Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που είχε με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κ. Τζέιν Χολ Λουτ και για την προσπάθεια που γίνεται για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος προέβη, επίσης, σε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, για τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, με βάση ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, παραμένει το αδιέξοδο στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Παρά τις προσπάθειες της κ. Λουτ, θεωρείται απομακρυσμένο, προς το παρόν, το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές μοιάζει, μέχρι στιγμής, αγεφύρωτη, καθώς η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί από συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν, προβάλλοντας νέες αξιώσεις.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η αξίωση της άλλης πλευράς για πολιτική ισότητα, με τον τρόπο που εκείνη την εννοεί και την ερμηνεύει, Χάσμα χωρίζει τις απόψεις των δύο πλευρών και για το μείζων θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη, μέχρι στιγμής, να προβεί σε βήματα που να κινούνται προς την κατεύθυνση διαφοροποίησης των πάγια αδιάλλακτων θέσεων της.

Μετά από τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εφόσον υπάρχει διαφορετική ανάγνωση από τις δύο πλευρές για το πλαίσιο Γκουτέρες τότε τι είναι αυτό που θα αποτελέσει τον Οδηγό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα σχολιάσουμε τα εσωτερικά θέματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε πολύ συγκεκριμένα, στη διαπραγμάτευση στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, έξι παραμέτρους που βοηθούσαν να γίνει σημαντική πρόοδος. Οι παράμετροι είναι γνωστές, όπως πολύ καλά γνωστό είναι ότι για πρώτη φορά είχε τεθεί, όπως πρέπει, το ζήτημα της αντικατάστασης του απηρχαιωμένου, αναχρονιστικού και ακατάλληλου συστήματος των εγγυήσεων. Εξάλλου, για αυτό τον λόγο από τότε γίνονται και δημόσιες συζητήσεις τόσο από την τουρκική πλευρά όσο και από αλλού.

Η ουσία, την οποίαν κρατάμε είναι ότι οι έξι παράμετροι και το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι ακριβώς μιλάμε για επανέναρξη και διότι ακριβώς και τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνονται αυτή την ώρα και στις εγγυήτριες δυνάμεις. Άρα, για όσους μπορεί να έχουν αμφιβολία, τα ζητήματα της ασφάλειας αποτελούν, όπως και ο Γενικός Γραμματέας σε ανακοίνωση του από τον Ιούλιο 2017 είχε αποφανθεί, είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα στη συνολική λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία επί τούτου».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ αναγνωρίζει το πλαίσιο Γκουτέρες με τις έξι παραμέτρους όπως αναφέρεται σε αυτό η Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κ. Λουτ έχει μια αποστολή και κάνει μια εργασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν ωφελεί να κάνουμε περιστασιακά σχόλια ή δηλώσεις. Εμείς ευχόμαστε και περιμένουμε από τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού προχωράμε διότι ακριβώς η δική μας πλευρά, χωρίς να θέτει χρονοδιαγράμματα, έχει επίσης τη θέση ότι πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαφαίνεται κάποια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας, προσθέτοντας ότι «σημασία έχει ότι υπάρχει στενή συνεργασία, πλήρης συντονισμός και εκτιμούνται οι πληροφορίες που μεταφέρει ο Πρωθυπουργός από αυτή τη συνάντηση. Έχουμε ακούσει και δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Τουρκία, ωστόσο αυτή τη στιγμή εκείνο που αναμένουμε είναι το τι θα κατατεθεί ενώπιον της κας Λουτ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει πότε θα αρχίσει ο προπαρασκευαστικός διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι θέμα που θα συμφωνηθεί από τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών. «Εκείνο που απασχολεί εμάς», πρόσθεσε, «έχοντας πάντα την απόλυτη πολιτική βούληση και την εποικοδομητική διάθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το ότι στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι προς συζήτηση όλα τα θέματα, και τα θέματα της ασφάλειας, και ότι δεν μπορεί να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές.

Υπενθυμίζω ότι στο Κραν Μοντανά, η Ελλάδα, αλλά και η Βρετανία με ένα διαφορετικό τρόπο, είχαν πάρει μια καθαρή θέση η οποία διευκόλυνε τη λύση του Κυπριακού. Εναπόκειται λοιπόν και στην Τουρκία να κάνει αυτό το βήμα. Ευχόμαστε να βοηθήσει αυτή η προεργασία που μπορεί να γίνει ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available