Ισως έδωσαν την δίδυμη αδελφή μου προς υιοθεσία

Αγαπητή Σταυρούλα,

διαβάζω τη στήλη σας και θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα οικογενειακό θέμα. Μένω στην Αθήνα, και γεννήθηκα το 1970 σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας, είμαι δίδυμη και μετά τη γέννησή μας, είπαν στους γονείς μας πως η αδελφή μου γεννήθηκε νεκρή.

Το Νοσοκομείο δεν έδωσε πιστοποιητικό θανάτου του δεύτερου παιδιού και δεν έχουμε κανένα έγγραφο από τη γέννησή της.

Οι γονείς μου έχουν την υποψία πως την αδελφή μου την έδωσαν κάποιοι από το νοσοκομείο, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις από το συγκεκριμένο Νοσοκομείο, προς υιοθεσία σε ζευγάρι Αμερικανών που τότε δούλευε στην Ελλάδα, είχαμε Χούντα τότε στην Ελλάδα.

Πώς μπορώ να αναζητήσω την αδελφή μου στην Αμερική; Μάλλον, αν ζει, θα είμαστε ίδιες καθώς τα δίδυμα μοιάζουν.

Παρακαλώ, περιμένω την απάντησή σας.
Ευχαριστώ.

Χ.

Αγαπητή Χ,

Είναι πραγματικά τραγικό για μια οικογένεια να πενθεί ένα μωρό που χάθηκε στη γέννα. Είναι όμως εξίσου οδυνηρό αυτό που συνέβη στη δικιά σου οικογένεια, στους δικούς σου γονείς, να ζουν με την αβεβαιότητα ότι το παιδί τους είναι ζωντανό κάπου μακριά τους, χωρίς να μπορούν να βρουν τα ίχνη του, επειδή κάποιοι επιτήδειοι κερδοσκόποι τούς το έκλεψαν μέσα από τα χέρια και το έδωσαν για υιοθεσία.

Παρόλο που δεν έχω ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα της αναζήτησης και εύρεσης συγγενών θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω όσο μπορώ.

Θα ξεκινήσω με την περίπτωση που η αδελφή σας δεν ξέρει τίποτα για την υιοθεσία της.

Στην περίπτωση αυτή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα έγγραφο σχετικό με τη γέννηση της αδελφής σας, ίσως αποδειχτεί δύσκολο να την εντοπίσετε, αφού δεν έχετε στα χέρια σας κάτι συγκεκριμένο, για να ξεκινήσετε.

Για αυτό αρχικά, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο στην Αθήνα, μήπως και υπάρχει τρόπος να βρείτε πρόσβαση στα αρχεία ή στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου την εποχή της γέννησής σας.

Μπορεί έτσι να ανακαλύψετε κάποιο στοιχείο που ίσως σας οδηγήσει στην αδελφή σας. Υπάρχουν επίσης ερευνητές που ειδικεύονται σε τέτοιες υποθέσεις και ίσως θα ήταν σκόπιμο να ζητήσετε τη βοήθειά τους.

Υπάρχει βέβαια και η πιο αισιόδοξη πιθανότητα η αδερφή σας να γνωρίζει ότι είναι υιοθετημένη και να θέλει να βρει την οικογένειά της. Στην περίπτωση αυτή, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Facebook υπάρχουν κάποιες κλειστές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, όπως το «Search Squad», το «Adoptee’s Searching for Family», το «Adoption Search & Reunion» και άλλες. Μπορείτε να αναρτήσετε τις πληροφορίες που έχετε σε αυτές τις ομάδες, μαζί με φωτογραφίες σας.

Μία δεύτερη λύση είναι οι εταιρείες που διενεργούν DNA τεστ, όπως οι «Ancestry», «23 and Me», «Family Tree DNA», «My Heritage DNA» και άλλες.

Κάποιες από αυτές δίνουν τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι κοινό DNA και να βρεις έτσι συγγενείς. Θα μοιραστώ μαζί σου μία προσωπική εμπειρία. Μέσω μίας από αυτές τις εταιρείες βρήκα τυχαία, εδώ στην Αμερική, τη δεύτερη ξαδέρφη μου που είχε υιοθετηθεί από Αμερικανούς, όταν ήταν μωρό.

Τέλος, υπάρχουν εταιρείες όπως η «adopted.com»https://www.adopted.com/find-adopted-siblings.html που έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν υπηρεσίες ανεύρεσης αδελφών που έχουν υιοθετηθεί. Πολλές από αυτές μάλιστα, συνεργάζονται με διαφορετικές εταιρείες ανάλυσης DNA, ώστε να εντοπίζουν αποτελεσματικότερα τους συγγενείς.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιες εκπομπές της τηλεόρασης που φέρνουν κοντά χαμένους συγγενείς, όπως το ελληνικό «Πάμε Πακέτο». Ισως θα μπορούσαν ωστόσο, να σας προτείνουν ερευνητές που ειδικεύονται σε τέτοιες υποθέσεις. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available