Ο εγγονός μου άφησε τη Νομική και έφυγε στη ΝΥ για να σπουδάσει χορευτής

Αγαπητή Σταυρούλα,

Ο εγγονός μου είναι φοιτητής στη Νομική και είναι πολύ καλός στα μαθήματά του. Ομως, ξαφνικά αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του και να φύγει στη Νέα Υόρκη, για να σπουδάσει χορευτής.

Ο εγγονός μου είναι Αμερικανός πολίτης, όπως και εγώ, και έχουμε συγγενείς στη Νέα Υόρκη. Εμείς φύγαμε όταν τα παιδιά μας ήταν στο Γυμνάσιο, όμως ο αδερφός μου και η οικογένειά του ζουν ακόμη εκεί. Εγώ δεν το βρίσκω σωστό αυτό, να αφήσει αυτό που σπουδάζει τώρα και να κάνει κάτι τέτοιο.

Δε μου αρέσει σαν επάγγελμα γιατί είναι δύσκολο να βρει δουλειά, ενώ με τη Νομική θα μπορούσε να εξασφαλιστεί οικονομικά. Και δεν πιστεύω ότι ταιριάζει σε άντρα.

Οι γονείς του στεναχωρήθηκαν, αλλά δεν τον εμποδίζουν να φύγει. Εγώ στη θέση τους δεν θα του έδινα τα χρήματα, αλλά εμένα δεν με ακούει κανένας.

Π.

Αγαπητέ Π.,

Θα είχατε δίκιο να ανησυχείτε, αν ο εγγονός σας σκεφτόταν πράγματι να εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές του. Αυτό θα ήταν όντως μια επιπόλαιη απόφαση που για την οποία αργότερα θα μπορούσε ίσως να μετανιώσει.

Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι ένας νέος άνδρας που έχει αγωνιστεί σκληρά, για να περάσει σε μια τόσο δύσκολη σχολή, δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, αν έχει τη στοιχειώδη λογική.

Και το λέω αυτό, γιατί αν σπουδάζει στην Ελλάδα, όπως πιστεύω από όσα μου γράφετε, τότε έχει το δικαίωμα να διακόψει τις σπουδές του, χωρίς να χάσει τη θέση του στο Πανεπιστήμιο. Μπορεί έτσι, να δοκιμάσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του, κι αν κάποια στιγμή το μετανιώσει να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα και να συνεχίσει στη Νομική.

Με αυτήν την προϋπόθεση δεν θα είναι τόσο «καταστροφική» η απόφασή του να κυνηγήσει το όνειρό του στη Νέα Υόρκη. Και το γεγονός ότι είναι Αμερικανός πολίτης και ότι θα έρθει σε μια πόλη που θα έχει δικούς του ανθρώπους, κάνει την απόφασή του αυτή, ακόμη λιγότερο επικίνδυνη.

Αν θέλετε τη δική μου άποψη, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει έναν νέο άνθρωπο να ονειρεύεται το μέλλον του και να προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του αυτό.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί η ζωή είναι δικιά του, είναι ήδη ενήλικας και θα πρέπει ο ίδιος να φέρει την ευθύνη των επιλογών του, της επιτυχίας ή της αποτυχίας του.

Ακόμη κι αν κάποιος στην ίδια θέση είχε αμφιβολίες και δεν ήταν αποφασισμένος, όπως φαίνεται πως είναι ο δικός σας εγγονός, πάλι δεν θα ήταν σωστό να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά γι’ αυτό που επιθυμεί. Η απόφαση για το πώς ονειρεύεται ο καθένας μας τη ζωή του είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση.

Επειτα, αν πιεστεί και ακολουθήσει επάγγελμα σχετικό με τη Νομική, ποιος εγγυάται ότι θα αποκατασταθεί εύκολα; Στην Ελλάδα οι επαγγελματικές συνθήκες αλλάζουν συνεχώς και τα νομικά επαγγέλματα απαιτούν περαιτέρω σκληρή εκπαίδευση, αν αποφασίσει κάποιος να τα ασκήσει έξω από τη χώρα του.

Επομένως, αν κάποιος δεν αγαπάει πραγματικά το επάγγελμά του, και το βλέπει μόνο ως μέσο βιοπορισμού, είναι πολύ πιθανόν να απογοητευτεί, να τα παρατήσει ή να συμβιβαστεί με κάτι άλλο που δεν του ταιριάζει και να νιώθει δυστυχισμένος.

Αν όμως αγαπάει πραγματικά τη δουλειά του, δεν τον τρομάζουν οι δυσκολίες, τα εμπόδια, η σκληρή δουλειά. Ακόμα και αυτά τα αντιμετωπίζει θετικά, σαν ευκαιρίες εξέλιξης, σαν μαθήματα που θα τον οδηγήσουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του.

Προσωπικά, νιώθω θαυμασμό για τον εγγονό σας, γι’ αυτό το νέο παιδί που είναι έτοιμο να ξεβολευτεί, να απομακρυνθεί από όλα όσα του είναι οικεία και να κάνει μια νέα αρχή μακριά από τα στηρίγματά του, την οικογένειά του, τους φίλους του, για να κυνηγήσει το όνειρό του.

Θυσιάζει ακόμη και τον κόπο που έκανε να περάσει στο πανεπιστήμιο, κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτό σημαίνει ότι θέλει πολύ να γίνει χορευτής, και αν το θέλει πολύ και τον βοηθήσει η τύχη και το ταλέντο του, θα το καταφέρει και μάλιστα με επιτυχία.

Οσο για το αν του ταιριάζει ή όχι θα διαφωνήσω μαζί σας. Στον καθένα μας ταιριάζει αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο, αυτό που γεμίζει την ψυχή του, αυτό που τον κάνει να ονειρεύεται και να αγωνίζεται για να το πετύχει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available