Σεμινάριο προσανατολισμού νέων φοιτητών στη Βοστώνη

Ελληνες φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Βοστώνης παρακολουθούν το σεμινάριο προσανατολισμού στο γενικό προξενείο Βοστώνης.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σεμινάριο προσανατολισμού και δεξίωση υποδοχής των νέων Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών στα Πανεπιστήμια της Νέας Αγγλίας, διοργάνωσαν στο ελληνικό προξενείο της Βοστώνης, ο Κύκλος των Ελλήνων Ακαδημαϊκών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιατρών και Οδοντιάτρων Νέας Αγγλίας και την Ενωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων Αμερικής.

Κεντρικοί ομιλητές του σεμιναρίου ήταν οι καθηγητές Jay Sammons από την έδρα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University) και Ειρήνη Γεωργακούδη από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Tufts.

Παραβρέθηκαν πάνω από εξήντα νέοι φοιτητές και φοιτήτριες από το Tufts, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης γνωστό ως Boston University, το Harvard, το Northeastern, το Emmanuel, το Suffolk, το ΜΙΤ, το University of Massachusetts, καθώς και αντιπροσωπεία από το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Από αριστερά: Γιάννης Ζερβαντωνάκης, Jay Sammons, Ιφιγένεια Καναρά, Ειρήνη Γεωργουδάκη και Χρήστος Γεωργάκης.
Από αριστερά: Γιάννης Ζερβαντωνάκης, Jay Sammons, Ιφιγένεια Καναρά, Ειρήνη Γεωργουδάκη και Χρήστος Γεωργάκης.

Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για μία εκδήλωση ιδιαίτερα ευεργετική και πολλαπλώς χρήσιμη για τους νέους φοιτητές, καθότι τους παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την εν γένει ζωή και παρουσία τους στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Καλωσορίζοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, η γενική πρόξενος, κ. Ιφιγένεια Καναρά, είπε ότι «όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να γνωριστούν μεταξύ τους, να γνωρίσουν Ελληνες καθηγητές που μπορεί να τους καθοδηγήσουν, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα τους βήματα και, βεβαίως, να έρθουν σε επαφή με το προξενείο το οποίο είναι πάντα στη διάθεσή τους».

Η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά με τον καθηγητή του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Μανώλη Κέλλη.
Η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά με τον καθηγητή του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Μανώλη Κέλλη.

Εν τω μεταξύ, η κ. Καναρά δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «το σύντομο σεμινάριο προσανατολισμού έχει ως στόχο να προσφέρει πρακτικές συμβουλές επιβίωσης στους νέους φοιτητές σχετικά με θέματα που τους απασχολούν όπως για παράδειγμα τις σχέσεις τους με τους καθηγητές, τους τρόπους ανάμειξης στα κοινά του Πανεπιστημίου, τις επιλογές μαθημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων».

Ο πρόεδρος του Κύκλου Ακαδημαϊκών, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tufts κ. Χρήστος Γεωργάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσέλευση των φοιτητών και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και την γενική πρόξενο για την υποστήριξη και την φιλοξενία.

Είπε ότι «η εκδήλωση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κύκλος και που ως στόχο έχουν να φέρουν σε επαφή την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα της Νέας Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών».

Ο κ. Γιάννης Ζερβαντωνάκης, μέλος του συμβουλίου της Ενωσης των Βιοεπιστημόνων, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση προσφέροντας τη δική του συνεισφορά στο διάλογο ως ένας νεαρός επιστήμονας, αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ των πανεπιστημίων Ελλάδος και Αμερικής και στη σημασία της ενεργούς συμμετοχής του φοιτητή σε όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη σχέση φοιτητή-συμβούλου-μέντορα και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι φοιτητές να καλλιεργήσουν αυτή την σχέση η οποία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία τους, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όσο και για τα επόμενα στάδια της καριέρας τους.

Επίσης, έγινε αναφορά στις δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν οι φοιτητές εκτός των μαθημάτων, όπως η συμμετοχή σε συλλόγους και η ενασχόληση τους με τα κοινά. Υπενθυμίζεται ότι η Βοστώνη είναι μία από τις πλέον κορυφαίες πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρου του Κόσμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available