Ρώσοι, Κινέζοι, Λιβανέζοι ανεβάζουν τις τιμές στα εξοχικά

Το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Φωτογραφία: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε hotspot της κυπριακής αγοράς ακινήτων εξελίσσονται οι τιμές των εξοχικών κατοικιών όπως προκύπτει από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών πώλησης. Ενα μικρό διάλλειμα σημειώθηκε στην άνοδο τιμών το 2013 και μετά η πορεία ήταν ανοδική. Μάλιστα οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών ξεπέρασαν και αυτές που είχαν δημιουργηθεί το 2009 και 2010 την περίοδο της φούσκας των ακινήτων.

Τα στοιχεία από το γραφείο Δανός και Συνεργάτες δείχνουν πώς διαμορφώνεται η αγορά και πώς ανταγωνίζεται η κάθε παραθαλάσσια πόλη στις τιμές. Πρωτοκαθεδρία στην τιμή πώλησης για τα παραθαλάσσια ακίνητα έχει η Λεμεσός, αναφέρει ο Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος της Δανός An Alliance of BNP Paribas Real Estate, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελευθερος». Τα σκήπτρα στις τιμές πώλησης, κρατά η Ανατολική Λεμεσός με τη μέγιστη τιμή του τετραγωνικού μέτρου να αγγίζει ακόμη και τα 22.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να κονταροχτυπιέται με τις πιο δημοφιλείς περιοχές της υφηλίου όπως τη Νίκαια και το Ντουμπάι.

Η περίπτωση του Aphrodite Hills σημειώνει ο κ. Δανός, παρόλο της σχετικά μεγάλης απόστασης του από τη θάλασσα, μόνο εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί, καθώς διαθέτει, πολυτελείς, εξοχικές κατοικίες, εύπορων αλλοδαπών και Κύπριων. Κάποιοι εξ αυτών βλέποντας την αλλαγή των οικονομικών προς το καλύτερο, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, από Ρώσους και Κινέζους αποφάσισαν να τα πουλήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημειώνεται πως οι τιμές των ακινήτων στο Aphrodite Hills κυμαίνονται από 4.000 έως 7.200 ευρώ ανά τ.μ. Χαμηλότερες είναι οι τιμές του τ.μ στη Λάρνακα που κυμαίνονται από 2.000 έως 5.300 ευρώ. Στην Πάφο υπάρχουν τιμές ακινήτων που διαμορφώνονται από 2.750 έως 8.000 ευρώ το τ.μ.

Η Αγία Νάπα μαζί με τον Πρωταρά, η δυναμικότερη τουριστική περιοχή της Κύπρου, μαγνητίζει, κυρίως Ευρωπαίους και Κύπριους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διαμερίσματα, μεζονέτες, μονοκατοικίες και οικόπεδα στην περιοχή μέσα από μία μεγάλη γκάμα τιμών. Στις πλέον δημοφιλείς περιοχές, όπως είναι ο Κάππαρης, η Περνέρα, το Κάβο Γρέκο και η Αγία Νάπα, η ανώτατη τιμή αγγίζει τα 7.000 ευρώ το τ.μ , ενώ οι χαμηλότερες κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ το τ.μ.

Τις τιμές διαμόρφωσαν οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Λιβανέζοι, αλλά και Κύπριοι αγοραστές, σημειώνει ο κ. Δανός. «Μπορεί η εξοχική κατοικία να αποτέλεσε τον «μεγάλο ασθενή» την περίοδο της καθίζησης της αγοράς ακινήτων, καθώς δεν εξυπηρετεί την πρώτη στεγαστική ανάγκη, ωστόσο η αλλαγή του σκηνικού είναι πλέον πραγματικότητα. Οι παραθεριστικές κατοικίες περιοχών της Κύπρου προσελκύουν, ολοένα και περισσότερο, κατά κύριο λόγο, Κινέζους, Λιβανέζους και Ρώσους, αλλά και τους Κύπριους». Υπογραμμίζει πως παρατηρείται σημαντική αντοχή των τιμών πώλησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available