Σαφές μήνυμα αλλαγών στο Σικάγο η εκλογή της πρώτης Αφροαμερικανίδας δημάρχου

Η Lori Lightfoot (AP Photo/Nam Y. Huh)

ΣΙΚΑΓΟ. Η εκλογή της νέας δημάρχου του Σικάγο, Λόρι Λάιτφουτ (Lori Lightfoot), της πρώτης Αφροαμερικανίδας στον θώκο, αποτελεί σαφές μήνυμα αλλαγής στο Δημαρχείο και μία ιστορική αποκήρυξη των παλαιών «εσωτερικών» πολιτικών του συστήματος που για χρόνια κυριάρχησαν στην 3η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, επεσήμανε το «Αssociated Press».

Η Λάιτφουτ είναι πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εκλεγεί σε πολιτική θέση. Νίκησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών την πρόεδρο του Συμβουλίου της Cook County και για χρόνια μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Σικάγου, Τόνι Πρεκουίνκλ (Toni Preckwinkle), έχοντας ψηφοφόρους από κάθε γωνιά της πόλης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Λάιτφουτ, 56 ετών, κέρδισε σε κάθε μία από τις 50 περιφέρειες.

Επίσης έγραψε ιστορία όντας η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη που εκλέγεται δήμαρχος του Σικάγου, όπου υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες και βία που συνδέεται με τα πυροβόλα όπλα.

Πάνω από 550 ανθρωποκτονίες καταμετρήθηκαν το 2018 στο Σικάγο, δηλαδή περισσότερες απ’ όσες στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες μαζί, μολονότι τα δύο τελευταία αστικά κέντρα έχουν πολύ περισσότερους κατοίκους.

Η Λάιτφουτ έκανε εκστρατεία με προοδευτικό πρόγραμμα, υποσχόμενη κυρίως να μειώσει τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες. Οι νότιες και δυτικές συνοικίες, οι φτωχότερες, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Αφροαμερικανοί, απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης, όπου κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέας και όπου έχουν υπάρξει διάφορα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

Συντελείται όμως μια «αλλαγή εναντίον του status quo», υποστήριξε πρόσφατα η Λάιτφουτ, κάνοντας μια δηκτική νύξη στην Τόνι Πρεκουίνκλ, 72 ετών.

Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα τέλη του Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα το 17,5% και το 16% των ψήφων.

Ξεπέρασαν τους υπόλοιπους 12 υποψήφιους για τη διαδοχή του Ραμ Εμάνιουελ, που βρισκόταν στον δημαρχικό θώκο του Σικάγου από το 2011, που δεν διεκδίκησε τρίτη θητεία.

Στον Δήμο του Σικάγου από το 1837 δήμαρχος υπήρξε Αφροαμερικανός μόνο μία φορά και γυναίκα επίσης μόνο μία φορά. Το Σικάγο θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με μια μαύρη γυναίκα επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available