και τη ζωή σου και ότι ακόμη και αν κάνεις λάθος θέλεις να έχεις την ευθύνη για τις αποφάσεις σου και τις επιλογές σου.

Δώσε της να καταλάβει ότι λαμβάνεις σοβαρά τη γνώμη της και σέβεσαι τις συμβουλές της, αλλά δεν θέλεις να θυμώνει ή να διαμαρτύρεται, όταν δεν τις ακολουθείς, γιατί αυτό εμποδίζει τη μεταξύ σας επικοινωνία, που για εσένα είναι πολύτιμη.

Μην συζητάς με την μητέρα σου σαν θυμωμένο παιδί που συγκρούεται μαζί της, αλλά ως ενήλικας που ξέρει τι θέλει και το επιδιώκει με ήρεμο και σταθερό τρόπο. Μίλησέ της με λογικά επιχειρήματα, αιτιολόγησε τη θέση σου χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις.

Δεν μου γράφεις τίποτα για το αγόρι σου και δεν μπορώ να ξέρω αν έχει δίκιο ή όχι να τον αντιπαθεί. Σίγουρα όμως ο τρόπος που έχει διαλέξει να σου το δείξει δεν είναι ο κατάλληλος

Είσαι σε μια ηλικία που μπορείς να αποφασίσεις για τον αν θέλεις να έχεις σχέση και με ποιον. Εξήγησέ της τους λόγους της επιλογής σου αυτής και τόνισέ της πως ακόμη κι αν είναι λάθος, θέλεις να το ζήσεις και να έχεις την ευθύνη της απόφασής σου.

Η στάση της μητέρας σου απέναντί σου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που νιώθεις εσύ για τον εαυτό σου. Αν εσύ στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου και λειτουργείς με αυτοσεβασμό και συνέπεια λόγων και πράξεων, η μητέρα σου θα καταλάβει ότι έχει να κάνει με μια ώριμη νέα γυναίκα που μπορεί πια να την εμπιστεύεται.

Ωστόσο, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, ίσως θα ήταν καλό να επισκεφτείς μαζί με την μητέρα σου έναν ειδικό.

Οσον αφορά το να φύγεις από το σπίτι σου και να βρεις δουλειά, θα σε συμβούλευα να το αποφύγεις, αφού και η ίδια καταλαβαίνεις ότι αυτό θα επιδράσει αρνητικά στις σπουδές σου.

Νομίζω ότι αυτές θα πρέπει να είναι τώρα η προτεραιότητά σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available