Σεφέρης: Ο ποιητής, αλληλογράφος και διπλωμάτης στο Τελλόγλειο του ΑΠΘ

Γιώργος Σεφέρης. Πηγή: ΑΠΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο ποιητής, ο αλληλογράφος, ο διπλωμάτης, ο βραβευμένος Γιώργος Σεφέρης, είναι ορισμένες μόνο από τις πτυχές του νομπελίστα ποιητή που “εξετάζονται” και συζητούνται στο πλαίσιο της έκθεσης “Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια” που αναπτύσσεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η ηθοποιός – πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιστήμονας, διπλωμάτης και βουλευτής σήμερα της Ν.Δ, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, οι καθηγητές του ΑΠΘ, Μάρθα Βασιλειάδη και Λάμπρος Βαρελάς, μετέχουν σε σειρά διαλέξεων που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα, στο πλαίσιο της έκθεσης με ανάλογες θεματικές.

Τον “Σεφέρη-αλληλογράφο” (στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, ο Σεφέρης εκτός από ποιητής και στοχαστής, έχει αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του και ως αλληλογράφος. Στην πλούσια και ογκώδη προσωπική του αλληλογραφία αποτυπώνεται η σχέση του με την πνευματική διανόηση του καιρού του και καταγράφεται ένας δημιουργικός διάλογος με τους συνοδοιπόρους του), και την “επιτιμοποίηση του Γιώργου Σεφέρη απο το ΑΠΘ:

16.4.1964” (με πληροφορίες και εικονογραφικό υλικό της αναγόρευσης του Γιώργου Σεφέρη σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 16 Απριλίου 1964) αντίστοιχα, αναδεικνύουν με τις διαλέξεις τους αύριο (Πέμπτη 4 Απριλίου στις 19.00) οι καθηγητές κ. Μάρθα Βασιλειάδη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και κ. Λάμπρος Βαρελάς, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.

– Τον “διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη” αναδεικνύει στη σχετική διάλεξη του ο διπλωμάτης και βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 στις 19.30, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών, ενώ την ίδια μέρα, ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, θα εισιηγηθεί για την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

– Το απόγευμα της επόμενης Πέμπτης 18 Απριλίου 2019, στις 19.00, ο πρώτος κύκλος των αφιερωμάτων στο νομπελίστα ποιητή κλείνει με την κ. Λυδία Κονιόρδου, πρόεδρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ηθοποιό και πρώην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία θα απαγγείλει ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

Σε ειδικές ενότητες της ίδιας έκθεσης – πυρήνα της οποίας αποτελεί η ομότιτλη διοργάνωση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην Αθήνα, τον χειμώνα 2017 – 2018 – υπάρχουν αντικείμενα (φωτογραφίες – αποκόμματα αφιερωμάτων του Τύπου, κ.α) που αφορούν στο “Σεφέρη στη Θεσσαλονίκη” (φωτογραφίες και δημοσιεύματα από την αναγόρευση του Σεφέρη σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ στα 1964, τις σχέσεις και επισκέψεις του στην Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη”, τα μαθήματα του “σεφεριστή” Δημήτρη Μαρωνίτη, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ μετά τη χούντα ) αλλά και τη στάση του ποιητή την περίοδο της δικτατορίας.

Στη συγκεκριμένη ενότητα εκτίθεται σε ειδική προθήκη το τελευταίο ποίημα του Σεφέρη, με τίτλο “Επί Ασπαλάθων” – δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1971 τρείς μέρες μετα το θάνατο του – καθώς και η περίφημη δήλωσή του κατά της δικτατορίας. (…”Εἶμαι ἕνας ἄνθρωπος χωρὶς κανένα ἀπολύτως πολιτικὸ δεσμὸ καί, μπορῶ νὰ τὸ πῶ, μιλῶ χωρὶς φόβο καὶ χωρὶς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τὸν γκρεμὸ ὅπου μᾶς ὁδηγεῖ ἡ καταπίεση ποὺ κάλυψε τὸν τόπο. Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία πρέπει νὰ σταματήσει. Εἶναι ἐθνικὴ ἐπιταγή. Τώρα ξαναγυρίζω στὴ σιωπή μου. Παρακαλῶ τὸ Θεὸ νὰ μὴ μὲ φέρει ἄλλη φορὰ σὲ παρόμοια ἀνάγκη νὰ ξαναμιλήσω”…) (28.3.1969).

Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης έχουν ενταχθεί έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ποίηση του Σεφέρη, ενώ προστέθηκαν τεκμήρια και φωτογραφίες από το Αρχείο Σπητέρη, από την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη” και το ΑΠΘ.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεισμένος από έναν στίχο του νομπελίστα ποιητή από το “Τετράδιο γυμνασμάτων Β'” και περιλαμβάνει επίσης τις πρώτες εκδόσεις έργων του Γιώργου Σεφέρη, το Νομπέλ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1963, έργα και αντικείμενα (κολοκύθες, βότσαλα, ένα ξύλινο ερμάριο κ.ά.), που ο ποιητής έχει ζωγραφίσει.

Επίσης, ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο Σεφέρης από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στο Παρίσι έως τα τελευταία του ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εικονογραφήσεις ποιημάτων του από τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Τάσσο και Γιάννη Ψυχοπαίδη, έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίηση του Σεφέρη, όπως των Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Τάσσου, Γιάννη Μόραλη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Σικελιώτη, Χρίστου Καρά, Κώστα Τσόκλη, Βασίλη Θεοχαράκη, Σωτήρη Σόρογκα, Μανώλη Χάρου, Βάνας Ξένου, Στέφανου Δασκαλάκη, Εδουάρδου Σακαγιάν.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη γενική ευθύνη της γενικής γραμματέως του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτριας του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρας Γουλάκη Βουτυρά, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως και τις 2 του ερχόμενου Ιουνίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available