Παρόλο που προσέχω τι τρώω, έχω βάλει πολλά κιλά…

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 52 χρονών και εδώ και δύο χρόνια έχω μπει στην εμμηνόπαυση. Παρόλο που προσέχω τι τρώω, έχω βάλει πολλά κιλά και δεν μπορώ να τα χάσω με τίποτα. Κοιτάζομαι στον καθρέπτη και δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου.

Δεν μου χωράνε τα ρούχα μου, δεν μου αρέσει κανένα ρούχο πάνω μου και το μόνο που με ευχαριστεί είναι να κυκλοφορώ με φόρμες και φαρδιά παντελόνια.

Προσπαθώ πολύ να τα βρω με τον εαυτό μου, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο γιατί όλη μου τη ζωή μέχρι τώρα ήμουν μια πολύ όμορφη λεπτή γυναίκα, είχα μάλιστα κατά καιρούς ασχοληθεί με το μόντελινγκ.

Εχω κάνει άπειρες δίαιτες και ενώ προσωρινά χάνω κάποια κιλά, μόλις αφήσω λίγο τον εαυτό μου ελεύθερο τα ξαναβάζω πίσω αμέσως. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Σ.

Αγαπητή Σ.,

Οι περισσότερες γυναίκες όταν μπαίνουν στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο του σώματός τους. Εχουν να αντιμετωπίσουν πολλά ενοχλητικά συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις και μαζί την αύξηση του σωματικού τους βάρους. Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των ορμονών.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε εσένα. Μου γράφεις ότι έχεις πάρει πολλά κιλά αλλά δεν μου λες πόσα. Και παρόλο που εσύ το εστιάζεις στην εμφάνιση, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις το βάρος σου σταθερό περισσότερο για λόγους υγείας.

Οι συνεχόμενες δίαιτες έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, γιατί ο οργανισμός συνηθίζει τη στέρηση του φαγητού και αντιστέκεται αποθηκεύοντας περισσότερο λίπος.

Γι’ αυτό δυσκολεύεσαι μετά από τόση προσπάθεια να χάσεις κιλά. Θα σου πρότεινα, επομένως, να επισκεφτείς έναν διαιτολόγο και να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο πάνω στις δικές σου ανάγκες αντί να δοκιμάζεις τυχαίες δίαιτες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σου.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να αλλάξεις κάποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες. Αν δεν έχεις χρόνο για να πας στο γυμναστήριο, υπάρχουν πολλές εφαρμογές για κινητό ή τάμπλετ που σου επιτρέπουν να γυμναστείς στο σπίτι σου. Επέλεξε κάποιο πρόγραμμα που να ταιριάζει στην ηλικία σου και να μην σε επιβαρύνει σωματικά, ξεκίνησε με ολιγόλεπτη καθημερινή άσκηση που μπορείς σταδιακά να αυξήσεις.
Προσπάθησε να περπατάς όσο γίνεται περισσότερο, αύξησε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και μείωσε το αλκοόλ. Μίκρυνε τις ποσότητες φαγητού και προσπάθησε να αποφεύγεις εντελώς τη ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι. Μην τρως αργά το βράδυ και πιες πολύ νερό. Εστίασε στην υγιεινή διατροφή και ζωή και όχι στην απώλεια βάρους.

Αυτό όμως που νομίζω ότι πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου έτσι όπως είναι και να αγαπήσεις το σώμα σου με τις αλλαγές του. Εχεις την τύχη να χαίρεσαι την εμμηνόπαυσή σου, πολλές γυναίκες έχουν φύγει πολύ νωρίτερα χτυπημένες από σοβαρές αρρώστιες.

Το καταλαβαίνω ότι για εσένα και για όσες γυναίκες έχουν δουλέψει στο χώρο της ομορφιάς, η εικόνα του εαυτού τους είναι σημαντική, αλλά η κάθε μια από εμάς είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπει στον καθρέφτη της.

Εσύ φαίνεται πως αυτήν την περίοδο της ζωής σου δεν μπορείς να δεις ποια πραγματικά είσαι. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και θέλει πολλή δουλειά, ίσως και τη βοήθεια ενός ειδικού.

Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις σε πρώτη φάση είναι να συζητήσεις ειλικρινά με τον εαυτό σου, να βρεις για ποιους λόγους η αυτοεκτίμησή σου έχει εγκλωβιστεί στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου.

Θυμήσου όλα αυτά που έχεις καταφέρει στη ζωή σου, γράψε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα και της εμφάνισής σου και φέρε τα στο μυαλό σου κάθε φορά που δεν σου αρέσει ο εαυτός σου στον καθρέπτη.

Κάθε βράδυ, όταν κάνεις τον απολογισμό της μέρας σου, σημείωσε τα πράγματα που έκανες με το σώμα σου. Νιώσε ευγνωμοσύνη για την υγεία σου, για όλα αυτά τα μικρά αυτονόητα, όπως το να αναπνέεις, να περπατάς, να χορεύεις, να κολυμπάς.

Τέλος, θα σου πρότεινα να διαβάσεις κάποια βιβλία αυτοβελτίωσης. Υπάρχουν πολλά στο εμπόριο για να διαλέξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available