Θέλει να παντρευτεί τον γιο μου, για να κάνει τα χαρτιά της

(AP Photo/Petros Karadjias, FILE)

Αγαπητή Σταυρούλα,

Εχω έναν γιο 26 χρονών που δουλεύει και σπουδάζει. Ο γιος μου, εδώ και έξι μήνες, έχει σχέση με μια κοπέλα από την Ελλάδα. Τη γνώρισε τυχαία στο μαγαζί που εκείνη δουλεύει σερβιτόρα. Η κοπέλα αυτή του κόλλησε από την αρχή.

Τον έπαιρνε τηλέφωνο συνέχεια και του ζητούσε να βγαίνουν, τον καλούσε να πηγαίνει να κάθεται στο μαγαζί που δουλεύει και να την περιμένει να σχολάσει και γενικά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να δεθεί μαζί του.

Ο γιος μου είναι ήσυχος, πολύ ευαίσθητος και χωρίς καθόλου εμπειρία στις σχέσεις. Είναι παιδί που αγαπάει πολύ τις σπουδές του και έχει όνειρα να προχωρήσει. Δεν του αρέσει να βγαίνει πολύ, δεν του αρέσει να ξενυχτάει και δεν έχει πολλές παρέες.

Η κοπέλα αυτή δεν του ταιριάζει καθόλου, είναι βγαλμένη στη ζωή και αυτό το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που την είδα. Μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση, γιατί από την πρώτη μέρα που ήρθε στο σπίτι μας τον αγκάλιαζε και τον φιλούσε μπροστά μου, λες και ήταν παντρεμένοι.

Πριν από λίγες μέρες ο γιος μου, μου ανακοίνωσε ότι θέλει να την παντρευτεί. Επεσα από τα σύννεφα. Τον ρώτησα γιατί δεν περιμένει πρώτα να τελειώσει τις σπουδές του, γιατί δεν μένουν μαζί αν την αγαπάει τόσο, να γνωριστούνε πρώτα και να παντρευτεί αργότερα.

Μου είπε ότι η κοπέλα αυτή δεν έχει χαρτιά, για να μείνει νόμιμα εδώ και δε θέλει να τη χάσει. Του είπα ότι τον πλησίασε για να κάνει τα χαρτιά της και εκείνος έγινε έξαλλος.

Από τότε οι σχέσεις μας δεν είναι καλές και δεν δέχεται να του πω το παραμικρό. Εγώ είμαι σίγουρη ότι αυτή τον εκμεταλλεύεται. Πώς να τον απομακρύνω από αυτήν;

Μάρθα

Αγαπητή Μάρθα,

Ολες οι Ελληνίδες μητέρες έχουμε την τάση ακόμη κι όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν, να συνεχίζουμε να θέλουμε να τα προστατεύουμε, να προσπαθούμε να απομακρύνουμε από κοντά τους κάθε κίνδυνο, να τους λύνουμε τα προβλήματα.

Στην ουσία όμως έτσι δεν τα αφήνουμε να μεγαλώσουν, τα εμποδίζουμε να ανοίξουν τα φτερά τους, να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους.

Ο γιος σου είναι ενήλικας και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πότε και ποια θα παντρευτεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δουλεύει και έχει οικονομική ανεξαρτησία. Ισως μάλιστα, το θέμα αυτό να ήταν το μοναδικό που θα έπρεπε να συζητήσεις μαζί του, αν δηλαδή, θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της δικής του οικογένειας και εκεί να βάλεις τα δικά σου όρια, για το αν και κατά πόσο είσαι διατεθειμένη να τον βοηθήσεις.

Εσύ όμως, όταν σου ανακοίνωσε ότι θέλει να παντρευτεί, το επιχείρημα που χρησιμοποίησες για να τον αποτρέψεις είναι ότι η γυναίκα που αγαπάει, τον έχει πλησιάσει για να τον εκμεταλλευτεί και να κάνει τα χαρτιά της.

Με άλλα λόγια, του είπες ότι δεν είναι ερωτεύσιμος, δεν είναι αρκετός ώστε να τον αγαπήσει μία γυναίκα, σαν την κοπέλα του. Γιατί αποκλείεις το γεγονός το κορίτσι αυτό να τον έχει ερωτευτεί μακριά και να μη θέλει να φύγει και να ζήσει μακριά του;

Μου γράφεις ότι αυτή η κοπέλα είναι διαφορετική και δεν του ταιριάζει. Πολλές φορές όμως, άνθρωποι που φαινομενικά είναι αταίριαστοι, ο ένας κοινωνικός ο άλλος πιο μοναχικός, ο ένας γλεντζές, ο άλλος πιο «του σπιτιού» ερωτεύονται και ζούνε μαζί αρμονικά, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.

Πώς μπορείς, επομένως να προδικάσεις το μέλλον και ισχυρίζεσαι ότι ο γιος σου και η κοπέλα αυτή δε θα είναι ευτυχισμένοι μαζί;

Αλλά ακόμη κι αν έχεις δίκιο και ο γάμος αυτός είναι ένα λάθος, εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συζητήσεις ήρεμα με τον γιο σου και με επιχειρήματα να του παρουσιάσεις τις ενστάσεις σου, χωρίς να τον προσβάλεις, χωρίς να προσπαθείς να τον μεταπείσεις.

Η απόφαση είναι δικιά του και αυτός θα υποστεί τις συνέπειες του λάθους του και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα ωριμάσει και θα μάθει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available