Να τους ζητήσουμε να φύγουν ή να τους καθίσουμε κάτω και να τους μιλήσουμε;

Αγαπητή Σταυρούλα,

Πριν λίγο καιρό έφτασαν στη Νέα Υόρκη η οικογένεια της αδελφής του άνδρα μου από την Ελλάδα, το ζευγάρι και δύο παιδιά, αγόρι και κορίτσι, και φυσικά τους φιλοξενούμε στο σπίτι μας μέχρι να εγκατασταθούν.

Τα παιδιά όμως είναι τόσο κακομαθημένα, χρησιμοποιούν τέτοια γλώσσα, έχουν τέτοιες απαιτήσεις που πια μας έχουν αναστατώσει.

Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνουμε; Να τους ζητήσουμε να φύγουν ή να τους καθίσουμε κάτω και να τους μιλήσουμε;

Αννα Χ.

 

Αγαπητή Αννα,

είναι πράγματι πολύ δύσκολο να φιλοξενείς τόσα άτομα στο σπίτι σου και πραγματικά σε θαυμάζω για τη διάθεσή σου να βοηθήσεις την οικογένεια του άντρα σου. Θα πρέπει όμως να θέσεις τα όριά σου. Από τη στιγμή που η οικογένεια της κουνιάδας σου φιλοξενείται στο σπίτι σας, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αρχές και τις συνήθειες της δικής σου οικογένειας.

Κατά την άποψή μου, η λύση δεν είναι να τους ζητήσετε να φύγουν, γιατί αυτό θα σπάσει τους δεσμούς της οικογένειας, και μπορεί στο μέλλον ο άντρας σου να το μετανιώσει και να έρθετε σε ρήξη. Το καλύτερο είναι να μαζευτείτε όλοι μαζί και να θέσεις τους όρους σου.

Οχι με ύφος επικριτικό ή κατηγορίες. Εξήγησέ τους πώς νιώθεις για όλα αυτά, πόσο στεναχωριέσαι και ζήτησε να συζητήσετε όλοι μαζί για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, ώστε να συνυπάρξετε αρμονικά για όσο διάστημα χρειαστεί. Συζητώντας με αγάπη και κατανόηση και συμφωνώντας από κοινού, το πρόβλημα θα λυθεί.

 

Αγαπητή Σταυρούλα,

Ενας οικογενειακός μας φίλος, παντρεμένος, με παιδιά, μορφωμένος με καλή δουλειά, έχει συνάψει σχέσεις με την σύζυγό ενός κοινού μας φίλου.

Αυτό μας κάνει, εμένα και τον σύζυγό μου, να τον αποφεύγουμε γιατί αισθανόμαστε πολύ άσχημα.

Το ερώτημά μου είναι τι νομίζετε, έχουμε την υποχρέωση να το πούμε στον άνδρα της για τις σχέσεις της με τον φίλο του ή δεν μας πέφτει λόγος;

Σούλα Τ.

Αγαπητή Σούλα,

Καταλαβαίνω σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεσαι, να ξέρεις ένα τέτοιο μυστικό που επηρεάζει τις ζωές δύο οικογενειών και να μην ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς. Εχεις απόλυτο δίκιο να μη θέλεις να συναντήσεις κανέναν από τους δύο που έχουν συνάψει σχέση. Ωστόσο, θεωρώ ότι δε θα έπρεπε να επέμβεις με κάποιον τρόπο. Αφενός υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χωρίσει το παράνομο ζευγάρι και να επανέλθει η ισορροπία στις δύο οικογένειες. Αν όμως, ο σύζυγος μάθει για την απιστία της συζύγου του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαλύσει τον γάμο του και αυτό έχει άμεση συνέπεια στα παιδιά που δεν ευθύνονται για τα λάθη των γονιών τους.

Από την άλλη, αν τον ενημερώσετε εσείς, υπάρχει η πιθανότητα να μην το πιστέψει, να θεωρήσει ότι πάτε να του χαλάσετε το γάμο και να βρεθείτε εσείς εκτεθειμένοι και σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Μην ξεχνάς, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να δει την αλήθεια, συχνά την αρνείται πεισματικά. Αλλωστε πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά που εσείς ίσως δεν την γνωρίζετε. Θα σου έλεγα, λοιπόν, αν έχετε παρατηρήσει λάθη στη συμπεριφορά του φίλου σας απέναντι στη γυναίκα του να τον βοηθήσετε να τα καταλάβει και να τα διορθώσει, μήπως κι έτσι καταφέρει να σώσει τη σχέση του. Αν πάλι αναστατώνεστε πολύ από τη συναναστροφή μαζί του, να απομακρυνθείτε βρίσκοντας κάποιες εύσχημες δικαιολογίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available