Ο άντρας μου συνεχίζει να ανέχεται τη δυσλειτουργική οικογένειά του

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι μια γυναίκα που μεγάλωσε σε μια παραδοσιακά αυστηρή ελληνική οικογένεια, όπου ως κορίτσι έπρεπε να συμμορφωθώ σε ένα σύνολο κανόνων που φυσικά δεν ίσχυαν για τους αδελφούς μου. Παντρεύτηκα με προξενιό έναν άντρα που μου τον διάλεξαν οι γονείς μου, ο οποίος ζούσε διπλή ζωή. Ημουν γυναίκα καριέρας, αλλά έγινα πιστή σύντροφος και καλή νοικοκυρά για εκείνον που έλειπε συνεχώς τα βράδια από το σπίτι. Υστερα από δύο χρόνια γάμου, ο άντρας μου αποφάσισε να μείνει με την άλλη, αφήνοντάς με μόνη με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά, το οποίο δεν έχει συναντήσει τον πατέρα του μέχρι σήμερα. Μεγάλωσα μόνη μου το παιδί μου και όταν πήγε στο κολέγιο, πήρα την απόφαση να κοιτάξω τον εαυτό μου. Γνώρισα έναν άντρα, χωρισμένο επίσης που είχε παντρευτεί μία γυναίκα που δεν ήταν Ελληνίδα. Μαζί του θα μπορούσα να είμαι πολύ ευτυχισμένη αν δεν υπήρχε η οικογένειά του. Δεν σεβάστηκαν ποτέ την απόφασή του, δεν με αγκάλιασαν ποτέ και όταν προσπαθώ να κάνω το σωστό απέναντί τους, γιατί αυτή είναι η οικογένειά του και το σέβομαι, πάντα προκαλούνται καυγάδες και φασαρίες και ο άντρας μου τα βάζει μαζί μου. Δεν μπορεί να καταλάβει πόσο με έχει κουράσει να μου παραπονιέται συνεχώς για τα προβλήματα που προκαλούνται από την μάνα του και την αδελφή του. Δεν μπορεί να καταλάβει πόσο πιο ευτυχισμένοι θα ήμασταν αν τους άφηνε έξω από τη ζωή μας. Το καταλαβαίνω ότι το αίμα δεν γίνεται νερό, αλλά δε θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσαμε να τους φερόμαστε με αγάπη και σεβασμό, και να τους κρατήσουμε σε απόσταση; Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω τη λογική και την ισορροπία μου στο γάμο μου με έναν πραγματικά θαυμάσιο άνδρα ο οποίος, παρόλο που ξέρει πως η οικογένειά του είναι δυσλειτουργική συνεχίζει να επιδιώκει στενές σχέσεις μαζί τους και ύστερα να μαλώνει μαζί μου για τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά;

Π.Α.

Αγαπητή Π.Α.

Από το γράμμα σου καταλαβαίνω, ότι η πεθερά σου και η κουνιάδα σου παραπονιούνται στον άντρα σου για τη δική σου συμπεριφορά και αυτό προκαλεί καβγάδες μεταξύ σας. Εκείνος, παρόλο που το αντιλαμβάνεται συνεχίζει να επιδιώκει στενές σχέσεις μαζί τους.
Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις να ξεκόψεις τον άντρα σου από την οικογένειά του, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο μεγαλώνοντας. Ακόμη κι αν το καταφέρεις προσωρινά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην το αντέξει συναισθηματικά και να στραφεί εναντίον σου. Επομένως θα πρέπει να αποδεχτείς ότι ο άντρας σου έχει αυτήν τη συγκεκριμένη σχέση με την μητέρα του και την αδελφή του και να μην προσπαθείς να τον αποκόψεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις τη σχέση σου.
Το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να τον πείσεις να επισκεφτείτε μαζί έναν ειδικό ο οποίος να σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε αυτές τις καταστάσεις, χωρίς να επηρεάζεται η δική σας σχέση. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η περίπτωση να υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη σχέση σας τα οποία σας κάνουν να μεγεθύνετε το θέμα με την οικογένειά του. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε.
Καλό θα ήταν επίσης, να επιδιώξεις μία ήρεμη συζήτηση μαζί του και να του δηλώσεις χωρίς ένταση, αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις ότι καταλαβαίνεις και σέβεσαι τη σχέση του με την οικογένειά του, ότι δε θέλεις σε καμία περίπτωση να τον εμποδίζεις να τη διατηρήσει, αλλά θα προτιμούσες για τον εαυτό σου να μείνεις μακριά και να κρατήσεις τις αποστάσεις σου, γιατί νιώθεις ότι επηρεάζεσαι αρνητικά. Αν χρειαστεί να βρεθείς μαζί με την οικογένειά του, προσπάθησε να είσαι τυπική και ευγενική και σε καμία περίπτωση μην εμπλακείς σε διαφωνία μαζί τους, ακόμη κι αν την προκαλέσουν.
Σκέψου με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σου ποια είναι τα συναισθήματά σου για τον άντρα σου και αποφάσισε αν θέλεις να αγωνιστείς για το γάμο σου.
Δες τα θετικά του και φρόντισε να τα θυμίζεις στον εαυτό σου κάθε φορά που θυμώνεις για τη σχέση του με την οικογένειά του.
Αποδέξου τον για αυτό που είναι και σκέψου πώς μπορείς να ζήσεις καλύτερα μαζί του. Προσπάθησε να ξαναφτιάξεις τη σχέση σου κάνοντας περισσότερα πράγματα μαζί του. Μπορείτε για παράδειγμα να αρχίσετε μία κοινή δραστηριότητα μαζί ή να ορίσετε μία μέρα μέσα στην εβδομάδα που θα βρίσκεστε οι δυο σας κάπου έξω από το σπίτι, όπως βγαίνατε ραντεβού στην αρχή της σχέσης σας. Ξαναγνωριστείτε, περάστε πιο πολύ ποιοτικό χρόνο μαζί, βρείτε αυτά που σας ενώνουν και αφήστε στην άκρη αυτά που σας χωρίζουν.
Δες τη σχέση του άντρα σου με την οικογένειά του σαν ένα αρνητικό μέσα σε έναν γάμο που έχει τόσα θετικά. Σταμάτησε να του δίνεις τόσο μεγάλη αξία, μην εστιάζεις σε αυτό. Χρειάζεται και εσύ να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, για να ξεπεραστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available