Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε η τριμερής της Ιερουσαλήμ

Από την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας με τον Βενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ (Φωτογραφία: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε η τριμερής συνάντηση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ μεταξύ του πρωθυπουργού και υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά που έβαλε τις βάσεις για μια διευρυμένη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην εξίσωση μπήκε και η Αίγυπτος, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η επίσκεψη των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας στο Κάιρο, αργά την Παρασκευή.

Από το βήμα της τριμερούς ο Βενιαμίν Νετανιάχου έστειλε καθαρό διπλό μήνυμα προς την Αγκυρα: Να ξεχάσει τον αγωγό και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι δηλώσεις των Βενιαμίν Νετανιάχου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Κοτζιά έγιναν πριν από τη έναρξη των μεταξύ τους συζητήσεων, αλλά τα όσα ανέφεραν προδιέγραψαν και την πορεία των συνομιλιών τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο οποίος ως γνωστόν έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο έχουμε πολλά στα οποία συνεργαζόμαστε, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο τουρισμός κ.ά. Η επικέντρωσή μας τώρα είναι στην ενέργεια, στο να αναπτύξουμε τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα μεγάλο έργο, μπορεί και να γίνει ένα από τα μεγάλα υποβρύχια έργα παγκοσμίως και φυσικά το θεωρούμε σημαντικό».

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή με την τοποθέτηση αυτή ο Βενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθαρίζει μια και καλή πως ακόμα και σκέψεις για αγωγό προς Τουρκία πρέπει να πάψουν να υφίστανται. Κάτι που στέλνει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ως προς τα σχέδιά της για έλεγχο ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το δεύτερο μήνυμα Νετανιάχου προς Ερντογάν και Τουρκία έχει να κάνει με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Εξίσου σημαντικό θεωρούμε είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα και αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν μερικώς αποκαλυπτικός ως προς τους στόχους που τίθενται από τις χώρες της περιοχής. Αφού σημείωσε πως «αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες» κατέγραψε το αντίκτυπο που έχει η μεταξύ τους συνεργασία: «Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής».

Η συνεργασία μας, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας. Αναφερόμενος στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις σημείωσε πως «μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες και αποφάσεις όχι μόνο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Μια αναφορά η οποία σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση του ταξιδιού Χριστοδουλίδη-Κοτζιά στο Κάιρο, καταδεικνύει και τις στοχεύσεις που έχουν μπει.

Στις δηλώσεις του ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη Συρία, για ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Είμαστε τρεις χώρες που αγαπούμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έχουμε πολλές ιδέες και πολλές σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε».

Αργά την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επρόκειτο να μεταβεί στο Κάιρο, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, για διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο εντάσσονται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε θέματα τριμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available