Σε αναμονή για τη νέα επίσκεψη Λουτ η Λευκωσία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στη συνάντηση με 45μελή ομάδα διπλωματών – εμπορικών ακολούθων σε Πρεσβείες χωρών με διαπίστευση στην Κύπρο και με έδρα την Αθήνα, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη με στόχο την προώθηση των κυπριακών προϊόντων, υπηρεσιών, καθώς και επενδυτικών ευκαιριών, στο εξωτερικό (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Τζέιν Χολ Λουτ έχει ολοκληρώσει έναν ακόμα κύκλο επαφών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό αφού μετά τις συναντήσεις στην Κύπρο με τους δύο ηγέτες ταξίδευσε, με αρκετή χρονική απόσταση στο ενδιάμεσο, σε Βρετανία, Αθήνα και Άγκυρα για επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Στη Λευκωσία αναμένουν τώρα τα νεότερα από την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η κ. Λουτ είχε υποσχεθεί (σε δύο φάσεις) στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (προφανώς και στον Μουσταφά Ακιντζί) πως όταν ολοκληρώσει τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα επανέλθει. Η πρώτη φάση ήταν με το πέρας των επαφών της στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο Προεδρικό περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια νέα επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ προκειμένου να διαφανεί ποιες είναι οι πιθανότητες να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς αν και με τα όσα διεμήνυσε μέσα σε μερικές λέξεις στο τουίτερ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τα οποία λέχθηκαν και στη συνάντηση με τη Λουτ, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Αν η Τουρκία επιμένει να αφήνει εκτός ατζέντας τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, τότε η συνομολόγηση των όρων αναφοράς καθίσταται από πολύ δύσκολη μέχρι αδύνατη.

Ο Κ. Εκπρόσωπος

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Κ. Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ότι η λύση του Κυπριακού δεν κατέστη δυνατή μέχρι τώρα λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλούσε σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με ξένους διπλωμάτες και εμπορικούς ακόλουθους Πρεσβειών που έχουν έδρα την Αθήνα και είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Κύπρο μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα, με στόχο την προώθηση των κυπριακών προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων.

Ο κ. Προδρόμου τους ενημέρωσε παράλληλα για τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες. Αναφέρθηκε και στις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με γειτονικά κράτη και κράτη μέλη της ΕΕ ενώ μιλώντας για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής  Δημοκρατίας, είπε ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου σε εκτενή ανασκόπηση του προβλήματος και στον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών από πλευράς της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για επίτευξη λύσης και στην παρούσα πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της Ειδικής Απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να επαναρχίσει από εκεί όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς στρατούς κατοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available