Σάλος για τα στημένα στη Β’ κατηγορία

Γραφεία ΚΟΠ Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Λένε ότι οι ανατροπές και τα μεγάλα σκορ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου ως αθλήματος. Αυτό δεν ισχύει όμως και στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), η οποία χθες επικύρωσε την απόφασή της για αναστολή του πρωταθλήματος λόγω της παραλαβής αριθμού φακέλων από την UEFA για αγώνες με κύριο χαρακτηριστικό τις ανατροπές. Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων καταγράφηκε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ενώ τα αποτελέσματά τους θεωρήθηκαν ως μη αναμενόμενα σύμφωνα με τη δυναμικότητα των ομάδων.

Με επίσημη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ενημέρωσε ότι λαμβάνονται καταθέσεις για τη διερεύνηση τεσσάρων ποδοσφαιρικών αγώνων (τριών πρωταθλήματος και ενός κυπέλλου) με συμμετοχή ομάδων της Β’ Κατηγορίας. Για τους τέσσερις αγώνες παραλήφθηκε αντίστοιχος αριθμός κόκκινων φακέλων, με τον κ. Αγγελίδη να τονίζει ότι η αποστολή των φακέλων δεν έγινε το τελευταίο διάστημα και άρα δεν σχετίζονται με τα γεγονότα της πιο πρόσφατης 26ης αγωνιστικής ημέρας, δηλαδή τη διακοπή του αγώνα Οθέλλου Αθηένου – Ολυμπιακού Λευκωσίας (ο οποίος διακόπηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν το παιχνίδι ήταν στο 0-0 λόγω αποτυχίας ηλεκτροδότησης του σταδίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου (ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δήλωσε ότι «ο Ολυμπιακός δεν έχει φάκελο»), ο αγώνας Οθέλλος – Ολυμπιακός ήταν η κορυφαία στιγμή ενός ανυπόληπτου πρωταθλήματος, αφού πριν τη διεξαγωγή του, πρόεδρος άλλου σωματείου φέρεται να κοινοποίησε σε επίσημα σώματα τις κατ’ ισχυρισμό υποψίες του ότι και στον εν λόγω αγώνα (όπως σε προηγούμενους αγώνες άλλων ομάδων) θα υπήρχε ανατροπή αποτελέσματος. Τελικά ο αγώνας διακόπηκε όπως διακόπηκε, ακολούθησε ένσταση του Ολυμπιακού και εν τέλει η ολική ανατροπή με την απόφαση της ΚΟΠ να αναστείλει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Το ερώτημα γιατί τώρα να ανασταλεί το πρωτάθλημα, εφόσον η παραλαβή οκτώ φακέλων από την UEFA είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, ακόμα δεν απαντήθηκε από την ΚΟΠ, η οποία εξετάζει αυστηρότερα μέτρα για τη διεξαγωγή και του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας, επιτρέποντας την επιβολή ποινών σε ομάδες, ακόμα και αν δεν στοιχειοθετείται η ευθύνη τους για το αποτέλεσμα.
Σημειώνεται ότι η πληροφορία που θέλει την UEFA αδύναμη να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες σε σωματείο για ένα αποτέλεσμα με φάκελο, λόγω της μη βιντεοσκόπησης των αγώνων Β’ Κατηγορίας, ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της, καθώς τουλάχιστον κάποια από τα παιχνίδια, τα οποία από προχθές κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ως ύποπτα, έχουν βιντεοσκοπηθεί έστω και από μία κάμερα.

Εθνικός Αχνας με Καρμιώτισσα ο ένας φάκελος
Oπως κατέστη σαφές από την Αστυνομία, οι διεξαγόμενες έρευνες αφορούν τρεις αγώνες πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας και ένα κυπέλλου με τη συμμετοχή ομάδων Β’ Κατηγορίας. Μόνο ένα τέτοιο ζευγάρι κληρώθηκε στο φετινό κύπελλο, μεταξύ του Εθνικού Aχνας και της Καρμιώτισσας (με τελικό σκορ στους διπλούς αγώνες 5-2 υπέρ της ομάδας των Πάνω Πολεμιδιών). Πληροφορίες φωτογραφίζουν συγκεκριμένους αγώνες που αναφέρονται στους φακέλους της UEFA.

Πρόκειται για τον αγώνα της 26ης αγωνιστικής μεταξύ Aρη Λεμεσού και Καρμιώτισσας Πάνω Πολεμιδιών (Α’ ημίχρονο 0-2 και τελικό 5-2), για τον αγώνα της 24ης αγωνιστικής Ομόνοιας Αραδίππου – Καρμιώτισσας (0-1 ημίχρονο και 5-2 τελικό), τον αγώνα της 22ης αγωνιστικής μεταξύ Διγενή Ορόκλινης και Aρη Λεμεσού (1-0 ημίχρονο και 1-4 τελικό), και τον αγώνα της 21ης αγωνιστικής μεταξύ Καρμιώτισσας και ΜΕΑΠ (2-3 ημίχρονο και 5-3 τελικό). Η ΜΕΑΠ πρωταγωνιστεί και στο παιχνίδι που προσέλκυσε για αρνητικούς λόγους τα περισσότερα σχόλια, εκείνο μεταξύ της ομάδας της Νήσου και του ΘΟΪ Λακατάμιας στη 22η αγωνιστική, οπότε η ΜΕΑΠ ήταν ουραγός στη βαθμολογία και ο ΘΟΪ στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Εκείνο το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με σκορ 10-1 υπέρ της ΜΕΑΠ.
Εκτός των Aρη, Καρμιώτισσας, Ομόνοιας Αραδίππου, Διγενή Ορόκλινης και ΜΕΑΠ, σε αγώνες με ολική ανατροπή σκορ μεταξύ των δύο ημιχρόνων συμμετείχαν και οι ομάδες Αγία Νάπα, ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, Οθέλλος, Ακρίτας Χλώρακας, ΑΣΙΛ, ΘΟΪ Λακατάμιας, Ολυμπιακός και Ονήσιλλος Σωτήρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available